設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: AV仔

[討論] 黑膠回歸是真是假?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2017-3-24 19:22
CD 好講求製作和重播方面. 以我熟的古典說,
近年翻出的版本, 因為舊的早期CD 聲音暗, 起伏甚弱, 所以在 ...

新膠價值應該唔太高,中文舊膠d價而家已經同半年前相差好遠,將會進一步再高,靚嘅中文膠已經開始見底大把人爭相收藏已經係事實,同古董不大分別只係你對佢有幾大興趣,譚詠麟咁大量嘅黑膠都開始見底,你話係咪神化喇。

1萬

白鑽玩家

老而不

hksarac 發表於 2017-3-24 19:44
我唔會話神化的,各有所好去聽。我自己就以聽音樂/歌行先。旋律好聽就聽。

數碼化後期制作比模擬更易搞 ...

玩到CDT + clock + DAC 就又唔同聲了  
真是好想升上呢個level .
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

webuy 發表於 2017-3-24 20:55
唔可以製作到BLU RAY技術既CD嗎?

我記得是有一批叫 blu-spec的CD 出過,
難賣到呢
還是好音樂最好.

銀級玩家

kl122002 發表於 2017-3-24 21:16
我記得是有一批叫 blu-spec的CD 出過,
難賣到呢

聲唔好??????BLU-RAY技術用不到在CD嗎? 可惜只有高清影像, 但冇高清音效

1萬

白鑽玩家

老而不

mankit9998 發表於 2017-3-24 20:59
新膠價值應該唔太高,中文舊膠d價而家已經同半年前相差好遠,將會進一步再高,靚嘅中文膠已經開始見底大 ...

同意新版未必高, 不過好似那張AP出的roya ballet 就立即被人搶, 真是唔太明乜事.
中文曲我只留意粵曲, 講真, 舊時出落的粵曲家下真是好少 :天聲, 幸運, EMI百代的.
鴨記有一家炒到嚇人的貴, 真是有D頂唔順.

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

webuy 發表於 2017-3-24 21:33
聲唔好??????BLU-RAY技術用不到在CD嗎? 可惜只有高清影像, 但冇高清音效

我唔知點講好...
只可以話我聽唔出有幾多分別.
還是好音樂最好.

銀級玩家

kl122002 發表於 2017-3-24 21:38
同意新版未必高, 不過好似那張AP出的roya ballet 就立即被人搶, 真是唔太明乜事.
中文曲我只留意粵曲, 講 ...

目前來說,如果膠片狀良好,再加上是頭版,多貴會都有市場

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

pb2400c 發表於 2017-3-25 01:59
目前來說,如果膠片狀良好,再加上是頭版,多貴會都有市場

就算好花一樣都有人要,價錢都會唔平

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

hksarac 發表於 2017-3-24 15:22
開大聲失真有很多因素,造碟時電平太高也會,器材也是有因素

八九十年代多數都係大功率擴音電平唔需要推好高,所以舊碟用現代機去聽一般都會偏細,推高電平失真機會較大,我覺得一套好嘅組合應該要填滿整個空間,有好多人喜歡聽耳機就係咁,能夠填滿空間而又不失真才是真正係好嘅組合,現代機大部分喇叭細功率細迎合現今家居只可以聽音色動態聽唔真,以前屋村好多人鐘意爆機,而家已經無晒,鐘意聽舊碟應該要用大功率嘅機。

1萬

白鑽玩家

老而不

mankit9998 發表於 2017-3-25 04:00
八九十年代多數都係大功率擴音電平唔需要推好高,所以舊碟用現代機去聽一般都會偏細,推高電平失真機會較 ...

以前的amp (80年代)是功率大, 只覺是響亮, 不太完善.
今日聽得耐, 覺是有少少悶感
還是好音樂最好.