設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[黑膠] 請教新手想玩黑膠 請推介

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
大家好
小弟未玩過黑膠
上網睇過下黑膠要留意既地方

自己target想搵部4-6K左右
地方有限 有內建phono會比較好 (或者可以switch phono / 外置)
主要聽歐美流行

暫時睇中 TEAC TN-3B
貪佢新款 同埋UTUBE有教學短片望落唔難裝

有無師兄可以推介下/新手買機有無咩留意既地方?

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 熱話 +100 收起 理由
小瑟 + 100 + 100 + 100 正帖留分

查看全部評分

鑽石玩家

新款內置phono 4-6k,只是入門盤,隨時唱臂都冇得較,就算要求唔高都好快就會唔滿足,同樣價錢不如找部中古盤,6k樓下留意下pioneer pl50,kenwood 600雲石盤,denon dp系直驅,micro dd系列,thorens 160,甚至technics 1200 mk2,以上型號部份有時平至三四千都有,全部都好夠聽。

唱放平有平玩,千元左右搵部project box已很不錯,如換部有質素的八十年代或以前中古amp,包有靚靚唱放。

同樣價錢,好多配搭,睇你點玩。

評分

參與人數 2威望 +210 金錢 +210 收起 理由
Ckf1966 + 10 + 10 十分認同師兄講法
小瑟 + 200 + 200 超正, 一定要加分!

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Tn3b spec 睇落唔錯, 可以 調整 唱頭重量, 方便換唱針 (MM頭); 又有phono function 及line out, 日後升級加phono亦冇問題!
不過 始終係幾千蚊入門盤, 升級嘅限制係限於 換MM唱針及加phono。 佢好似冇得微調 轉速, 即係 冇得 加快或減慢小小速度, 當摩打玩到一段時間, 轉速可能會唔準, 咁就會走音

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

參考下呢條片啦, 本地製作, 講調整唱頭 針壓及偏壓重要性, teac tn3b入門唱盤 就好似冇得調整偏壓, 即係出廠 冇問題就ok, 否則可能 會走音

鑽石玩家

唱盤內置只係有聲出,聽黑膠都係想靚聲,唔好貪方便,獨立唱放一千左右,搵到二手可以更平或用同價買好少少。

鉑金玩家

咁如果唔玩內置PHONO
一套配置
黑膠+獨立唱放
去到1萬 請問會唔會多d選擇?

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

上次小瑟都玩過CAMBRIDGE 個盤, 不過個BUDGET好似唔係好岩樓主!!!

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鑽石玩家

kc090908 發表於 2020-4-3 21:39
咁如果唔玩內置PHONO
一套配置
黑膠+獨立唱放

唱放選擇唔算多,一係一兩千入門,一係近萬過萬,中價幾千好少見。

俾我就會買個千幾蚊好口碑的834電路的唱放,另買膽俾盡千幾,剩低七千買唱盤(連臂頭)。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

去過旺角友成睇未? 我當年買黑膠盤都係埽曬幾層, 印像中 由一兩萬至 三五七萬都有, 睇你攞咩原則去揀啦。 個盤想玩耐啲, 基本要留意下用咩驅動, 可唔可以調較針壓,偏壓, 微調速度? 個盤本身可唔可以調較水平 ?跟住就留意個盤有幾重, 簡單原則係越重越好, 當然亦越貴啦! 從以上方向 選擇, 你會留意 越貴嘅唱盤 有邊方面好處!
黑膠盤有得調教好緊要, 唔係插完電線就可以出 靚聲, 冇得調教 出廠做得唔好, 係好容易走音㗎

鉑金玩家

小瑟 發表於 2020-4-3 21:52
上次小瑟都玩過CAMBRIDGE 個盤, 不過個BUDGET好似唔係好岩樓主!!!

大王呢段片好吸引,,