設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kc090908

[黑膠] 請教新手想玩黑膠 請推介

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kc090908 發表於 2020-4-6 21:34
師兄邊度入手?

梗係淘寶啦!

白鑽玩家

kc090908 發表於 2020-4-6 19:33
師兄 小弟無知一問
係咪都多人會拎住隻黑膠去試
因為始終拎黑膠無拎CD咁方便

平價黑膠盤真係冇人試畀你聽
除非你買啲好高檔嘅嘢
加上黑膠真係好多變數
唱頭唱針頭頭線唱臂唱頭調教
個唱盤點樣放法....

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
mankit9998 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

mankit9998 發表於 2020-4-6 20:50
我正用緊買之前聽過幾千又聽過萬!呢件真係寶萬元內都幾難有對手日後仲可以換膽黎過小升級!1399夫復何求 ...

你的唱盤都不弱的說
還是好音樂最好.

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2020-4-7 07:11
你的唱盤都不弱的說

我用緊幾拾元嘅三角唱頭都巳經很好想搵個mm唱頭有冇好介紹?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2020-4-6 22:04
平價黑膠盤真係冇人試畀你聽
除非你買啲好高檔嘅嘢
加上黑膠真係好多變數

平價膠盤同cd分別不太大同價我會買中古盤

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
MDLP + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

mankit9998 發表於 2020-4-7 16:22
我用緊幾拾元嘅三角唱頭都巳經很好想搵個mm唱頭有冇好介紹?

我自己用過又覺唔錯的是
2M Bronze = 活潑, 動態大
Goldring 1042 = 細緻, 背景夠清靜
Linn Adikt  = 有是說是 Linn 找 Goldring 借1042 做出來, 但我聽的聲音, 從 高音和空氣感比1042 高階很多.

在別人家府中聽過最貴的是 London Decca, 表現可以說是華麗的一種, 音場廣闊, 中-高音自然, 低音是扎實的.
它不是MM, 也不是MC, 卻是用 MM 的phono 就可以了.
還是好音樂最好.

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2020-4-7 19:22
我自己用過又覺唔錯的是
2M Bronze = 活潑, 動態大
Goldring 1042 = 細緻, 背景夠清靜

師兄!Linn Adikt大概多少?

1萬

白鑽玩家

老而不

mankit9998 發表於 2020-4-8 02:13
師兄!Linn Adikt大概多少?

我入手時是跟唱盤一起的. 由ebay 上找到大概如此:

https://www.ebay.co.uk/itm/Brand ... :g:4s8AAOSwxYxUrm~P

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

想起了最近買的一本雜誌, 可以看看

當中是介紹了多了中高檔的產品, 然而重點是入面的專訪中有怎樣理解對唱盤的要求, 還有安裝設定上要留意的地方.

若問唱盤本身還有沒有新和可以進化的地方, 我想是有的, 問題是什麼時候會來. 在那之前, 不如先看看現在人們的看法去學習吧.
還是好音樂最好.

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

mankit9998 發表於 2020-4-6 20:50
我正用緊買之前聽過幾千又聽過萬!呢件真係寶萬元內都幾難有對手日後仲可以換膽黎過小升級!1399夫復何求 ...

Micro 1500
Enjoy Music, Enjoy Life!!