設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: LYKH

[請教] 塵年音響仲安全嗎?

星級玩家

koalaau 發表於 2017-12-21 17:47
書架喇叭要放腳架,擺好位,咁會好聲好多,佔地其實和座地一樣。

雖則有師兄講解過,腳仔的用處。。。

但書架喇叭,設計原意,就係放書架櫃面麻。。。配左對腳,真係變座地。。。

小弟放櫃面,試下先,唔掂再向你地班大哥請教配咩腳。。。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
HD_2 + 10 + 10

查看全部評分

星級玩家

pb2400c 發表於 2017-12-21 21:51
雖然歐洲電容較易乾和變值,石頭機都有保護電路的,才20年的系統,存放環境又不是很差的話,還是很安全的。 ...

多謝前輩教路,咁小弟就放心餵佢食電。。。

不過,都唔敢長插電源,唔聽就離線。。。

評分

查看全部評分

星級玩家

koalaau 發表於 2017-12-21 18:19
釘墊去d二手店買平價的銅墊夠用。

我仲有D釘,有金屬,有木,以前放Amp和CD機底,果陣貪得意買,其實有無用??個櫃面,釘到花晒。。。

是否要貴機,先會有效果?

評分

查看全部評分

鑽石玩家

LYKH 發表於 2017-12-21 22:46
我仲有D釘,有金屬,有木,以前放Amp和CD機底,果陣貪得意買,其實有無用??個櫃面,釘到花晒。。。

是 ...

用釘和墊的用意,是用不同物料的不同譜震點,去改變震動頻率,而達到化震效果,用唔啱會衰過唔用,亦無需投資太大。不過落釘最好要有釘墊,就算銀仔都好,至少唔會釘花哂櫃面地板。

銀級玩家

是否要用釘腳,看環境和器材,可以好衰聲,小弟的系統,如果落釘腳,喇叭立即變成大聲公,並且叫。當年在代理處試聽,用了大功率後級,喇叭用鋼腳架,再上釘腳,無高無低,用大聲公來形容他的效果實不為過,就是代理自己也說,這麼衰聲,根本不值這價錢,也不會有人買。音響器材配件,在別人的系統受用,在自己的系統不一定適用。

評分

benwongkk + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

星級玩家

原來釘,都咁多學問。。。佩服。

小弟記憶所及,以前睇雜誌講,如果加幾粒金屬,部機就曉飛,原廠設計,晨早都加左,銅鐵金屬成本又唔貴。。。哈!(講笑,玩釘的師兄,唔好介意)

評分

查看全部評分

鑽石玩家

LYKH 發表於 2017-12-22 13:01
原來釘,都咁多學問。。。佩服。

小弟記憶所及,以前睇雜誌講,如果加幾粒金屬,部機就曉飛,原廠設計,晨 ...

理論上釘用一點接觸係可導走震動,但沒有絕對,有d機原廠膠腳已夠用,落釘反而唔好聽。而一d超重器材(如成百磅的器材、喇叭),跟本落唔到釘,本身厚重設計亦不易起震。

釘和墊都只係兩樣野:物料和結構,用象棋銀仔一樣有效果(好或衰就要試過先知),所以哩d音響配件都係小玩怡情好了。

星級玩家

koalaau 發表於 2017-12-22 13:35
理論上釘用一點接觸係可導走震動,但沒有絕對,有d機原廠膠腳已夠用,落釘反而唔好聽。而一d超重器材(如 ...

多謝晒, 好詳細...

真係"夠用", 就滿足了...

評分

查看全部評分

玩世不恭  附庸風雅

星級玩家

繼續清理,老舊的說明書,還在。。。新淨過部機。

找到 DAC 型號了, Theta DS Pro Progeny,唔知宜家out 左未?

評分

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

LYKH 發表於 2017-12-23 17:16
繼續清理,老舊的說明書,還在。。。新淨過部機。

找到 DAC 型號了, Theta DS Pro Progeny,唔知宜家out  ...

如果玩呢一代CD機應該不會用DAC吧