設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kc090908

[黑膠] 請教新手想玩黑膠 請推介

鉑金玩家

koalaau 發表於 2020-4-3 22:04
唱放選擇唔算多,一係一兩千入門,一係近萬過萬,中價幾千好少見。

俾我就會買個千幾蚊好口碑的834電路 ...

如果先搵一個可以switch內置/獨立果D
會唔會係高隻香爐多隻鬼

鉑金玩家

charliey 發表於 2020-4-3 23:35
去過旺角友成睇未? 我當年買黑膠盤都係埽曬幾層, 印像中 由一兩萬至 三五七萬都有, 睇你攞咩原則去揀啦 ...

暫時仲未出去睇過
因為最近WFH多,,
手痕痕上網買左幾隻黑膠
(無錯..小弟係未有機的)

多謝師兄指點..
我都知如果可以自調會好好多..
我見D開箱介紹片都係自己玩 幾有趣,,
不過真係要慢慢學,,因為真係0認識

鑽石玩家

kc090908 發表於 2020-4-4 00:10
暫時仲未出去睇過
因為最近WFH多,,
手痕痕上網買左幾隻黑膠

零認識,建議爬下文,window shopping一排先。睇下幾多人放teac 300仔、project入門盤,再睇下有幾多幾千中價中古盤俾人秒殺,你就會識揀。

1萬

白鑽玩家

老而不

如果是全新手的話, 我不太建議玩中古盤
市場上的中古唱盤大多80年代的東西, 間中有會找70-60年代的.  不同年代的設計不同.  有些地方會因為日子久而出現俗稱的 "暗病", 或者缺憾, 而失去使用上的樂趣, 當中例如一部份的零件變鬆, 彈弓變軟, 電容已乾等等, 於是發生唱臂起落不順, 唱盤起動好似卡住卡住,  缺乏彈力之類問題.
個別一些日本中古盤, 猶其是用當年流行的石英quartz 測速的很多都已出現石英老化不準的事,  維修上大多沒有原廠石英去配 , 也於是只可以從另一部舊品拆下重裝, 但不保證可以一勞免逸. 有些直驅盤都有些怪異,  我見過的是起動時忽然逆轉, 轉速不準(慢慢變過成快), 33/45切換出錯等等, 都似乎是昔日部件出了問題.
近年很多老師傅都已退休, 另一部份又因為不少新手買入有問題的中古盤要老師傅去"執手尾"於是也變得不高興. 維修時間長的同時,  也不定可以修好.
因此如果真的是不會DIY維修, 又或者無相熟的師傅, 就不太建議入手中古盤.

在資金有限時, Pro-ject, Teac , 還有英國造的Rega Planar 1 **PLUS** 的都是 入門最住.  之前的都由其他同好說過, 我不重覆.
Rega Planar 1 PLUS 有phono放大m 不妨一看: http://www.rega.co.uk/planar-1-plus.html

我想你要明白的一點, 就是很多人日後以為換一個貴MC唱針 (不是 Denon, 而是 SoundSmith, 華, 光悅 之類) 就會變好. 事實非也.
先說有些內建phono是 MM 唱頭放大, 如果換上MC (除非是高輸出) 則不適用.  而貴的唱頭對唱盤, 以及用家set 盤的手藝都是有要求的. Set 盤不好的話, 分分鐘唱壞支針.

如果你有多一些錢, 那麼我是建議入手一台新的 Linn LP12 Majik 起步,  至少是一個可以自己在日後慢慢upgrade 的唱盤, 用來當長線使用的話是值得的.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

呢個長氣舊post , 或者可以看看:
https://post76.hk/forum.php?mod= ... ertype=1&page=1
還是好音樂最好.

鉑金玩家

koalaau 發表於 2020-4-4 03:43
零認識,建議爬下文,window shopping一排先。睇下幾多人放teac 300仔、project入門盤,再睇下有幾多幾千 ...

多謝師兄
呢排時間多 都有上網睇下D黑膠入門知識
會再研究下

鉑金玩家

kl122002 發表於 2020-4-5 12:07
如果是全新手的話, 我不太建議玩中古盤
市場上的中古唱盤大多80年代的東西, 間中有會找70-60年代的.  不同 ...

多謝師兄既推介
Rega Planar 1 PLUS既價位感覺都岩小弟
Linn LP12 Majik 都超左幾多筆直

想問一問Rega Planar 1 PLUS 日後如果升級 有無得駁獨立唱放?

白鑽玩家

其實玩LP
硬件唔係問題
最大問題係搵軟件
除非以前買落
或者老豆剩底
又或者有世叔伯朋友轉贈
而家所出嘅新版黑膠碟
九成以上有伏到你唔伏

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
a888 + 10 + 10 認同到一個點呀
mankit9998 + 10 + 10 你講出個重點!

查看全部評分

鑽石玩家

MDLP 發表於 2020-4-5 15:36
其實玩LP
硬件唔係問題
最大問題係搵軟件

睇你聽乜,我就專搵舊rock、fusion jazz,大路大牌以外,名氣較少或過氣的舊膠好多都好平,淘記十幾廿蚊都好多。

白鑽玩家

koalaau 發表於 2020-4-5 16:28
睇你聽乜,我就專搵舊rock、fusion jazz,大路大牌以外,名氣較少或過氣的舊膠好多都好平,淘記十幾廿蚊 ...

係呀
所以樓主要搞清楚
為咗玩黑膠而去聽音樂
定係為音樂而去玩黑膠
如果聽人播過而心儀嗰幾隻黑膠
最好問埋二手乜野價先
同埋同一舊版condition都可以爭好遠
樓主向硬件方向做功課都係一件好事
但軟件功課都一樣唔少得

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
koalaau + 20 + 20 絕對認同