設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: LYKH

[請教] 塵年音響仲安全嗎?

星級玩家

koalaau 發表於 2017-12-19 16:13
師兄你套野唔差,Micromega cd機、theta解碼、mf amp,音樂感應該唔錯,平平地配返對二手幾千蚊喇叭已好夠 ...

其實小弟都唔係發燒友,只係純粹砌套機玩下,聽下音樂。後來接觸左古典音樂之後,覺得音樂比音響重要,買唱片多。。。

呢套機,都有紀念意義。。。

我細個果陣,好興玩mini hifi,到入大學,老豆成日見我睇音響雜誌,就話大個仔都應該買部聽下,就俾錢我搞左呢套野。。。眨下眼20年了。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
HD_2 + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

LYKH 發表於 2017-12-19 16:40
其實小弟都唔係發燒友,只係純粹砌套機玩下,聽下音樂。後來接觸左古典音樂之後,覺得音樂比音響重要,買 ...

唱片多,絕對要汁翮依家套 hifi 用, 一D都唔失礼架。

自已覺得冇信心check 部Amp,拎去比人邦手check 啦, 物有所值。。。
billy

星級玩家

billymud 發表於 2017-12-19 20:07
唱片多,絕對要汁翮依家套 hifi 用, 一D都唔失礼架。

自已覺得冇信心check 部Amp,拎去比人邦 ...

小弟宜家爬下文,先知有樣東西叫CAS。。。

原來CD唱片已經過時,真係彷如隔世。。。

睇來睇去,只識藍牙駁平板,或直插USB手指,其他果D set 來 set去的,我真係唔知乜傢伙,要買乜都未知。。。都係聽番唱片算。

今日訂左部新擴音了。。。哈!

評分

查看全部評分

鑽石玩家

唱片多就聽唱片啦,cas唔係新錄音唔見得特別有優勢。

師兄始終都係想換機
結果揀左咩呢?

星級玩家

koalaau 發表於 2017-12-20 00:47
唱片多就聽唱片啦,cas唔係新錄音唔見得特別有優勢。

師兄始終都係想換機

koalaau 大哥,你都係夜貓。。。呵!

小弟兒時夢想,Accuphase,入門款 E270。。。

細個果陣,已經好想買佢,話過再換機,一定揀佢,但一等20年。。。

再訂了一對書架喇叭,但無現貨,等齊一起送貨,要下年先有得玩,即係等超過一個月。。。

呢段時間,搞下套舊機先,CD和解碼搬去新系統。E100 和 C4 就放廳另一邊,如果舊Amp不幸壞左,或者我就要再買一個有藍牙的新Amp,簡單D 駁電話平板。。。如果乜都壞晒,咁就真係永久陳列品。

初步,咁樣先。。。真係多謝大哥和樓上咁多位師兄的解答。

評分

查看全部評分

鉑金玩家

其實CHING全套除左年紀大左D,全部冇問題. 就算著唔返一樣有得整仲唔貴. 玩開HIFI都知,有時D野新不如舊架.
同埋CHING都突然發燒仲有D衝動,因為入Accuphase都應該入E-470 Anyway,玩得開心就足夠

黃金玩家

LYKH 發表於 2017-12-19 21:30
小弟宜家爬下文,先知有樣東西叫CAS。。。

原來CD唱片已經過時,真係彷如隔世。。。

果樣叫CAS嘅東西,玩落就知麻乜煩,又要 rip file, 又要不同硬件調音......,總不如開唱機聽唱片, 安心沉醉在音樂中。。。
部MF E100 idle左20年, 若果power on開机有 hum 声/ 拆声,可能係電容老化之故;換它幾粒就可解決,切勿灰心。 師兄比D心机汁返套架生health, 必有所得; 唔得就返黎 post76, 呢度大把人邦到手協力搞掂。

舊英國機好襟用, 我有套野長年power ON, 聽左35+年都仲 healthy服役中 !!   
billy

鑽石玩家

買金仔唔會點瀨,貴買平用,再放有價有市當租機,哩樣好過d唔識點讀的新牌子。  ^_^

黃金玩家

billymud 發表於 2017-12-20 11:00
果樣叫CAS嘅東西,玩落就知麻乜煩,又要 rip file, 又要不同硬件調音......,總不如開唱機聽唱片, 安心沉 ...

聽 CAS 也一樣可以安心沉醉在音樂中, rip file 有乜麻煩, 也可以買 download 便是, 要硬件調音, 聽 CD player 都會玩 CD 墊、 除靜電、 加釘腳、换電源線、换 fuse etc ...
要玩硬件調音就乜都可以麻煩, 又會怪罪 CAS 

鑽石玩家

patrickwong 發表於 2017-12-20 14:13
聽 CAS 也一樣可以安心沉醉在音樂中, rip file 有乜麻煩, 也可以買 download 便是, 要硬件調音, 聽 CD pl ...

我冇玩cas,但認同煩係一樣,硬件一樣可以玩到好復雜;軟件cd都分好多乜版物版,rap file亦有話點過先為之好。

反而我斟酌如係聽舊製作,原本係模擬或16/44.1,cas的hi res跟本係冇優勢。