設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 家訪遇碟賊. 唔知大家點睇?

1萬

白鑽玩家

老而不

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

經常被人”借走” CD的我, 又遇上久逢的偷碟賊.
”借走” 的大多是熟人, 只要問還你佢地真的會還, 但偷就真係..  

位人兄是由朋友介紹, 大家交流了大半年, 在某大機構中探人時也碰過面, 職位不低.
於是位人兄連同朋友請上我府陋室, 淺茶享樂.
兩人離開之後第2朝, 我發覺架上有CD唔見左, 那個直位太起眼, 是張EMI的中價荷蘭版.

朋友不信, 當然我也不信, 不過總要一試.
朋友找另一些人去那位人兄做家訪,  在coffee table下發現.
搞左場戲弄濕自己, 借風筒一用, 順帶 一吹, 我個簽名, number (好細) 在CD中心, 書角, 內膠盒, tray 紙內白位上現形.
那是我在95年的防盜識別作法. 年年唔同做法, 所以我幾肯定.

朋友靜靜在廁所whatsapp 問我點做. 我話算了, 反正我府上應仲有一張唔知放左去邊.  
於是只CD留下, 朋友借肚痛閃人.
之後朋友都對果位人兄提防左, 又問果位人兄追還碟.  

唉...都唔知講乜好
只可以話再一次證明人不可貌相, 識幾耐都係一樣.   

評分

參與人數 4威望 +90 金錢 +90 收起 理由
jt24 + 50 + 50 咁仆街
dc903 + 10 + 10 如你請我到你家,1定5偷但明搶。哈哈。.
ernietse + 20 + 20 幾時請我來欣賞你的珍藏?應承你唔會偷你啦.
Msuper + 10 + 10 有鋪偷野癮的人係不分富貧,為的可能係刺激.

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

看完後,我覺得好似看小說咁,希望如所說,係真事啦!
我做法,唔好再帶人放cd地方,現在,少咗啲cd算數,無謂將事搞大,經一事,長一智……

評分

參與人數 3威望 +80 金錢 +80 收起 理由
sunboy + 50 + 50
MDLP + 10 + 10 絕對認同
ernietse + 20 + 20 幾時請我來欣賞你啲寶麗星唱片?答應你唔偷!.

查看全部評分

我是個直言的人,有很多人都愛聽-美麗悅耳動聽的話,我做不到,黑就黑,白就白,這是我的個性

1萬

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

落地下問實Q.......地址 999 報警

為何不裝家居視像 夾乸 防盜

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
dc903 + 10 + 10 還有夾鼠器
ernietse + 20 + 20 我屋企啲碟唔值錢啦,又少頭版,.

查看全部評分

做人說話不要太刻薄,因為待人刻薄,最後自己的福氣一定''薄''!
一個有''口德''的人,一定有''福''!

壞事勸人休莫作。舉頭三尺有神明。善惡到頭終有報。只爭來早與來遲。

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

從此做個 ( 孤獨老人 )

,-_-# 不設家訪。。。獨獨樂^_^

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +70 收起 理由
sunboy + 50 + 50
dc903 + 10 + 10 不如每次家訪,2方都要出相同數目碟.
Msuper + 10 + 10 可唔可以係_孤獨老青_呀!

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Wonder which classical cd made him so irresistible?

Great composer? Great piece? Great conductor? Great recording? Great performance???

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
dc903 + 10 + 10 想試下到訪你家,自己d定力。
Cheong448 + 20 + 20 喺家訪........第一站去你家訪

查看全部評分

[img=240,180]http://i1268.photobucket.com/albums/jj562/ernietse/20181111_102154_zps2zgy6okj.gif[/im

黑鑽玩家

轉聽黑膠啦。要攞走唔易

1萬

白鑽玩家

阿正

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銅耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

聽reel to reel 一定冇事  

1萬

白鑽玩家

老而不

Cheong448 發表於 2016-9-5 23:00
落地下問實Q.......地址 999 報警

為何不裝家居視像 夾乸 ...

IP cam有乜用, 不是倒轉頭被全世界睇?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
dc903 + 10 + 10 放夾鼠器啦

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

文次郎 發表於 2016-9-5 23:00
看完後,我覺得好似看小說咁,希望如所說,係真事啦!
我做法,唔好再帶人放cd地方,現在,少咗啲cd算數, ...

唉, 由我玩hifi + 收藏錄音起, 呢次係我第3-4次被人偷野, 次次都係家訪.
世間事千奇百怪, 好似收假鈔一樣, 只在乎有沒在身上發生在過 .

很同意Msuper的一句:
有鋪偷野癮的人係不分富貧,為的可能係刺激.

有位C兄話聽open reel , 黑膠唔會有事.....哈, 講笑咩?
有賊係想偷的話, 唔理大細, 一定有方法.

我可以話果陣時被人偷過幾卷reel. 用的是當年4方紙的中秋月餅盒 (好似197x年前的事了吧? ) , 真係估你唔到.

黑膠都有, 用大袋+報紙包住, 用畫袋 (大大塊方的, 黑色袋) 想帶走.
細張的用雜誌.

想偷野一定有方法. 呢樣開過鋪的C兄一定最清楚.

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
twinggy + 10 + 10 絕對認同
dc903 + 10 + 10 似乎要用強力滅鼠器喎

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

ernietse 發表於 2016-9-6 00:43
Wonder which classical cd made him so irresistible?

Great composer? Great piece? Great  ...

係鬼
CD可以自已rip左之後若無其事放出去2手鋪, 反而仲有幾蚊可以落袋.
非古典的如波叔張<呆佬拜壽>, Nat King Cole 的精選 (家陣ebay都已好平...)  都曾被偷,
偷, 係無分曲目, 覺得賣到錢就會被人偷.
還是好音樂最好.