設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 塵年音響仲安全嗎?

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
舊居有套音響,有成20歲,擺左10幾年都無著過機。宜家要裝修,想掉左佢,但又唔捨得,唯有搬左佢返我屋企。

AMP: Musical Fidelity E100
SP: Energy C4
CD: Micromega
DAC: Theta
古河排蘇
D線材外層軟膠,有些有老化。網紋的,就好似無事。

想請問呢套老野,駁番電使用,電器方面仲安唔安全?

想留番對喇叭,再平平地換個新AMP,駁電話平板聽歌。。。睇左下面幾部,邊件夠力推?

Denon AVRX1400H / 2400H
Marantz NR1508 / SR5012N1
Cyrus One

多謝各位大哥先。

評分

參與人數 3威望 +20 金錢 +20 熱話 +100 收起 理由
245141525 + 100
hkttf + 10 + 10
HD_2 + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

十幾年冇用過?檢查下電線有冇破損,全部插在有fuse的拖板上(最好每部機插頭都有fuse),一插電就知仲唱唔唱得。

上述器材,mf amp如係英國製都唔差,現在的入門amp中國造;cd機和解碼唔知咩型號,可能係好野,theta當年唔係一般入門野;我反而覺得喇叭最唔值得留:p

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
ykluk + 80 + 80 俾個Like你啦

查看全部評分

鑽石玩家

器材古老唔係問題,我成套野冇乜邊件唔過廿年,四十幾年都仲好健康,反而好耐冇用才是問題,機器係要常用的,長期唔開會壞。

評分

ykluk + 80 + 80 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

koalaau 發表於 2017-12-18 17:00
十幾年冇用過?檢查下電線有冇破損,全部插在有fuse的拖板上(最好每部機插頭都有fuse),一插電就知仲唱唔 ...

多謝大哥指教。

古河D電源線係美式頭,宜家無得試。要去買條電腦線,逐部機插拖板試下先。。。。

AMP和CD機殼,已脫漆。但Theta,個殼就無問題,貌似做工幾好,二十年不變。。。

對喇叭座地咁重,又寫Made in Canada,搬得咁辛苦,原來唔洗留。。。唉呀。

仲有件MF X10D,仲有無用途?

其他喇叭線(Flatline,古河),信號線(Kimber),電源線(古河),是否外表無破損,就可以用得番?

謝謝。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由

查看全部評分

星級玩家

koalaau 發表於 2017-12-18 17:03
器材古老唔係問題,我成套野冇乜邊件唔過廿年,四十幾年都仲好健康,反而好耐冇用才是問題,機器係要常用的 ...

明白的,同車一樣。。。

但無計啦,以前搬出去果陣,無帶埋套機走,唯有係舊居做塵列品。。。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由

查看全部評分

黃金玩家

其他喇叭線(Flatline,古河),信號線(Kimber),電源線(古河),外表無破損,就可以用得番!

除左部 musical fidelity amp, 其他各樣電器應該可安全通電開機試嘅。
塵左十幾廿年, 部micromega CDP可能 laser pick up 有污, 唔 read disc, 就要 clean up 再試。
美式插蘇頭冇 fuse, 可將拖板個插蘇頭條 BS 13A fuse 換成 5A, 以係策安全。
部Amp就駁好喇叭線, volume扭到最细,才著机小心試。

評分

ykluk + 80 + 80 俾個Like你啦

查看全部評分

billy

鑽石玩家

拖板有fuse,美插用旅行轉插就得,其實唔使驚,只係以防萬啫。

鑽石玩家

mf x10d係膽緩沖,較聲用,用唔用都得,唔用都仲放到幾百一千架。

如果唔怕煩,最好開機殻掃下塵,因為積太多塵,有濕氣有機會short。要拔插蘇,不可用有金屬筆掃。

黃金玩家

駁電話平板聽歌, ( 你列出套野已有D大材小用感覺),不妨用住對Energy C4 喇叭先,對喇叭spec係 50~100Watts, 真係要換新AMP 嘅話 ,考慮 Amplifier Power: 30-175 watts RMS/CHNL 不成問題。(ie. Musical Fidelity E100 --> 70 watts )
擺左10幾年, 初期用呢對喇叭不宜大聲 (volume),煲翻一排先。

billy

星級玩家

billymud 發表於 2017-12-18 19:12
其他喇叭線(Flatline,古河),信號線(Kimber),電源線(古河),外表無破損,就可以用得番!

除左部 musica ...

多謝billymud兄教路。。。

小弟都覺得個Amp,比較危,呢件都係唔敢試佢了。。。

搬完呢套老野,好回味以前聽音樂的樂趣,突然間又發熱,一於砌番套新機。。。

如果C4喇叭有問題,會唔會整壞我個新Amp架?

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +13 收起 理由
hkttf + 10 + 3

查看全部評分