設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 家訪遇碟賊. 唔知大家點睇?

1萬

白鑽玩家

老而不

CDROMRW 發表於 2016-9-6 17:48
因為不良記錄太多,E+點頭之交又好,好 FD 嘅又好問到,我都係答好呀,燒隻畀你,CDROM 定係 ISO 呀{:6_1 ...

甘做法...唔怕被人捉..?

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
ernietse + 20 + 20 定係神偷暗戀你,想藉偷諜吸引你注意力追求.

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

WCHK 發表於 2016-9-6 15:40
其實朋友同事借碟, 我預咗佢有可能唔還, 咁咪無下次囉, 而且借得出去果d碟都係大路野(通常廣東歌), 隨時 ...

唉, 世界上真係有專業文雀
如果有C兄係開過鋪的, 更明D文雀係點樣做野.
真係可以話, 大大個cam之下甘到被佢偷到, 真係幾抵死.

至於家中如何防盜, 唉, 我都唔知...事實CD都砌到密, 少一張, 擺錯位好快知 .
似乎還是找朋友"長借" + 自已出清一部份存品才行.

又有C兄話我放生果位文雀兄...
始終有D動作想像中可以做到; 但有時都要由對方background上多評估一下.

唔知其他師兄有無遇過同樣的事?
還是好音樂最好.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2016-9-6 22:05
我唔知佢有無上76. 有都唔奇, 反正香港的hifi forum來來去去都係果幾個.
不過我幾sure 朋友做緊野, 朋友 ...

咁好手勢  做乜唔去偷金咁嘥呀?  走黎偷CD  正一笨賊

1萬

白鑽玩家

老而不

vinnybm 發表於 2016-9-6 23:42
咁好手勢  做乜唔去偷金咁嘥呀?  走黎偷CD  正一笨賊

猶如之前有C兄講的,
我覺是病 (慣竊心理)居多  .
還是好音樂最好.

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

kl122002 發表於 2016-9-6 23:58
猶如之前有C兄講的,
我覺是病 (慣竊心理)居多  .

唔知我呢個比喻得唔得,一個買得起$5仟蚊貨色的客,都會好想講價,平了$50都好開心,但其實$50只是 $5仟的 1%,客人買得起$5仟蚊的貨點會比唔起 $50,但心理上覺得平了$50 攞了著數沾沾自喜,同偷碟賊心態接近,免費攞了只碟著數了,所以好喜歡順手去攞!
師兄會否考慮用一些可以上鎖的櫃存放CD ? 每當有朋友家訪先上鎖,平常可以不上鎖免增加平日的不便。

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2016-9-6 23:07
甘做法...唔怕被人捉..?

咁做又係拖字訣,通常係我"唔記得"燒,而對方都無咗件事

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

Msuper 發表於 2016-9-7 00:15
唔知我呢個比喻得唔得,一個買得起$5仟蚊貨色的客,都會好想講價,平了$50都好開心,但其實$50只是 $5仟 ...

都有部份是上了鎖, 果堆一直無事, 最多有少發少少霉. 不過我都係發覺"長借" 比熟人好過上鎖, 上鎖佔自己地方.
平日隨便擺都是中價或者常聽的, 貴又或者已稀少的已另外收起.

事次的損失不大, 只是覺原來文雀不分時代都有.
日後都係少D家訪好.

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

回Cheong448 :
有D無品的係會甘做, 仲識自已毀自己物品去同你上court
如果一下是台膽機, 上面交接時故意一個滑手, 一支膽vs 一張錄音, 你話邊個賠得多?

評分

Cheong448 + 20 + 20 台膽機佔大多數師兄嚴厲警告勿觸摸,否則....

查看全部評分

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

有兩個方法....

方法1. 係屋企貴重野地方範圍裝cam, 然後帶朋友入屋前, 順邊吹水話自己裝左套新防盜cam系統, 又吹下套防盜有幾犀利....

方法2. 如果間屋地方大.... 將所有值錢野推曬入去一間吉房, 有朋友尼上曬鎖....

講番少少自己個人遇過...

以前試過買過一支好有設計款既走珠筆, 跟住有人借來睇, 還番之後, 支筆俾佢搞到個殼又花又殘, 我好想知條友個心係咩心態... 自始之後我自己都吾會打算借出手上既野俾人... 免得件物品歸來有咩損失會好心"up"

1萬

白鑽玩家

老而不

jaffeinism 發表於 2016-9-7 13:19
有兩個方法....

方法1. 係屋企貴重野地方範圍裝cam, 然後帶朋友入屋前, 順邊吹水話自己裝左套新防盜cam系 ...

我會試下 (1 ) 吹下水兼裝個假的都ok吧?

(2) 就唔使甘搞, 我都係鐘意用"長借"果招.

評分

Cheong448 + 20 + 20 朋友借碟前,先給碟按金[市值]

查看全部評分

還是好音樂最好.