設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: cn8468

[高清播放器] rip uhd碟

黃金玩家

arcll 發表於 2019-8-28 15:01
Ching, 同樣版權條例都有豁免條文"合法使用者可製作電腦程式的後備複製品", 美國唱片業協會RIAA都有提到c ...

各位,今次因我而帶起這次激烈討論,先講唔好意思,為免傷感情,不如停吧!只要大家本着良心,盡量不要去收取翻版,不論軟件或媒體,這個論壇不錯的,之前接觸過唔少關於這方面的論壇,沒有像這边甘熱鬧,多謝網主開設這地方比我地交流交流

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
chopinlau + 20 + 20

查看全部評分

白鑽玩家

arcll 發表於 2019-8-28 15:01
Ching, 同樣版權條例都有豁免條文"合法使用者可製作電腦程式的後備複製品", 美國唱片業協會RIAA都有提到c ...

純學術討論,假如我自己有隻新出CD聽歌,首先用電腦進行backup 是備份(首份及單一)copy (非copies), 但如果由從第一份電腦備份開始,再將其再復制多份到其他如media player ,公司電腦甚至我兄弟及自己手機在不同場合及媒體機播放音樂,我認為是reproduction非back up。不乎合後備復製品所訂條款。uhd 的HCDP 2.2 本身已是電影商和軟件商的加入防"用家"非法復制技術,談論容許復制backup 不適用。

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

cn8468 發表於 2019-8-28 15:19
各位,今次因我而帶起這次激烈討論,先講唔好意思,為免傷感情,不如停吧!只要大家本着良心,盡量不要去 ...

其實大家都係理性討論啫 .............依小弟有限知識理解隻碟你買返黎, 如果copy副本作自用, 唔會作商業或分享係唔違法. 但如果你copy副本後將隻碟放二手, 因隻碟擁有權唔係你本人, 咁就違法了.

P.S. 由BD年代開始己一直支持正版 , 當然想當年梗有年少無知的年代

評分

參與人數 2威望 +40 金錢 +40 收起 理由
allen89 + 20 + 20
matt88p + 20 + 20 絕對認同

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

回覆樓主的問題,無論用redfox或dvdfab rip uhd.
1)一定要用bd 光碟機而不是bd/uhd combo 光碟機
2)一定要用use friendly bd 光碟機。而牌子只有Asus 或LG 而且有指定的fireware version。至於什麼型號我就不清楚,你們在redfox 或dvd fab 討論區可以找到。
3)但是凡是不是絶對,聽說Buffalo光碟機也可以。不過Pioneer無論什麼型號一定全部唔得。

黃金玩家

DragonI 發表於 2019-8-28 16:33
回覆樓主的問題,無論用redfox或dvdfab rip uhd.
1)一定要用bd 光碟機而不是bd/uhd 光碟機
2)一定要用use ...

謝謝

白鑽玩家

matt88p 發表於 2019-8-28 13:33
其實講真小弟自己就咁睇, 之前呢一段嘢已經喺第二個貼發過一次, 不過喺呢度見到同一言論, 所以我都係咁諗:
...

同意師兄,一面吸著煙叫人戒煙故事,以我了解,兩間影視發行商得利和洲立也是76商業合作伙伴。

上星期於8月24日手機閱覽器發現此另一rip碟post屬76 網站帖子在google 新聞中心推薦介紹(有圖),但其實印象中已不止一次新聞中心見同類貼 (圖中此post後來發現已經刪掉),到底是職員一時手快按錯制,電腦隨機自動抽選?,還是版規隨著新年代更新變化,或網站政策已認同此類帖子合於版規係好帖,並有良好討論空間及新聞價值,從而積極推薦給大眾,但我"估計"任何影視產品香港代理的商業合作伙伴同網站合作對這類型甚麼file重播 , rip 碟既帖 感覺都唔係咁好。

網主可否為我釋疑?

