設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[電源線] 再入手Siltech 線材 (包膠講下siltech聲)

1萬

白鑽玩家

老而不

真是招呼朋友仲忙過自已可以聽乜.
你終於用Siltech了?

點句話由唔同朋友口中重覆左N次.

還是好音樂最好.

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2020-1-9 14:05
前言 : 點解入手Siltech

Siltech真係好毒,只要你用過一樣嘢之後,如你喜歡蕭味的話,你會買下買下全部都係siltech, 本人正是受害者,由550i開始到35週年平衡線 八爪魚拖板770l喇叭線 kings jumper 到35週年電源線,如果能力許可的話遲啲會考慮調雙皇冠電源線,直到永遠阿們。☠️☠️

1萬

白鑽玩家

老而不

kelvinmacmac 發表於 2020-1-11 10:07
Siltech真係好毒,只要你用過一樣嘢之後,如你喜歡蕭味的話,你會買下買下全部都係siltech, 本人正是受 ...

與其話佢毒, 我覺佢的性格/特性是好多hifi友一直想要的。

師兄你由低model 用上去, 聽到的是什麼出入和變化?人聲寛左? 高頻多了彈性?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2020-1-11 13:09
與其話佢毒, 我覺佢的性格/特性是好多hifi友一直想要的。

師兄你由低model 用上去, 聽到的是什麼出入 ...

其實個出入就係,升一級個味道越來越濃厚, 高音更加清甜,如果用770l喇叭線同550l喇叭線 比較其實個分別770l低音係飽滿好多,同個高音係開揚好多撐得開好多,而550l 再聽之下你就會覺得550l喇叭線係矇,呢個就係我嘅感覺。

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 用家心得極具參考價值

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

kelvinmacmac 發表於 2020-1-11 13:52
其實個出入就係,升一級個味道越來越濃厚, 高音更加清甜,如果用770l喇叭線同550l喇叭線 比較其實個分別 ...

如是說, 即是我現在是以500 系列起步的話, 如果未來再升應是35週年, 又或者是Royal signature 系列吧?

我記得當晚去參加試聽, 用的是 770訊號線 + 550 喇叭線的組合,電源線好似是380和800都有用.  感覺上大至都是良好, 只是有些微小的地方是好似有D焗住(?) , 所以今次入手的都是用550同層次的組合, 看看自家的表現如何.
直至現在, 約略都有20小時多一些吧? 我覺聲音還是在變化中, 未定. 而又在這樣的550組合中, 感覺似乎真的平均少少.
amp 和phono的電源線因為都是Rega, 所以用的都是Rega 自己的產品, 感覺上沒太大的音色轉變.

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

有很多人問我價錢.....聞說有些人在大量地買賣前代理的貨 和一些水貨, 把市場弄得有點亂.
就這裡說,
我是由新代理入手, 那個盒本身是封好的, 沒被打開過.
入面的證書有新代理的資料, 線身S/N, Order number, Production code, 造線和檢查者的名字等等 , 一律手寫.
喇叭線, 電源線, 訊號線 皆都是不同人的簽名, 字體因不同人也有些出入.
有些線材是一對對地賣, 比如喇叭線, 我現在才發現原來是一條一S/N.

我好不好send mail 去問一下Siltech 呢?

我不知大家的議價能力是多少, 但就以550來說, 依我現時得知的人能入手的, 最多都是 Nordost Tyr 2 ,  但應未至於上不了Vahalla 2 的級數;
我在想, 如果我真的要回歸Nordost, 又不退燒的話, 可能真是要找Vahalla 才行.

在一路聽Sitech (不如說是被迫去招呼人了...) 的感覺上是和Nordost 有很不同的口味.
Nordost 所給的和Siltech 是兩件事, 很多人在說 "一早你應用Siltech"  時, 我真是有點想念Nordost了.

還是好音樂最好.

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2020-1-11 16:11
有很多人問我價錢.....聞說有些人在大量地買賣前代理的貨 和一些水貨, 把市場弄得有點亂.
就這裡說,
我是 ...

師兄如果將來你重係用siltech的話要升级我諗都係皇家簽名板或者35週年,因為我自己如果升級喇叭線,我會選擇prince或者35週年喇叭線, 但據聞音樂絲帶,其實要靚聲都要去到Valhalla 2先有料到,如低過尼個級數可能玩第二啲牌子會好過玩音樂絲帶。

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

Siltech 既聲真係會令人中毒,如果是想人聲突出,  分析力高Classic Anniversary Model USB線

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

kevinman 發表於 2020-1-11 17:18
Siltech 既聲真係會令人中毒,如果是想人聲突出,  分析力高Classic Anniversary Model USB線 ...

Siltech usb 我用緊材 Siltech Golden Universal USB MKII人聲真係超毒, 我都諗緊如果第日有財力我都想換條皇冠usb一步到位無謂再心思思。

1萬

白鑽玩家

老而不

kelvinmacmac 發表於 2020-1-11 17:06
師兄如果將來你重係用siltech的話要升级我諗都係皇家簽名板或者35週年,因為我自己如果升級喇叭線,我會 ...

在把Nordost取出去前, 我找回了盒中的舊單, 原來都已是2015, 2016年的事了
作為一個用了Nordost Frey 2 有4-5年時間, 沒換過線的用家而言, 它其實是沒問題. 反而是我覺升上Nordost Vahalla 2, Siltech 35週年, Royal Signature 就會是步入Hi-End 的世界
如果依 "平民" 價, 廣泛應用為主, Siltech Classic Anniversary, Norost Tyr 2 已是差不多了.

未來的事真的不太知道, 暫時就用住先.

在碰Siltech前, 我有另一個牌子想試, 那就是Chord
Chord 在英國也是有名氣的公司, 有些地方說Chord 線材比起Siltech 是易夾.
或者未來數年之後再決定.
還是好音樂最好.