設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 家訪遇碟賊. 唔知大家點睇?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

其實一張碟, 除非你有心想"where"爛塊臉甘同佢玩, 如果吾係, 真係有佢算啦

放得人入屋, 佢會話你好客, 你同佢嘈, 佢實話你小氣==, 而的人見吾少,

放親戚入屋, 俾的細路成隻同你屈爛都有, 又係得嘈字又無結果....

1萬

白鑽玩家

老而不

vinnybm 發表於 2016-9-6 16:03
你咁有禮貌  唔借仲同佢講"唔好意思"
我遇到朋友問我借  我只會答:吓?  你咁大個人仲問人借CD?  隻碟好 ...

有時有些舊CD, 是買不回. 好似舊西德, 舊三洋果堆.
而且現在多了"EMI" logo 的CD. 因為EMI以前的錄音絕大部份已被WC 接手了.
同一個cover art, 換了logo, 已有價位上的出入.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

Msuper 發表於 2016-9-6 13:51
師兄,我有個裝假狗方案提供比你參考 :

(1) 好似人地鋪頭禁張貼紙條寫明 : 此屋已裝有 24小時閉路電視/ ...

做過了, 90年代時做過. 翻帶睇可以話包你覺精彩
只可以話, "甘都可以被佢偷到!? "

要我用文字分享?
還是好音樂最好.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2016-9-6 18:29
有時有些舊CD, 是買不回. 好似舊西德, 舊三洋果堆.
而且現在多了"EMI" logo 的CD. 因為EMI以前的錄音絕 ...

我梗係明la  所以咪叫你唔好由D狗賊逍遙法外囉  既然做哂記認  下次去到佢屋企  咪揸住張賊贜  借D易話:係喎 上次借俾你呢張碟  好好聽哩!我都要收番 自己返去慢慢歎勒  然後好自然咁放番入自己袋^^

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

我都試過好多年前比d裝修佬偷左一餅張國榮stand up同埋Leslie remix 行動,仲要係全新,正一PK
根據唱片機本法,民歌蔡琴Salute真情流露淡淡幽情愛的根源不實行「斷貨唔出」制度和政策,保持原有的「長賣長有」制度和方式,五十年不變

1萬

白鑽玩家

老而不

yuppi 發表於 2016-9-6 16:15
如果個個都吾出聲只會更加多受害者。

阻嚇有好多方法,冇話一定要報警,為咗怕面左左連最低限度俾佢知道 ...

師兄誤會了, 我有做, 不過係等由我朋友落手.  由朋友追還碟就得了.
始終我唔可以親自落, 因為果位人兄始終不是我親自單獨地請.  

可能有D C兄覺我今次做得好"淋",  
只是有時與其明言俾佢知, 我只是做少少野等佢自已還.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
yuppi + 10 + 10

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

vinnybm 發表於 2016-9-6 18:48
我梗係明la  所以咪叫你唔好由D狗賊逍遙法外囉  既然做哂記認  下次去到佢屋企  咪揸住張賊贜  借D易話: ...

講真, 我最怕係無品過地底泥
還到碟, 不過張碟花過如花.

有單堅野花碟事少, 後麻煩才大.

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Cheong448 + 20 + 20 毀壞別人物件,當然要去備案==''.

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

kl122002 發表於 2016-9-6 18:38
做過了, 90年代時做過. 翻帶睇可以話包你覺精彩
只可以話, "甘都可以被佢偷到!? "

如果師兄唔介意打字,都有興趣睇下賊聖用d咩絕技去偷碟呢;多口問句,呢d偷碟賊跟76沒有關連吧 ?

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
dc903 + 10 + 10 要聽故仔
窮小子 + 10 + 10 哈哈^_^。。。我念,都難答你

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2016-9-6 19:22
講真, 我最怕係無品過地底泥
還到碟, 不過張碟花過如花.

單堅野係點架? 願聞其詳

1萬

白鑽玩家

老而不

Msuper 發表於 2016-9-6 21:25
如果師兄唔介意打字,都有興趣睇下賊聖用d咩絕技去偷碟呢;多口問句,呢d偷碟賊跟76沒有關連吧 ?  ...

我唔知佢有無上76. 有都唔奇, 反正香港的hifi forum來來去去都係果幾個.
不過我幾sure 朋友做緊野, 朋友的身份好過我.

講返, 偷CD技巧真係好多花樣,
猶其是以前, CD盒大多大家一樣黑盒.  只是果別有些是是紫紅, 藍, 紅 (如Decca, philips, EMI)
唔計初出的smooth edge 盒, CD盒向來有兩邊是字條, 另外的都是齒口邊.  

件事80年代起, 上我府的都已有朋友介紹. (之前我打錯是90年代...)
CD架其實是普通書架自已再用薄木片分層 (至今如是, 不過因搬左幾次屋, 由實木改用了IKEA架)   

我記得當時是1988年, 個賊叫Frank   [不過我堅信個名都係假, 如有雷同必屬巧合. ]
家訪中朋友在問我移不移民時又在找書看, 我在泡茶.   我聽到CD架上有D聲, 見是朋友又在外面所以不太大留意.

我有出去問賊要西餅定唐餅, 佢又好快轉身, 隻手是收在後面, 但又很快取出包濕張紙布抹手
這樣問餅食後抹手的動作不起疑.

只是我注意到CD架上有一個位變成了齒口邊 (平時全都是label向外), 但沒第一時間去看.
如是者, 客走後去整理是發覺少了一張 Decca 出的CD,
那個齒口邊盒是cut 走了一部份 (黑背位)  的CD吉盒, 大小剛剛好一樣!!!!

但當時無手機/whatsapp, 大哥大都唔係人人有, 於是等大朋友回家時我返睇過自已用cam 的錄像.
當時都有手提 cam (由另一邊) 錄左, 睇完, 真係好一隻魔術手.
CD和cut盒悄悄地在賊的衫背後(自製)的位置交換:

我的CD一取出, 尾指頂住唔俾其他碟碰,
剩下的手指將CD塞入衫,
再夾出那個 "cut 盒" 塞入去, 再如平常一樣探手取出濕紙巾沒手...

呢個手法真係前後...我翻帶再翻帶, 慢格.....5秒左右的事,
嘩, 真是熟到不得了!!!!

等到我朋友回家, 打過去, 講完, 再等朋友打翻過去找個賊,
個電話起一直無人聽.
第日去電話公司查出只是一家在九龍油麻地的雜貨店 (今日連樓也也拆了, 印象是單眼佬涼茶果頭, ),
再去問雜貨店, 提起個樣, 原來個賊也只說自已是剛回港租房住乜乜...找理由等+借用電話.
如是者雜貨店都幫手留意過呢個賊, 但無再見呢個賊.

呢個Frank....我估今日都已60幾起近70了吧?  

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
ernietse + 20 + 20 他朝賊賊會好似莫札特傳,後悔向你告解呢.
Msuper + 10 + 10 精彩的賊故仔,願師兄的碟往後一只都不會小.

查看全部評分

還是好音樂最好.