設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: NETDSL0100

[討論] 純技術討論

白鑽玩家

DickLai@G 發表於 2019-2-14 12:46
的確AVM60 純前比起4300好太多,想不到連2.0都咁大分別
不過咁比唔公平
ARC vs Audyssey , 仲要級數/價錢 ...

我有朋友用全套8802+兩件8077
早幾日再上去聽過
應該係我有限家訪中
至今聽過未算最貴
但最好聲最順耳最平衡嘅組合
完全唔用audyssey、音壓計之類
(之前亦係audyssey受害者)
佢本身係2ch高手(經常有上音響雜誌)
所有AV喇叭音效係一對一對擺位調出嚟

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
DickLai@G + 10 + 10 超正, 一定要加分!
matt88p + 10 + 10 正到爆

查看全部評分

白鑽玩家

DickLai@G 發表於 2019-2-14 13:42
以前我的前三curve , 可惜app入面冇得睇filter 10k以上
不過Audyssey default 應該有high frequency roll o ...

其實係三part野
師兄你呢個係由4300開始
另外比錢買
同跟機個又唔同
而上面cal到古靈精怪嗰個係内置multiEQ-XT32
畀錢嗰個係可以完全bypass內置

白鑽玩家

DickLai@G 發表於 2019-2-14 12:55
仲有師兄講緊個問題係高音+盡10db好刺耳
我沒有遇過呢個情況,所以請教MDLP兄點解決 ...

如果用4500
強烈建議比錢買個手機app去做auto cal
因為所有混算都係經由手機去做而且有得改

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
DickLai@G + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

MDLP 發表於 2019-2-14 14:08
我有朋友用全套8802+兩件8077
早幾日再上去聽過
應該係我有限家訪中

Array1500 乜唔係冇低音㗎咩?
我近排聽有另外一啲群組話睇佢個樣已經知佢冇料到!

白鑽玩家

matt88p 發表於 2019-2-14 14:41
Array1500 乜唔係冇低音㗎咩?
我近排聽有另外一啲群組話睇佢個樣已經知佢冇料到!

array1500落係啲對樓據一知半解又淨係信數據啊嘅人手上咪冇料到囉

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
matt88p + 10 + 10 有用都變冇用

查看全部評分

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

MDLP 發表於 2019-2-14 14:13
其實係三part野
另外比錢買

即係經手機運算同amp運算會唔同架?
唔係掛...比成比野買隻amp仲要跟個唔準既野

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2019-2-14 14:13
其實係三part野
另外比錢買

二百蚊好抵玩,多左好多option 又可以睇到curve (雖然唔太清楚,好過冇)
我認為用D&M的用家應該要買埋佢
我當時好彩4300係掹車邊support到先有得玩,舊少少都冇

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

nighos 發表於 2019-2-14 15:44
即係經手機運算同amp運算會唔同架?
唔係掛...比成比野買隻amp仲要跟個唔準既野 ...

其實algorithm 係一樣
只不過手機將啲option expose 出來俾用家調
計數果part用左手機cpu咁解

情況就似係,佢本來Audyssey 個algorithm  有10個選項,跟機既cal只俾你選2項,其他8項default晒冇得揀
V.s. 用手機app, 佢開左7項俾你揀, (可能剩得3項你都係冇得揀不過冇人知?)

白鑽玩家

DickLai@G 發表於 2019-2-14 15:49
其實algorithm 係一樣
只不過手機將啲option expose 出來俾用家調
計數果part用左手機cpu咁解

應該唔一樣
內置同手機出嚟個結果
甚至連矯正個方法都唔一樣
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2019-2-14 15:00
array1500落係啲對樓據一知半解又淨係信數據啊嘅人手上咪冇料到囉

唔識玩唔緊要,玩錯亦唔緊要,教錯人都唔緊要
最緊要錯要認,打要企定
如果老是堅持自己一套,一成不變,唔緊要,各自修行,聲音自己聽好聽就得

但如果有啲人,未親身試過, 又公開指三道四者,不要得.
因為同一系統在唔同場合可以完全唔同聲
起碼搬上自己屋企AB, 或者在其他地方同場AB

小弟雖然玩得唔精,但唔介意將自己心得分享,如果自己識嘅就教下人,又唔係收錢,錯咪一齊學習囉

順道講埋一句,介唔介意唔好再公開互相單打(各自在自己谷講冇人理你),呢類型嘅回帖冇意義。雖然我通常無視,但見得多都頂唔順,試過同大王投訴又不果。拜託各位?