設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kc090908

[黑膠] 請教新手想玩黑膠 請推介

1萬

白鑽玩家

老而不

kc090908 發表於 2020-4-6 13:30
謝謝師兄既推介
如果咁講的話
假設我6000筆直

要視乎那個5千左右的唱盤有乜野先。
我暫是想到的是rega planar 2.
Project 就不肯定。

預大概1千做phono 是差不多。
上方推介的膽phono ...我未聽過音色所以不置評。
只是如果要試也無妨,皆因在香港買到膽phono 是不便宜的。
Phono 是一個有個性的東西, 不同牌子有不同的音色, 所以選phono 都是要爬文章先。

鉑金玩家

kl122002 發表於 2020-4-6 13:41
要視乎那個5千左右的唱盤有乜野先。
我暫是想到的是rega planar 2.
Project 就不肯定。

明白晒
我都係想了解下同等價位兩種玩法邊個較可取
不過自己都想一萬內可以搞店所有野
始終黑膠都係身痕痕想接觸下
會再努力爬文做下功課
謝謝

白鑽玩家

kc090908 發表於 2020-4-6 13:53
明白晒

留意英國軟盤就算去LP12啱唔啱你口味?
聽ED Sheeran播shape of you
啲低音會係乜嘢效果?

鉑金玩家

MDLP 發表於 2020-4-6 18:55
留意英國軟盤就算去LP12啱唔啱你口味?
聽ED Sheeran播shape of you
啲低音會係乜嘢效果?

師兄 小弟無知一問
係咪都多人會拎住隻黑膠去試
因為始終拎黑膠無拎CD咁方便
同埋見音響店多數D人試CD機多

1萬

白鑽玩家

老而不

kc090908 發表於 2020-4-6 13:53
明白晒

我認為買盤和phono最好是同級類.
我見過一次有人入手一千左右的唱盤, 卻連一個九千幾的phono, 但求日後升級keep phono. 我不知這是不是可以參考, 只是再聞說用家在半年之後的換了一個貴的Clearaudio 的唱盤,
而phono還是留著. 後來我不知他有沒有換phono了.

提漏了一個牌子Thorens. Thorens 是老牌子, 近年是換了主人家, 重新注重出品的水平, 也剛好換了不錯的香港代理, 不妨留意一下?
Thorens 的 TD 1XX 或 TD 2XX 都是可以看看的東西. 有些有自動臀, 也有全手動的.
https://thorens.com/en/products/thorens%C2%AE-turntables.html

香港代理官網價目也合理吧? :
https://richcolnonline.com/searc ... oduct&q=thorens*
還是好音樂最好.

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

LoMichael@G 發表於 2020-4-6 08:14
識貨。博聲D產品唔錯,最近入咗部胆前級。

呢部我都睇過!有冇評價?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kc090908 發表於 2020-4-6 13:28
謝謝推介
如果千零蚊又真係幾吸引
想請問係咪只有淘佬有得買?

我正用緊買之前聽過幾千又聽過萬!呢件真係寶萬元內都幾難有對手日後仲可以換膽黎過小升級!1399夫復何求

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

mankit9998 發表於 2020-4-6 20:40
呢部我都睇過!有冇評價?

本身用開美詩X7合併機,本來想淘部馬7或和田茂氏線路的膽前級,一位胆師傅朋友卻介紹了這部。最近無得出街,日日開機煲咗兩個月,同合併機的前級比較高音同低音明顯闊咗,聽多咗不少細節,咁嘅價錢超值。遲D換D好少少既胆升級。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

LoMichael@G 發表於 2020-4-6 21:13
本身用開美詩X7合併機,本來想淘部馬7或和田茂氏線路的膽前級,一位胆師傅朋友卻介紹了這部。最近無得出 ...

味道如何?

鉑金玩家

mankit9998 發表於 2020-4-6 20:50
我正用緊買之前聽過幾千又聽過萬!呢件真係寶萬元內都幾難有對手日後仲可以換膽黎過小升級!1399夫復何求 ...

師兄邊度入手?