設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[CAS軟件] Roon軟件購買(終身)

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
試用左Roon一牌, 覺得好正, 想買終身年費 (US$499)

http://www.XXXXXX.com/hififorum/ ... read&tid=107395

我發現三個人一齊買有10% off, 有冇brother有興趣?

Lifetime Membership
US$ 499
Lifetime Roon data service
1 Roon Core managing your music library
(at a time - memberships can be transferred easily)
Unlimited remote devices
(Windows PCs, Macs, Android Devices, Apple iPads and iPhones)

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

樓主咁摶??

CAS既嘢, 1-2年可能咩都唔同晒, 終身會費多過4年會籍, 4年後, 可能唔止roon, 仲有toilet/shower/kitchen...之類, 仲方便仲好聲, 咁又點算~?!

純係小弟經驗, 早幾年買amarra, 之後比錢upgrade amarra 4, 宜家用緊roon, 仲有tidal master, 都唔知日後會點, 都係每年比錢算數...

just my two cents.

銀級玩家

Roon 我由買 life time license 時 v1.1  用到而家,追步驚人,亦超乎我預期。佢既生態係不斷進化,同 HQP / Fidelizer 都係我近年買過好滿意既 audio software。

銀級玩家

ykluk 發表於 2019-1-9 17:50
樓主咁摶??

CAS既嘢, 1-2年可能咩都唔同晒, 終身會費多過4年會籍, 4年後, 可能唔止roon, 仲有to ...

有的唔明師兄既意思

“4年後, 可能唔止roon, 仲有toilet/shower/kitchen...之類“ <- annual subscription即係終身的,俾一次四年後唔駛再俾,所以四年後有toilet/shower/kitchen應該冇關係?

暫時冇邊隻product可以做到roon既功能,包括

• 將core/control/endpoint分開,宜家重有埋roon bridge,解碼/dsp分開,唔影響endpoint/bridge既sound quality
  • 強勁既metadata,將tidal同local library整合得好好;個focus功能真係好勁,用黎keep track自己既聽歌history/pattern,discover音樂都係無得頂
  • 個history list都做得好好,skip過乜歌好清楚
  • 我宜家將core行係synology ds918+加dsp升頻,用ipad行roon bridge feed落去dac度,由於dsp係core度做,ipad又冇插電,成條chain冇noise,的sound quality好正;之前我imac ssd行audirvana/izotope點都整唔到呢種聲出黎,玩完roon就發覺原來係架構問題

以roon宜家既成熟程度同發展,起碼都重有兩三年玩;再等新產器成熟,又一年,都差唔多四年了;所以如果目前roon既功能岩用,我覺得買annual subscription風險應該好低,有埋九折真係唔駛唸

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
ykluk + 80 + 80 俾個Like你啦

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

cranberry 發表於 2019-1-10 10:01
有的唔明師兄既意思

“4年後, 可能唔止roon, 仲有toilet/shower/kitchen...之類“  ...

樓主唔好意思, 睇返小弟個回覆好似有啲挑機咁, sorry, 真係無咁既諗法~!!

小弟個人諗法, 家下hifi界可以追趕既已經未必係前級後級喇叭之類, 反而同科技更易掛勾既訊源會搵到更多出路去開發~ 近2-3年CAS既進步令可以換可以玩既嘢更多, 所以先會諗, 一個software要玩4年未必係最化算啫...

sorry, 小弟多口, 其實樓主既諗法都好正路, 小弟都係roon用家, 以暫時嚟講, 聲未必係最好但已經好好, 但方便度同整合度嚟講真係最好~

銀級玩家

ykluk 發表於 2019-1-10 10:41
樓主唔好意思, 睇返小弟個回覆好似有啲挑機咁, sorry, 真係無咁既諗法~!!  

小弟個人諗法, 家 ...

師兄都唔好誤會,我冇覺得你挑機;roon life subscription年費都唔係平,一定係覺得岩用,用得著佢的功能買life先值;但係如果宜家岩用,預計起碼會玩四年,咁不如買life;否則買一、兩年,之後又買終身反而好唔化算;另外愈遲買life,我覺得俾其他product replace既可能性愈高,即係不確定性愈高;又即係話愈遲買life愈唔想買,因為都買開annual,愈遲轉life,sunk cost愈大就愈唔想轉;唔知你明唔明我講乜 ;不過未來既野,大家又點會有100%肯定,唔係一早炒幾隻股發左達

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

早買早享受,遲買要畀多幾舊!  

3萬

白鑽玩家

cranberry 發表於 2019-1-10 11:05
師兄都唔好誤會,我冇覺得你挑機;roon life subscription年費都唔係平,一定係覺得岩用,用得著佢的功能 ...

哈哈, 小弟嗰陣用amarra都係咁諗, roon一出, 死都唔肯用唔肯試.....

點知一試...就瀨鳥~

3萬

白鑽玩家

jackt 發表於 2019-1-10 12:19

馬交jack, 你啲文又係好嘢嚟, 睇得多都易瀨嘢~!!

銀級玩家

jackt 發表於 2019-1-10 12:19

想請教下用duetpi做roon bridge音質如何,宜家有raspberry pi 3 model B,幾舊水有埋無線好似好方便

https://www.raspberrypi.org/products/raspberry-pi-3-model-b-plus/
https://wecl-stem.com/shop/058-32-1103/