設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: cranberry

[CAS軟件] Roon軟件購買(終身)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

睇完以上各位分享,真係有想玩roon 嘅衝動,不過我而家CAS 非常簡單亦好聲(同自己cd player 及黑膠比較而已),只用隻usb flash drive 直插streamer 就搞掂,吾知用roon有冇幫助呢?

銀級玩家

charliey 發表於 2019-1-10 19:18
睇完以上各位分享,真係有想玩roon 嘅衝動,不過我而家CAS 非常簡單亦好聲(同自己cd player 及黑膠比較而 ...

真係一言難盡, 不如你google "roon 介紹"睇下

鉑金玩家

通常呢D終身年費,到第時有新功能都可能要另外加錢,個時買家無曬bargining power,無著數。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

ykluk 發表於 2019-1-10 15:31
馬交jack, 你啲文又係好嘢嚟, 睇得多都易瀨嘢~!!

六兄,你啲文仲勁啦!幾乎玩哂咁多隻 streamer。  

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

cranberry 發表於 2019-1-10 19:16
想請教下用duetpi做roon bridge音質如何,宜家有raspberry pi 3 model B,幾舊水有埋無線好似好方便

htt ...

的確,Pi3 做 bridge 效果好,有啲廠直頭用佢出產品。
低成本、高效益,又有現成 firmware,加埋 LPS 同 USB 補品,殺低好多 streamer 㗎!

我之前有套類似組合,不過依家用咗 dCS Network Bridge,套 Pi 已經變成輔助產品啦!

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
ykluk + 80 + 80 俾個Like你啦

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

charliey 發表於 2019-1-10 19:18
睇完以上各位分享,真係有想玩roon 嘅衝動,不過我而家CAS 非常簡單亦好聲(同自己cd player 及黑膠比較而 ...

簡單講, roon既原理係要有一部機做core, 而你所有device同core都係同一個network, 咁你喺其他device裝roon就可以利用core去播由core指定既file~

你用usb drive直接將file比streamer, 咁就無辦法裝core, 就唔使玩roon~

BTW, 小弟個人感覺, roon係暫時最方便最實用, 但未必係最好聲, 小弟雖然用緊, 但都要調聲去就返小弟既個人喜好...

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

jackt 發表於 2019-1-11 10:58
六兄,你啲文仲勁啦!幾乎玩哂咁多隻 streamer。

長路漫漫仲有排, 不過都要感謝啲代理夠勇敢, 有啲機其實真係有啲"送死"feel都借比小弟試~!!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jackt + 10 + 10 恭喜!恭喜!

查看全部評分

銀級玩家

Roon可以將local library同tidal 同一隻碟既唔同version group埋哂一齊,顯示哂唔同format既details,淨係呢樣已經好正
Screen Shot 2019-01-11 at 9.33.32 PM.jpg Screen Shot 2019-01-11 at 9.33.37 PM.jpg
Signal Path都好正
Screen Shot 2019-01-11 at 9.54.27 PM.jpg
歌曲分類實在好玩,可跟好多critera做加減filter
Screen Shot 2019-01-11 at 9.58.02 PM.jpg
其實好緊要聲好

銀級玩家

jackt 發表於 2019-1-11 11:06
的確,Pi3 做 bridge 效果好,有啲廠直頭用佢出產品。
低成本、高效益,又有現成 firmware,加埋 LPS 同  ...

CHING 有冇用ROON + HQPLAYER呢?

現在點玩條SIGNAL PATH? 可以分享下嗎?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

nickdo 發表於 2019-1-18 14:35
CHING 有冇用ROON + HQPLAYER呢?

現在點玩條SIGNAL PATH? 可以分享下嗎?

如果師兄有留小弟以前啲 post,可以發現小弟點玩 CAS 嘅⋯

16年: Roon + HQPlayer + NAA 輕輕鬆鬆 CAS -> https://post76.hk/thread-232297-1-1.html
17年: HQPlayer - Windows 效能測試的少少心得分享 -> https://post76.hk/thread-263931-1-1.html
17年年尾總結: 變化多端的數碼訊源 -> https://post76.hk/thread-268833-1-1.html

基本已經寫低咗呢幾年套 CAS 嘅變化,再嚟都只係點簡化同優化,因為18年主要係玩黑膠關係,所以少咗玩 CAS,如果再有新嘢寫的話,小弟會再繼續寫落去。  

問題係小弟想玩嘅類形,大部分都玩過,現在反而冇乜突破嘅產品,攪到依家冇乜頭緒,嚟緊唔知可以點玩⋯