設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ykluk

[討論] AVLife買機日誌[未完]

黃金玩家

其實間間影音舖講送貨都係咁衰,我喺 ”凶宅“ 幾皮嘢買部SONY TV,話中午2點左右送到,最後都係要7點幾先蒲頭。
中間打比SALE,直頭連電話都唔X聽。
如果要嘗鮮,自己攞到就自己攞,當然TV咁大部就冇計。

鉑金玩家

小小貼士令到成件事更圓滿.....雖然呢樣嘢好多人唔認同。

鑽石玩家

其實送貨準唔準時係睇貨量同地區分布,D送貨大佬唔會睇預約時間,只會選最少的路程而行,所以真係要講運氣,好似樓主師兄咁,送貨司機家住同一區,就整定排最後了!

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

小邪ktm 發表於 2019-1-22 13:18
其實送貨準唔準時係睇貨量同地區分布,D送貨大佬唔會睇預約時間,只會選最少的路程而行,所以真係要講運氣,好 ...

我個人睇法, 送貨司機係點做法都預咗, 而司機大佬同小弟一樣喺元朗住, 咁小弟一定係最尾先收貨, 呢個都唔係問題~ 通知聲咪得囉.

重點係:

明知公司得一個司機, 而司機住元朗, 小弟係住元朗, 送貨都係元朗, 做咩唔一早同我講, 我係最尾收貨, 仲要同我講, 星期六下午2點前會送, 然後約sony師傅同日4-6PM上嚟裝機~!!!

好喇, 中咗一次招, 然後第二次送貨:

同樣公司得一個司機, 同樣司機住元朗, 同樣小弟係住元朗, 同樣送貨都係元朗, 今次我諗住係最尾收貨, 但又做乜諗嘢同我講一定要星期一12n-4pm送貨呢又?

其實小弟都可以自提, 小弟都可以搵運輸, 或者仲有N咁多方法去收機, 只不過我想表達, 呢間嘢究竟搞乜, 亂咁應承客戶送貨安排, 但之後一定係會變, 同埋個客一定係無say既呢?

呢個post唔係關於小弟部電視, anyway小弟覺得Sony A9F係小弟最鍾意既一部電視添, 不過小弟係咪enjoy部電視, 都同AVLife既服務問題無關啦~

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

wil-wil 發表於 2019-1-22 10:51
題外話,講開國內買機,已多次經專家確認,同一 size同一型號,與香港版嘅日制機,無論質素或打開機內見到 ...

絕對認同
就算買三星機,港版同國內版都係大陸做
都可以同一型號但內裡料都可以唔同

"一分錢一分貨"

鑽石玩家

題外話,講開國內買機,已多次經專家確認,同一 size同一型號,與香港版嘅日制機,無論質素或打開機內見到 ...

又如何,日本做又咪幾年瓜柴,咁我0願死左把就,買再大舊
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

鑽石玩家

大玩偶 發表於 2019-1-22 12:08
早半年係 荃灣 奶買部 QLED , 送貨同安裝 係一併
師父都準時按約好時間 , 事前都打左電話黎溝通 ,
so far ...

递屎慌初初唔識我都差d lai野,e加寄去自提倉so far so good. 若直運可call 淘佬,會幫你㨢平
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

鉑金玩家

好多公司都係咁, d後勤, 司機, cs 都怕鬼左d sales, 為左做成單生意, 咩都話得, 張單去到 cs 果邊一睇, 多數爆晒粗, 咩星期五10:00前過海, 西貢第一單先做............................. 跟本排車實就唔到, 但sales多數唔埋, 做成單生意先算.
而公司呢, 一架車走到二十單, 一定有先後, 個個都想指定時間, 但公司又唔會出多幾架車, 或者搵多幾個運輸提高成本..................

所以, 大部份公司慣常做法, sales 有 sales 講, 運輸有運輸送, 永遠唔會有共識.

禁止訪問

76-FC 綠翡翠勲章

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

睇餸食飯, 正如有人買小米同 Skyworth 一樣...
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物