設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: cranberry

[CAS軟件] Roon軟件購買(終身)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

想問下,我一部ROON SUPPORT 既機都無
最簡單係咪買部nt-505就可以用到ROON既FUNCTIONS?包括dsp?
NAS我用緊Synology DS-218+

銀級玩家

patkwok 發表於 2019-1-30 14:18
最簡單係咪買部nt-505就可以用到ROON既FUNCTIONS?包括dsp?
NAS我用緊S ...

你可以裝roon core上nas度,再stream去nt-505

銀級玩家

唔好俾呢個post停,因為roon真係好正

我買左lifetime subscription喇,開心使用中

試過好幾種玩法,暫時最好聲有以下endpoint,音質由上至下

1.  NAS --wifi--> iphone 6s --USB--> DAC
優點: 最好聲;外國論壇都激讚,好過五六千蚊既sonore microrendu
缺點:煩,成日要unlock iphone,有時要restart個roon app;要差電

2.  NAS --ethernet --> iMac --digital optical --> DAC
優點: 聲音都好,係高音有的搶,冇 1 咁柔,整體飽滿感少的,講緊係5至10%既差別
缺點:唔support DSD over PCM;插左toslink部iMAC speaker冇聲,想用番要unplug,如果成日想用speaker會煩;新既iMac已經冇toslink!

3.  NAS --ethernet --> iMac --USB --> DAC
優點:support番DSD over PCM;簡單直接,長插唔駛攪咁多野
缺點:聲音再差少少

4.  NAS --wifi --> iPad Pro 2018 12.9 inch --USB(with type C-A converter)--> DAC
優點:ipad Pro 2018電多,唔駛成日差
缺點:唔support DSD over PCM;成日要unlock iPad;阻位;唔用cover unlock用face ID快,但係screen日日封塵要抹;有時成部機會restart (iPad pro 2018根本係一部唔穩定既機);簡單黎講,多用會覺得煩

5.  NAS --wifi --> iPad Pro 2018 12.9 inch --USB-c hub (with power delivery+火牛) --USB--> DAC
優點:用時間制管住usb-c hub,差電全自動
缺點:又多左舊野,又多左線,聲即係差左,朦左,散左,應該係usb-c hub出事

我暫時用2多,要聽DSD轉3或1

樓上有位師兄有NT-505,應該會整體更方便,麻煩比較下聲音分享下

外觀分享,cheap野黎,請見諒

銀級玩家

patkwok 發表於 2019-1-30 14:18
NAS我用緊S ...

有NT-505,應該會整體更方便,麻煩比較下聲音分享下

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

cranberry 發表於 2019-2-16 08:32
有NT-505,應該會整體更方便,麻煩比較下聲音分享下

好想知有無師兄用以下setup

Mytek Brookly DAC Plus

SOtm sMS-200 Ultra Neo

NUC 行 roon core

銀級玩家

呢個post後我買左roon lifetime,試左好多野,今天心血來潮玩左樣野,的聲正到嚇親,就係先係roon upsampling 再去hqplayer downsampling,建議有roon既師兄試下

setup如下

roon core (synology ds918+) --upsampling--> hqplayer on mac --downsampling-> raspberry pi (NAA) -> USB DAC
Screen Shot 2019-04-11 at 7.09.19 PM.png Screen Shot 2019-04-11 at 7.10.46 PM.png Screen Shot 2019-04-11 at 7.09.30 PM.png

銀級玩家

師兄最後有無夾到3個人買?我都好有興趣,但未搵到三個人夾

銀級玩家

toywoof 發表於 2019-4-13 15:31
師兄最後有無夾到3個人買?我都好有興趣,但未搵到三個人夾

冇呀,不過都買左

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

求教,隻碟之前用XLD rip 做wav, 顯示到中文歌名,亦在audirvava 顯示正常,
但在roon 內卻變成英文?(跟了roon 或tidal 的metadata), 若強制在metadata preference 內click "prefer file", 則只會出現track 01, 02....etc) 何解?

並非全部中文CD 都係咁,一D又正常出到中文歌名,有冇人好似我咁?
Expert 220Pro + LS803 + LS50
Macbook Pro with Roon
That's ALL ...

銀級玩家

cccmy 發表於 2019-5-13 13:02
求教,隻碟之前用XLD rip 做wav, 顯示到中文歌名,亦在audirvava 顯示正常,
但在roon 內卻變成英文?(跟了 ...

最簡單做法,唔好rip wav,變番做flac