設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: blackboy00

[請教] 8000蚊以下家用投影機 + 幕

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

2.5m係想投80至100吋 要用短投
因為投影機同幕 都佔有距離, 可能計埋部機 同幕可能淨返2m
如果你未玩過投影機 一開始就安裝短投, 是十分困難的, 你有冇朋友識安 投影機如果唔係都好麻煩, 安裝短投唔係咁容易 要計距離同 鏡頭中位和左右
SONY VPL-VW520ES 100寸峰米T1 4K 鐳射超短投 黑珊100寸 player:澳版UDP-AR800 MKll
前級YAMAHA CX-A5200 後級crown 8300N 4300N  
7.2.4 JBL ARRAY 880/1000/ Control X/ 太陽火crm2/klipsch XL23/超低音:JL E112

銀級玩家

76-FC 黑鑽石勲章

.,,,。。

銀級玩家

76-FC 黑鑽石勲章

matt88p 發表於 2020-4-6 16:07
Yes, 如果冇玩開而家買一定係買4k
不過真心講呢個budget 咁樣夾硬 出嚟效果 有機會仲差過1080p, 建議師兄畀 ...

嗰日我去餐廳食飯, 我爭啲想同個廚師講如果你 煮餸 煮得 咁差不如唔使煮,你直接去食屎, 但諗深一層驚畀人打所以冇講出口, 以上師兄個例子, 明明4k 好過1080好多, 都贊成自己1080好, 咁即係有飯晤食, 走去食屎!

我怕我講得太深你唔明白, 解說
點差嘅4k都係4k, 一定好過1080
, 點差都係一盒飯, 好過去食屎
, 但師兄你竟然支持人哋去食屎5食飯, 佩服佩服

禁止發言

銀級玩家

76-FC 黑鑽石勲章

李老師@76 發表於 2020-4-6 20:24
1080有4個字!
4k只有2個字喎!
点計都係1080勝

指鹿為馬, 鴕鳥政策, 係解決唔到問題

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

黃金玩家

4K 一定好D ?
畫面淨係得解像度一種數值參考?

白鑽玩家

插句咀—我覺得現時有部份4K片解象度都和1080差不多,除了舊片外就以「職業特工隊6」為例,由頭到尾感覺只出到全高清,最靚畫質就只有臨尾直升機追逐戰全畫面一段,其餘感覺分別不大,這就是其他師兄所說的“假4K”嗎?

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

一萬左右既4k投影機絕大部份都係抖4k,用0.47英寸的DMD晶片原生解像度為1080p,它採用了更快頻率的XPR技術,它可以讓微鏡以240Hz的頻率順時針在四個方向上進行水平和垂直位移,簡單理解就是兩度加持XPR從而實現了畫面總像素830萬,但就唔係真真正正嘅4K,我就覺得如果銀蛋不足,就去買一部最好嘅1080 P嘅投影機,一定要有HDR

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
小邪ktm + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 黑鑽石勲章

AskaLung@FB 發表於 2020-4-6 21:33
一萬左右既4k投影機絕大部份都係偽4k,用0.47英寸的DMD晶片原生解像度為1080p,它採用了更快頻率的XPR技術 ...

Benq w2700 ,水,around 11xxx, 5通好5過1080 ?
如果係,甘 寧願食夠靚屎,都唔好食碟臭飯

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
getjoe + 10 + 10 絕對認同
goldberg0083 + 20 + 20 絕對認同

查看全部評分