設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: NETDSL0100

[討論] 純技術討論

鉑金玩家

MDLP 發表於 2019-2-14 11:15
我自己都唔少記錄影低
如果上google搜索的話
好多外國討論區真係比比皆是

跟佢CAL出來隻十仔個音壓真係死得-.- 完全無料到,隻十仔要自己加番大個VOLUME先得
同埋CAL出來其他喇叭負數負得太勁

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2019-2-14 11:15
我自己都唔少記錄影低
如果上google搜索的話
好多外國討論區真係比比皆是

當時玩仲好自閉,冇諗過啲嘢要分享,所以冇儲低

其實開唔開audyssey 評價都係一半半,口味佔好大因素的

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

bencptam 發表於 2019-2-14 11:40
跟佢CAL出來隻十仔個音壓真係死得-.- 完全無料到,隻十仔要自己加番大個VOLUME先得
同埋CAL出來其他喇叭 ...

Denon 個版有教學都有講,cal完可以將中置/十仔 level +大返, 按個人喜好

白鑽玩家

DickLai@G 發表於 2019-2-14 11:45
Denon 個版有教學都有講,cal完可以將中置/十仔 level +大返, 按個人喜好

其實正常cal出嚟個結果
首先係標準
再而個人喜好
但普遍第一步都做唔到

白鑽玩家

DickLai@G 發表於 2019-2-14 08:04
咁就奇了,我上年玩4300時都冇呢個問題

見師兄呢個post有咁講

"專登試開ARC mode 播2聲道 v.s. 以前Audyssey Stereo, 發覺Audyssey 的矇聲已經唔見左,現在比起用Pure 更上一層樓。"

https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=279583&mobile=2

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2019-2-14 12:00

"專登試開ARC mode 播2聲道 v.s. 以前Audyssey Stereo, 發覺Audyssey 的矇聲已經 ...

的確AVM60 純前比起4300好太多,想不到連2.0都咁大分別
不過咁比唔公平
ARC vs Audyssey , 仲要級數/價錢都唔同級
如果我有機會玩到8805就可以比了,不過冇錢?

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2019-2-14 12:00

"專登試開ARC mode 播2聲道 v.s. 以前Audyssey Stereo, 發覺Audyssey 的矇聲已經 ...

仲有師兄講緊個問題係高音+盡10db好刺耳
我沒有遇過呢個情況,所以請教MDLP兄點解決

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

剛剛re download 返個audyssey app, 原來佢仲記住以前啲profile 喺電話?

發現又多個功能,可以自定義Audyssey EQ去到幾高
假設支mic只可量到8k, 咁你唔想佢做8k以上EQ, 可以用Multi EQ Filter Range 呢項,拉住條線返落8k (佢default 去到20k)

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

以前我的前三curve , 可惜app入面冇得睇filter 10k以上
不過Audyssey default 應該有high frequency roll off, target curve 大概10k 開始會減DB (圖中紅線會見到),所以10k 以上filter EQ +db 真係唔正常

有錯勿打頭,啲圖係太舊?

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

MDLP 發表於 2019-2-14 11:17
好多用家都未必知
一用manual eq
audyssey就會失效

即係cal完又無得fine tune,只有on / off,如果吾啱聽就只能夠全程manual set EQ
洗咩買有audyssey既amp?

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
MDLP + 20 + 20 全中

查看全部評分

想用盡量發揮現有器材.....哈哈