設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: AV仔

[討論] 黑膠回歸是真是假?

鉑金玩家

可能有好多綱友都會懷疑,究竟係咪真係咁神定因為我地呢d黑膠迷神化左黑膠既表現.
公道講係有可能,但真心比較起上黎,要好聲好表現既數碼聲既投資係要好高,門檻亦高, 但玩vinyl聽歌,幾千蚊既中古盤返黎比d心機去setting,個聲已經好靚,如果數碼冇返十萬八萬既器材,唱片d聲必定羸晒...

白鑽玩家

其實唔係神化,只是模擬係連續訊號,數碼的010101係永遠做唔到。
反而新數碼錄音用新制式行高清方向,的確係殺出一條路,同模擬係兩種聽法。

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2017-3-27 16:12
唔係話現在的r2r唔得,我都未聽過,只話佢係類同1541,pcm之類多bit解碼。
我有1541a/7220的cd機,亦有20 ...

r2r....經過60-70年代的人一定玩過, 猶其比我更早更夠錢的, 我自已由膠 去r2r 自己做remix 都搞過
認真講, 如果家中個豆丁今日話上ebay bid 台重到死, 零件難配的r2r 機,  今日你叫我仲甘搞, 我真是唔第一句丙你都唔係人.

係有批人以前未夠鐘未有平事去玩, 今日終於有, 就玩下, 試下, 發覺"原來真係甘神奇!"
反而你問我呢代搞的人, 我反而想學用電腦搞remix 多D, 仲有CAS

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

benwongkk 發表於 2017-3-27 17:08
可能有好多綱友都會懷疑,究竟係咪真係咁神定因為我地呢d黑膠迷神化左黑膠既表現.
公道講係有可能,但真心比 ...

數碼要好聲, 其實我又唔覺難, 都睇玩法. 如果是CAS + 耳機就真是限錢
若要至少放一對喇叭, 甘就係有少少難度了, 視乎欲望而定了?

黑膠, 就真係要用多少少時間去set .
我用左好多心機先說服朋友取走片壓聽歌.
還是好音樂最好.

白鑽玩家

kl122002 發表於 2017-3-27 20:57
r2r....經過60-70年代的人一定玩過, 猶其比我更早更夠錢的, 我自已由膠 去r2r 自己做remix 都搞過
認真講 ...

我諗師兄講的是reel to reel,另一位師兄講的是r2r解碼。跳左線,諗左一陣先明。^_^''

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2017-3-27 23:46
我諗師兄講的是reel to reel,另一位師兄講的是r2r解碼。跳左線,諗左一陣先明。^_^'' ...

oh...講錯野tim  
還是好音樂最好.

鉑金玩家

koalaau 發表於 2017-3-27 18:36
其實唔係神化,只是模擬係連續訊號,數碼的010101係永遠做唔到。
反而新數碼錄音用新制式行高清方向,的確 ...

同意,所以我前星期買左個PHONO AMP返來插錯線變反相聽左二星期都唔覺原因就係模擬冇中斷. 如果係CDP出,一反相就即刻聽得出.
我而家都多數係聽LP..一係就SACD...CD反而有點雞肋了..

鉑金玩家

kl122002 發表於 2017-3-27 21:34
數碼要好聲, 其實我又唔覺難, 都睇玩法. 如果是CAS + 耳樹就真是限錢
若要至少放一對喇叭, 甘就係有少少 ...

CHING可能我表達得唔好,但要比較,相信係同一個條例下去比較先容易得出結論.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

白鑽玩家

kl122002 發表於 2017-3-28 07:06
oh...講錯野tim

冇話講錯既,講開又講啫。^_^

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

webuy 發表於 2017-3-24 21:33
聲唔好??????BLU-RAY技術用不到在CD嗎? 可惜只有高清影像, 但冇高清音效

依家有出Blu-ray Audio
最高去到24/192,多數24/96同DVD-Audio一樣
但始終SACD出先過Blu-ray Audio
加上依家啲人都係DSD優先
而DSD係SACD同MQS獨家,所以Bluray Audio就更少人買