設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: NETDSL0100

[討論] 純技術討論

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Jazzgd1 發表於 2019-2-12 10:28
自己BB班水平,怕比人笑

師兄,大家都係學習中, 三個臭皮匠,可能勁過諸葛亮呢
互相從錯誤中學習,成長更快!

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

DickLai@G 發表於 2019-2-12 18:08
師兄,大家都係學習中, 三個臭皮匠,可能勁過諸葛亮呢
互相從錯誤中學習,成長更快! ...

如果組到隊我都願意交流一下?

白鑽玩家

小瑟 發表於 2019-2-12 13:01
我個人覺得, 好多好聲都唔係跟標準的, 因為標準左就冇左個人喜好, 但如果係新玩, 知道左標準先, 再轉移玩 ...

其實我想帶出一個問題分享
舊年一個音展上
Ken Poon都講過
拉平真係無人鐘意聽
而我自己喺N年前
都玩過一套Tact / Lyngdorf
嘅room prefect RC2.0
就算廠都唔建議用家拉直嚟聽
而跟機有幾條預設曲線
又係好似一般AVM嗰幾條咁
結果都係唔用好過

所以果相信數據好聲祇有三個可能
a.一係就個人功力玩得衰聲過條curve
b.一係就本身用啲喇叭衰聲過條curve
最後可能及最多發生係以上兩者a+b

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
matt88p + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

白鑽玩家

Jazzgd1 發表於 2019-2-11 14:26
啱啱入左支mic,連rew玩可以知邊個頻段多少,好唔好聽叧計,但晤會冇左個頻段唔知,我信支咪多過自己對耳仔 ...

有個問題係如果某個頻段少咗
係咪可以推高返佢呢?
如果係低音可以話你知一定唔係
(參考返上次P76音展專家Peter講)
相反如果某個頻段多咗
係咪又可以襟返低佢呢?
理論上在某些條件.....係
例如用AVM上軟件或REW
喺保持75dB度signal gen
假設50Hz凸咗10dB
REW之類就一刀切
有理無理無論大聲細聲
50Hz一率殺10dB殺返平佢
但音樂及電影係動態有大聲細聲
當去到靜態細聲時
50Hz又有無凸咗10dB咁多呢?
如50Hz照殺10dB
咁喺咪有機會殺過龍呢
甚或殺到比現場環境更細聲?

評分

matt88p + 10 + 10 我都係一句唔係拉直

查看全部評分

白鑽玩家

Jazzgd1 發表於 2019-2-11 19:20
自學中,英文又唔好,難上加難??‍♂️

REW有個功能去搵個sub仔擺位
我心中有好多個問號????
祇輸入房間長闊高皇帝位位置
就搵到最佳sub仔位置
但如果個客廳有走廊有家私
三尖八角又計唔計埋?

仲有一樣
聲波係360x360球型擴散出去
坐係度個相位啱
唔代表企係度同一個位置個相位都啱
但REW係假設sub仔位置
同皇帝位耳仔係在一個平面
因為無輸入sub仔及耳仔高度
即係話係咪要郎起隻sub仔
定係個人爬係地下聽先啱呢?

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2019-2-13 01:41

搵十仔果度只係用作參考,我係有走廊而並非四四方方,屋企又多雜物,影響一定有,不過咁,我輸入過個大細而把佢拉闊模擬去埋飯廳,其實條線都唔差好遠的(用文字表達比較難)至於我冇理解錯的話你是否話個皇帝位耳水平?係有得上下調喎,點都好,呢D野係比我呢D初學者有個方向去調較,唔使自己死扭爛扭。

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
MDLP + 20 + 20

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2019-2-13 01:41

REW 呢個功能唔係個個啱用
佢manual都有講明只係for reference only
一定唔會100% 準確

另外,如果你有玩過,其實高度唔係同一個平面,subwoofer 同耳朵都可以各自改不同高度的

小弟都有同其他師兄研究過曲線問題,曲線俾到你大方向係要認清自己家居環境/喇叭組合嘅問題,而幫助你去用其他方法解決
並唔係要人人跟住同一個curve去set
先前已回應,睇圖只係for reference, 係俾一啲冇金耳朵的師兄去了解聲音
有好多人連咩頻率俾到咩感覺都唔知,跟本無從入手
入支mic幾百蚊一餐飯價錢,真係又平幫到手

關於curve要 唔要拉直,先前都話個人喜好,我自己用anthem就只修300hz樓下,超低 room gain 先推返高3db ,主要係修補房間缺陷,盡量保持喇叭原有風格,再加上少少個人喜好

至於MDLP兄話,相信相據好聲的人,一係功力差,一係喇叭差,小弟不同意,太武斷了
觀乎各大型會場音響設計公司以及戲院/studio, 佢地set場一定用收音咪做數據,先俾客戶收貨。如果數據冇用,真係唔知佢地做乜?

可能咁講好少少,“ 只信數據不用耳朵的人.... ”?

數據+耳朵並用,配合經驗+喜好才能玩出好聲音

有個小故事
有朋友同我講佢新買隻JL F112好正好打心口,
有日上去飯聚,順便帶埋支mic去玩
點知一度,深谷在73hz, 少左20db以上 (由60-80開始降)
我啞左喺到,即叫佢搬位, 好彩佢subwoofer可任放
最後,係用REW個RTA去幫搵位,快靚正(雖然搬到出汗)?
佢再試聽完,先知咩叫打心口
(提示,搬位/試聲記得turn off EQ)
搞掂晒先叫佢再cal過... 用到而家都好滿意
玩AV, 開心就好

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +70 收起 理由
wman + 50 + 50 用家心得極具參考價值
leekoonhung + 10 + 10 送你一部手推車,下次不用出汗.
Jazzgd1 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2019-2-13 01:25
有個問題係如果某個頻段少咗
係咪可以推高返佢呢?
如果係低音可以話你知一定唔係

你同我都有去聽peter果2埸的,老實說,自己得益不少,咩都好,果個rew係一個量度軟件,調音果個係自己,多少鹽糖都睇自己口味,不過咁,有時唔係個個可以好似你咁到咁多地方試咁多組合,自己跟本唔知咩叫標準,一路而來原來某個頻段好少,根本無法情現到應有表現,用呢類野得知亦未嘗不可。(自己)

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
leekoonhung + 10 + 10 努力師兄!
DickLai@G + 10 + 10 絕對認同,冇金耳朵唯有用啲工具幫下手.

查看全部評分

白鑽玩家

Jazzgd1 發表於 2019-2-13 07:19
搵十仔果度只係用作參考,我係有走廊而並非四四方方,屋企又多雜物,影響一定有,不過咁,我輸入過個大細 ...

其實仲有個簡單方法
上次專家peter示範咗
但又唔知点解無講
就係同隻細swfr或有低頻喇叭
係皇帝位出test tone
跟住爬低沿牆邊搵最佳位置

評分

DickLai@G + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

白鑽玩家

DickLai@G 發表於 2019-2-13 07:35
REW 呢個功能唔係個個啱用
佢manual都有講明只係for reference only
一定唔會100% 準確

師兄下半段引出重點
rew或rta出嚟嘅數據
係戲院同房間設計上參考
但唔會100%用eq或curve經喇叭解决
例如audyssey就係將全頻所有問題
經EQ做一條好麒麟怪嘅curve去解决
所以在另一個post上
點解反建議熄咗個audyssey
反而動態同頻寬會返翻嚟

例如師兄祗用arc修改300Hz以下
即係話已經說明唔係100份100盡信