設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: cranberry

[CAS軟件] Roon軟件購買(終身)

黑鑽玩家

76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

仲有幾日到期 打算轉LIFETIME
有興趣師兄請PM聯絡
三人同行 10% OFF
B&W805D4
Luxman509X/DenonX8500HA
AATubeDacIIMk2/K.LauIsoTrans.
RythmikE15HP2/M&KV12/55LGCX

黑鑽玩家

76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

尚欠一個師兄
有興趣pm
一齊買平幾舊水

黑鑽玩家

lowbeejai 發表於 2019-8-25 07:37
尚欠一個師兄
有興趣pm
一齊買平幾舊水

oh... 無留意個post... 啱啱比左錢...
DAP : AK SP2000 ONYX BLACK
EarPhone: 64 Nori, Jomo Trinity

黑鑽玩家

cccmy 發表於 2019-5-13 13:02
求教,隻碟之前用XLD rip 做wav, 顯示到中文歌名,亦在audirvava 顯示正常,
但在roon 內卻變成英文?(跟了 ...

可能要慢慢選擇啱既 setting... 不過都係做一次就夠
EarPhone: 64 Nori, Jomo Trinity

黑鑽玩家

Roon Bridge都幾好用, 之前用 NAS 做埋 Core. Performance 比較差, 依都房部 iMac i7 SSD 做 core, NAS 只做 bridge經USB接駁851N. iPad 做 control.  歌就依然儲係 NAS Server. 完全沒 delay, 正

比起用851N 個 app play歌好好多呀. 遲D可以做房間音響測試,就可以 apply 返個 EQ落 DSP到啦 hehe

唯一可惜851N未係 Roon Ready. 如果唔係又多一種玩法.

銀級玩家

cranberry 發表於 2019-4-11 19:28
呢個post後我買左roon lifetime,試左好多野,今天心血來潮玩左樣野,的聲正到嚇親,就係先係roon upsampli ...

請教一下,918+性能足唔足夠ROON行?用緊ROON個陣又可唔可以同時做其他野?

例外亦想請教一下, NAS直出STREAMER 例如NT505能否食到DSD?

鉑金玩家

wingosky 發表於 2019-8-29 00:41
請教一下,918+性能足唔足夠ROON行?用緊ROON個陣又可唔可以同時做其他野?

例外亦想請教一下, NAS直出STRE ...

我用緊Roon 一個月試玩,Roon Core 裝係918+ HDD (Roon建議裝係SSD) ,裝係HDD 係一開始掃描個音樂庫用咗我一日時間(視乎你個音樂庫幾大),掃描完我將所有歌升頻DSD128播放,轉換時間好快,唔覺得特別慢。 NAS抄緊檔案時會有些微拖慢視乎NAS當時做緊咩喇。  但裝係另一個HDD/SSD 唔會拖慢,因為我Roon Core 裝係Raid 到

如果師兄好似我一樣NAS 已經裝晒4部HDD 又唔想換,可以經USB3.0 接外置SSD 一樣。

銀級玩家

dannymak 發表於 2019-8-29 14:10
我用緊Roon 一個月試玩,Roon Core 裝係918+ HDD (Roon建議裝係SSD) ,裝係HDD 係一開始掃描個音樂庫用 ...

我係打滿左4隻10TB行緊RAID6,聽落可能唔係咁夠快,咁可能用住DLNA先,或者再研究一下先. 感謝解答

鉑金玩家

wingosky 發表於 2019-8-31 22:32
我係打滿左4隻10TB行緊RAID6,聽落可能唔係咁夠快,咁可能用住DLNA先,或者再研究一下先. 感謝解答 ...

唔係你想像中咁慢。
我部NAS 同時行 Roon , Plex, Aria2, BT 唔覺慢,係從0開始掃描音樂庫用好耐時間外,基本上聽歌增加音樂庫唔覺慢。

鉑金玩家

dannymak 發表於 2019-8-29 14:10
我用緊Roon 一個月試玩,Roon Core 裝係918+ HDD (Roon建議裝係SSD) ,裝係HDD 係一開始掃描個音樂庫用 ...

師兄,你用邊款SSD?