設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: LYKH

[請教] 塵年音響仲安全嗎?

1萬

白鑽玩家

老而不

LYKH 發表於 2018-1-11 00:47
呵,好多野都係咁,機械錶和墨水筆,主要都係沿用番幾十年前的技藝,美其名,叫保留傳統。。。哈!

當然 ...

現在用的wifi是戰時一位美國女星Hedy Lamarr發明的其基本原理

價錢只是睇市場, 香港/中國好有果種人有我有的心態, 加上鬥豪氣, 所以D舊野一直升,
7-8年前看2手機未如今日甘講, 早少少SARS 時, 名牌舊機見過可以是七八千HKD求走貨.

人要做市, 豬要養肥....段面的不用說了吧?
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2018-1-11 07:38
現在用的wifi是戰時一位美國女星Hedy Lamarr發明的其基本原理

價錢只是睇市場, 香港/中國好有 ...

有啲師父講過着到機就可以賣

鑽石玩家

今日二手器材都唔平了,主要因為全新貨標價愈來愈高,二手價跟住一齊上。
沙示價就冇得好講,當年屯門單棟樓低到三五十萬,何況hifi哩d奢侈品,百年一遇不能作常規數據。

星級玩家

kl122002 發表於 2018-1-11 07:38

價錢只是睇市場, 香港/中國好有 ...

沙士果陣,無留意音響。。。跟老豆玩壽山石,印石,適逢幾間大國貨結束唔做,都檢到些好野。

果時,幾千蚊有隻皮帶金錶(18K實金),幾百蚊有支萬寶龍,全新啊。。。宜家,發夢都唔可能有,哈!

其實緬懷一下,都幾開心架。。。笑下啦!

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2018-1-11 10:43
今日二手器材都唔平了,主要因為全新貨標價愈來愈高,二手價跟住一齊上。
沙示價就冇得好講,當年屯門單棟 ...

我都有次hifi show 問過代理, 直接問果種, 價不是代理定的, 而是廠.
還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2018-1-11 21:35
我都有次hifi show 問過代理, 直接問果種, 價不是代理定的, 而是廠.

代理個個地區唔同價喎!
不過有時確係見個所價「訂價」,一般都比市面零售價高,有時高三四成都有,唔知點解?

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2018-1-11 22:23
代理個個地區唔同價喎!
不過有時確係見個所價「訂價」,一般都比市面零售價高,有時高三四成都有,唔知 ...

都係廠的玩法. 地區唔同, 佢地就計得更盡. 地方人多, 又有稅, 價錢set得平少少唔奇. 地方人少, 稅不多, 就貴少少.

代理, 故名代理, 只是代為處理. 香港地好多代理都由廠方定價(/標價)中mark down 去賣(最終大家見的售價).
中間見的3-4成是廠意下的profit range.
事實即使是來貨價都好, 由代理特價平賣都好,  最終售價都一定要有少少由代理賺走. 始終代理係要運作的公司.

信不信由大家.

還是好音樂最好.