設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: cn8468

[高清播放器] rip uhd碟

黃金玩家

cn8468 發表於 2019-8-29 14:25
這位師兄,你真是太多想像了,就算備份咗,也唔一定要把碟放出去的,如果真的想這樣,何不租回來呢?好似 ...

另自從購入4k碟後,已沒有興趣看回bluray,人就是這樣,看了bluray也不會想看dvd吧,所以我時常想發行商把bluray抽起賣平一些就更加好

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
allen89 + 20 + 20 理解

查看全部評分

白鑽玩家

這位師兄,你真是太多想像了,就算備份咗,也唔一定要把碟放出去的,如果真的想這樣,何不租回來呢?好似 ...

樓主說你備份自用也冇分享,我相信。你是一位正版支持者

但其他人rip file之後有冇影響電影業?,除了合法付費串流改變和網劇興起,香港兩年間廣視結束門市轉網售, HMV, Hong kong record相繼結束,或多或少同盜版有點關連但非全部仲有看媒體習慣改變和娛樂消費模式,網購等改變,但今日盜版主要來源已非翻版碟,轉成音樂/音像檔案進行非法下載,分享,交換為多,而檔案來源其中一途徑肯定便是rip 碟。

樓主你自己冇做,不代表其他人rip碟行為冇影響影視和音樂業。自己找下影音業界的回應看法,及想下人咃為何電影公司要HDCP加密防他人非法復制。rip 碟零影響非業界看法。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Ching,你誤會了,我係講allen89兄呀,  我估佢係林旭華。

黃金玩家

allen89 發表於 2019-8-29 14:50
但問你一人除了你備份自用也冇分享,我相信。你是正版支持者

但其他人rip file之後有冇影響電影業?,除 ...

網絡來臨,無可避免一定有影響的,我時常講為咗不想被網絡淘汰,便要顺着潮流去共存,不要好像nokia甘,如果一早接受android,就不會到現在地步,置於要点做,就留侍比他們的公關去想吧!其實網絡不止衝擊電影業,對好多實體業都有很大的影響

評分

allen89 + 20 + 20 認同

查看全部評分

黃金玩家

DragonI 發表於 2019-8-29 14:52
Ching,你誤會了,我係講allen89兄呀,  我估佢係林旭華。

我知,不是我只想表達自己的想法

白鑽玩家

cn8468 發表於 2019-8-29 15:00
網絡來臨,無可避免一定有影響的,我時常講為咗不想被網絡淘汰,便要顺着潮流去共存,不要好像nokia甘, ...

認同,電影業網絡帶來方便,如apple tv , netflex,及將來迪士尼plus等,但版權商投資後,透過月費也能取得合理收入。電影/音樂業繼續賴以生存有新作品。

但網絡便利也絕非"其他"一小撮盜版人仕偷竊亂來的藉口

我的貼文非針對師兄或指你參與盜版,包括今日最新幾個貼文對象也非師兄, 為你帶來不悅抱歉。

黑鑽玩家

allen89 發表於 2019-8-29 12:44
以購入一對一份(single backup), 仲保留原碟ok,因為是已付足版權費。對電影業冇損害。但有碟播仲有幾人 ...

我諗呢位Ching没"真係"經歷過玩碟的苦與樂, 實體碟係本地潮濕的環境下, 十年左右下coating會有問题. 再時間長小小有機會read都read唔到, 一隻幾舊水隻碟, 好多Ching都唔想就咁玩完. 所以backup係有實際作用.

白鑽玩家

myblue 發表於 2019-8-29 17:33
我諗呢位Ching没"真係"經歷過玩碟的苦與樂, 實體碟係本地潮濕的環境下, 十年左右下coating會有問题. 再時 ...

師兄,如果問影碟有冇玩碟經驗,可查看我的帖子,我CD也有不小2千以上沒玩黑膠,也有像你所講情況出現死碟藍光及CD也曾經試過,而uhd試過一次,一向處理,極愛再入,冇當緣分盡,一般算掉,但一定不會由電腦備份,如果真係刁的要求吹毛求疵完美音響發燒友,播CD之前,也須要除靜電(原設計比黑膠)和消磁先聽,音響技術間房常備,大草家中試音室播碟前指定動作,十幾年前有部叫閃電傳真機,號稱在碟面加熱令膠面更貼鋁片,介紹寫到天花龍鳳,決定用兩隻CD去測試,發光加熱後,隻碟D聲變得乾硬,泛音改變得弱小。自己試過兩隻由電腦備份CD,行high speed copy, 碟面一樣很熱,借朋友一起買另一隻相同CD回來,AB比較,加熱那隻同樣聲音同樣也變硬失哂真頂唔順,唯有之後需再從新"買"另一隻,再去信和放咗加熱過那隻,其實數碼嘢,大家可能應為O1O1包括自己,攪咁多只是"外九"信你一成,雙目失明,我曾經一樣咁想,但以前親試蔡琴機遇一碟比較過頭版及後來加印版,咪一樣聽到有分別。分析力高設置配線佳的hi end系統分別更大唔係頭版冼咁多人炒。消磁除靜電,自已經歷過要親身試先明白。兩星期前一條友在音技試音室聽哂成隻陳㓗麗隻新碟用佢套瑞士CH架生配DA喇叭,也做足消磁和除靜電。陳小姐唱歌用情細膩不少,第一首別人的歌已非常吸引,近期錄音佳作,推介。

師兄,正正因為玩碟多,為求好效果,寧願"死碟"冇咗,也不會電腦備份怕受高熱影響效果。當時記得有某君在R33提過,之後被班二手人仕狂插。O101咪一樣,係咁奉勸從此大家買CD碟唔洗咁煩分日本,美國,歐洲,香港版,買港版最平最實惠,0101唓,致於某版最好聲晤好提亦唔好問,年中慳皮唔少。

今日歐洲(港版)和美國版uhd ,共版計,數碼母帶一樣,但膠料和鋁合金材料來源和壓碟工廠不一,理論上O101數值一樣,但出來效果,高分析力系統一樣有分別。但誰家優劣,就不要問了,自己問朋友,借回來自己系統試,無分別恭喜你,一樣年中慳儉唔小。近期可試4K銃夢比較。
這網站也是第一次談立體聲嘢,謝謝myblue師兄提問。我自已除了玩AV聲畫,立體聲較聲喇叭擺位較聲水平相若。

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

依個係海關俾ge回覆,應該俾到一個清晰啲ge答案俾各位師兄。

評分

allen89 + 20 + 20 正帖留分

查看全部評分

黑鑽玩家

以上8月27日海關的回覆仍然没有清晰説明樓主自用而backup是否觸犯法例。倒返?來説,海關將此類入罪,成功與否没信心。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
DragonI + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分