設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: AV仔

[討論] 黑膠回歸是真是假?

白鑽玩家

kl122002 發表於 2017-3-27 13:28
我知近年黑膠多左人要, 但就以由我們買方望店方而言,
店方好似有種唱出不入的感覺 (側重在外國入, 而不 ...

廣東膠就冇計,量最多已經係香港,現在係炒到燶都唔肯降價。
外語碟係世界市場,全球存貨唔少,一隻普通舊膠香港賣百幾蚊(罕野就唔關是否舊膠事,係乜都貴),我覺得ok,外國仲平d,話哂都古董,仲好聲添,cd都百幾啦。

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2017-3-27 13:38
廣東膠就冇計,量最多已經係香港,現在係炒到燶都唔肯降價。
外語碟係世界市場,全球存貨唔少,一隻普通 ...

Canton pop 我反而覺跌左,  早幾年聽講倫伯的唱片可以上3-4百, 家下好似只有2百幾, 甚至再平D去到百幾都有.
應該或多或少見到燶 , 連ebay上的黑膠都少左人bid
唔知呢個黑膠潮過唔過到下年?
還是好音樂最好.

白鑽玩家

kl122002 發表於 2017-3-27 13:42
Canton pop 我反而覺跌左,  早幾年聽講倫伯的唱片可以上3-4百, 家下好似只有2百幾, 甚至再平D去到百幾都 ...

黑膠潮對二手價係有影響,但主要睇新膠銷量有冇增長空間,有得做的話,硬件軟件都會爭個市場。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

koalaau 發表於 2017-3-27 13:32
數碼時代一開始冇耐,一粒1541,一粒7220,已經係近乎完美,唔通全世界一齊聽錯咩?唔係好野唔會到今日仍然 ...

做得發燒友個個都有要求仲要精打細算,音響世界非常大亦有不少隱形高手,產量多所以多人用還是有料到而多人用?音響器材從來都係一分錢一分貨,呢d隱世高手都係耳聽為實一聽便知有沒有,聽完先考慮再買,有機會真係想聽下

白鑽玩家

mankit9998 發表於 2017-3-27 14:34
做得發燒友個個都有要求仲要精打細算,音響世界非常大亦有不少隱形高手,產量多所以多人用還是有料到而多 ...

唔係話現在的r2r唔得,我都未聽過,只話佢係類同1541,pcm之類多bit解碼。
我有1541a/7220的cd機,亦有20400a/pcm 63的解碼器,聲音走向好接近,我諗r2r都係這方向,不過新製品分析力應該會再高點,有機會我都想聽下。

鉑金玩家

kl122002 發表於 2017-3-27 13:42
Canton pop 我反而覺跌左,  早幾年聽講倫伯的唱片可以上3-4百, 家下好似只有2百幾, 甚至再平D去到百幾都 ...

倫佰舊膠一般唔過200...其實百幾買隻舊膠d聲好過而家百幾二百買隻reissue既sacd啦..
一隻霧之戀就已經見真章..

鉑金玩家

其實潮退都好,到時又可以執平野..

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

白鑽玩家

benwongkk 發表於 2017-3-27 16:21
倫佰舊膠一般唔過200...其實百幾買隻舊膠d聲好過而家百幾二百買隻reissue既sacd啦..
一隻霧之 ...

之前有批日製sacd賣到四百幾!有老友買左話黑膠咁聲喎,我都覺得聽黑膠好過。

白鑽玩家

benwongkk 發表於 2017-3-27 16:28
其實潮退都好,到時又可以執平野..

係喎!

鉑金玩家

koalaau 發表於 2017-3-27 16:43
之前有批日製sacd賣到四百幾!有老友買左話黑膠咁聲喎,我都覺得聽黑膠好過。 ...

我朋友買左,我邀請佢黎我屋企即埸比較二樣碟,聽完lp之後朋友啞口無言