黃金玩家

以上師兄所討論的版權問題, 其實十幾年前已出現. 當年我響網上睇到一篇報導提及 rip 碟軟件 DVD Shrink 32 . 呢個軟件破解左DVD 保護碼. 容許人將光碟下載到電腦備份. 電影公司決定訴諸法庭要求禁止呢個軟件開發人將軟件放上網供人下載. 軟件開發人抗辯稱他只是將買回來光碟備份到電腦方便觀看. 最後法官接納他的解釋. 認為使用這軟件先要購買一隻正版光碟. 故此電影公司沒有實質損失. 判軟件開發人勝訴. 電影公司無奈接受判決. 轉而提升光碟保護及與影碟機生產商合作如何防止自行錄製光碟在機上觀看. 所以後來有靜音大師出現的現象. 之後情況有無變化我不知道. 如有的話請師兄指正. Thanks !!

白鑽玩家

killbear 發表於 2019-8-29 12:05
以上師兄所討論的版權問題, 其實十幾年前已出現. 當年我響網上睇到一篇報導提及 rip 碟軟件 DVD Shrink 32  ...

以購入一對一份(single backup), 仲保留原碟ok,因為是已付足版權費。對電影業冇損害。但有碟播仲有幾人真正要"須要"備份去看(純自用)?家中好大地方取碟看步行需時不方便取(咁4K仲有跟隻bluray也點解唔用)?舉個例當看最新復仇4,愛到要碟機播電視重複看數次,電腦mon又播,再加要平板看和手機看多幾篇無限loop有多小這狂熱玩家咁"渚"又同時又keep著隻認為"不方便重播"隻碟不去放二手。仲有備份電影檔一樣需要硬碟空間成本,絕非免費午餐,  即是除購碟錢仲要比多份錢。

重點是復制後備份檔案的處理。不分享,交換,上載,下載,一定keep 碟不放二手,碟源也非借朋友得來,完全取決於自己操守及版權意識,今天見過有班人號稱幾十TB電影原檔沾沾自喜,從未見有提原碟及來源,復4碟未出file己週圍飛。

假若有人話rip碟目的就是指"純粹備份自用"一途冇其他,玩file代表播自己備份(有keep碟),令我想起十歳時同爸媽行旺角,問媽為什麼有這麼多熒光招牌寫著"純粹租房"是什麼來,媽媽簡單直接答我咪租房蘿,記得當時10歲反正我是信了沒有繼續追問。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
EddieCYLam + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

這位ching 如果我冇估錯應該係 林旭華

黃金玩家

DragonI 發表於 2019-8-29 13:00
這位ching 如果我冇估錯應該係 林旭華

這位師兄,你真是太多想像了,就算備份咗,也唔一定要把碟放出去的,如果真的想這樣,何不租回來呢?好似仲有些地方可租的,每個人個性都唔同,有些戲如真的喜歡,我會購入不同版本,好似top gun,LD,dvd及bluray也有購入,也一直保存至今,有時也會攞出來看,見你一直好强調正版,好像只聽到及看到自己的,無論其他人說甚麽,也有十萬個理由去反駁,未免令自己太辛苦吧?時代是會改變的,人也要变,只要部戲是拍得好及啱自己口味,喜歡看戲的绝對不介意付出入戲院看,好似我一家四口也經常去戲院看戲的。
置於我想把碟抄入 nas嘅原因,一來是想備份可方便取用在各器材,另因近排按排在一個位置把空間做半個倉,另一半按置咗器材,终於可装天空喇叭,我在想為方便,唔通以後買碟也要買2隻?因怕带咗去倉,在家有人想看怎麼辨?现在可以抄入硬碟,原裝碟放在家?倉只會放file,這樣對我來講比較方便,不過如果這樣你也認為我是做了侵權,我也不會去掩飾的。

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
allen89 + 20 + 20 師兄,我清晰你是正版支持者

查看全部評分