設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: FeiLong2011

[討論] 科技改變一切,1996年聽新歌 vs 今日聽新歌的比較。

鑽石玩家

現在上網搵歌方便,好多人只聽某首歌,而不是聽一張唱片,但要真正欣賞音樂人的用心創作,其實係要聽一整張唱片。

如果將音樂當作消耗品,係唔會明白點解要買唱片。

鑽石玩家

講下file,唱片公司當初推出,可能想迎合新時代網上付費消費模式,甚至連生產實體碟的成本都可省下不少;但結果是過份樂觀,多年下來,有冇見無損格式file好似cd當年推出般週街都係?網上銷售file及串流收入,連近年復興的黑膠也不及,仲有冇見唱片公司主力催谷file?

冇,因為唱片公司都知捉蟲,新市場拓展不來,反而少人買了實體碟,煞掣都煞唔切,外國歌星出新碟,出黑膠甚至盒帶都唔多理file了。

串流,就係唱片公司將已有資源賣多次俾串流公司,自己袋返筆,歌手樂手,實際拆賬數目少得可憐。

事實上,有好些歌手樂手,係唔將自己作品在串流上架,而在youtube亦自己開專頁頻道,儘量保障自己的產權。

評分

參與人數 3威望 +110 金錢 +110 收起 理由
dc903 + 50 + 50 報告非常詳盡
Msuper + 50 + 50 師兄,某人另有動機你都唔好晒時間回應啦!.
NAD + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分

銀級玩家

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

FeiLong2011 發表於 2018-12-21 19:57
80年代、90年代,香港樂迷最慘,

外國樂迷幸福好多,外國的音樂電台多到咩,

你又講得有道理 ﹐的確以前的香港樂壇是有一點暴利現象 , 現在的情況就好像大清洗之後的調整一樣。大家都在摸索全新的生意模式 , 但始終好景年代的唱片從業員 已經有一定的人數,而對音樂有理想的年輕人又不可再做音樂來維生,所以都有點二難呢。

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
Msuper + 50 + 50 我記得唱片界中人話依家新人最好有D家底.

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

NAD 發表於 2018-12-21 20:33
阿伯你咁背架 !
係人都知啦 !
洗鬼你扮代表?

師兄,留意一下回覆的態度吧,大家討論不應這樣回覆呢。q

5萬

總版管

koalaau 發表於 2018-12-21 20:46
現在上網搵歌方便,好多人只聽某首歌,而不是聽一張唱片,但要真正欣賞音樂人的用心創作,其實係要聽一整張 ...

同意,一張唱片是一件心血,正常創作人將到整隻碟的歌當作一個故事讓大家感受的。

5萬

總版管

koalaau 發表於 2018-12-21 21:12
講下file,唱片公司當初推出,可能想迎合新時代網上付費消費模式,甚至連生產實體碟的成本都可省下不少;但 ...

係講得岩,世界大勢係咁,全世界都復水難收了。所以要找一個方案去整頓返就最好了。

專業玩家

20年前一個深刻印象的事件。

當年 ricky martin 好紅,他的一首世界杯主題曲 the cup of life

從 1998年春天開始在 MTV(或 Channel V)熱播,播了好幾個月。

但是香港見不到 CD,當時對音樂非常熱情,日日見到電視播,

焦急之心可以體會,結果我的同住友人幫忙友在旺角用 110 買了 一張 ricky Martin 的 Album,

裏面有這首歌,但一聽發現完全不對版,又慢又長,arrangement 完全不同,

我以為買了盜版,因為電視上聽到的不是呢個。

後來發現,好多外國唱片公司喜歡一首歌推出不同的版本,album、cd single、電台/電視 MV

可以出至少 3個不同版本,可以聽上去完全不同,最短最好的版本通常比電台/電視播放,

友人買的是另一個大碟版,非常難聽,於是 110蚊就甘丟落垃圾桶。

今日科技改變一切,這種被呃的情況不再出現。

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

小瑟 發表於 2018-12-22 10:57
師兄,留意一下回覆的態度吧,大家討論不應這樣回覆呢。q

壇主,請睇下以下某人的挑機文字/某人對買唱片人/其它師兄師姐的標簽,相比之下 NAD兄的文字已經非常客氣了!我都好少係呢個壇寫正義之字,但見到有人10個月前挑完機後最近又攪事,激到 d 師兄姐不快,我咪出下聲囉!動機好似話嫌呢個壇太靜要挑起另類熱鬧喎!
我諗呢堆挑機文字絕對跟置頂版規 "【溫馨提示】請幫忙保持76的和諧尊重, 互助互毒的討論風氣!" 有抵觸!
有果必有因,呢個壇大部份師兄師姐都客客氣氣,點解寫了些不友善文字因為 "有因" 囉!!!

34樓 及 42樓~買CD既用家就係 "老 Seafood/屎佛" 喎
https://post76.hk/thread-272422-4-1.html

10樓~粗口

https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=284692&page=1#pid4430496

1872樓~Disco

https://post76.hk/thread-72225-188-1.html

呢 d 文字完全無 "尊重" 可言

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 5威望 +130 金錢 +130 收起 理由
ericeric + 10 + 10 超正, 一定要加分!
Johnnymak1967 + 10 + 10 欣賞你的正義!
dc903 + 50 + 50 正義說話不怕多
NAD + 10 + 10 俾個Like你啦
kl122002 + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分

銀級玩家

Msuper 發表於 2018-12-22 17:38
壇主,請睇下以下某人的挑機文字/某人對買唱片人/其它師兄師姐的標簽,相比之下 NAD兄的文字已經非常客 ...

條L樣梗唔買碟啦,
學d靚仔小學雞p2p!
pirate bay非法bt下載,
重懶醒吹水周圍唱,
上個世紀邊個唔識bt吖? 冇賊公咁cheap啫!
幾條嘢都冇用免費spotify串人戇居老土俾錢買碟,
條老油條賤到痺

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
Msuper + 50 + 50 自私大前提咪只諗自己唔使點比錢聽到歌囉.

查看全部評分