設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: sum_gor

[請教] (學人玩DSD系列) 收費下載的source?

高級玩家

ghhf 發表於 2016-5-7 19:47
小弟未開始聽DSD,遲些少都會試下,分别實有,不過唔知小弟聽唔聽得出,聽得出,又唔知夾唔夾味
...

Orz
既然ching知道腦放同盲測
我建議你盲測一下WAV同FLAC
結果可能會出乎意料

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

sum_gor 發表於 2016-5-7 21:57
我覺得咁。。。
揾唔到錢就會比人感覺「藝術人/音樂人好慘」
揾到錢就會比人感覺「商業化音樂,為錢的音 ...

睇埋#20樓

個人愚見: 科技進步係殺雞取卵, 聽Live 變黑膠再變CD再變HiRes file.... 係方便咗, 音樂更普及, 但越高質又便宜, 大家就更唔珍惜音樂; 音樂人就缺乏生存空間, 多少年月磨練創作, 只值一百幾十蚊.

先啦! PEACE ......~~~~

乜你甘得意既? 自問自答... 飲大左? 無人話吾玩DSD ==!

星級玩家

jaffeinism 發表於 2016-5-8 01:56
睇埋#20樓

個人愚見: 科技進步係殺雞取卵, 聽Live 變黑膠再變CD再變HiRes file.... 係方便咗, 音樂更普 ...

唔係reply你唔玩DSD呀...比喻黎咋

「每一段不得不完結的關係  只是一種選擇」

玩唔玩DSD,玩唔玩黑膠,想方便地玩,想唔用科技玩。。。只是一種選擇

音樂就係自由在大家想點玩都得,跟住自己方向同玩法去選擇(摇滾精神mode

星級玩家

yodingdong 發表於 2016-5-8 01:11
Orz

相信LEE度大部份CHING都知道腦放同盲測,畢竟這些實驗精神算係邏輯與常識吧

至於WAV同FLAC的討論更係老生常談,亦相信大部份CHING都了解過相關的「器材解碼差別論」吧,算係較合理地解釋有時同一首歌的WAV同FLAC的表現有輕微差別。至於你提到果位CHING的器材,好大機會WAV同FLAC係無差別,因為太堅 講真佢用WAV都係當買個保險姐

高級玩家

sum_gor 發表於 2016-5-8 02:33
相信LEE度大部份CHING都知道腦放同盲測,畢竟這些實驗精神算係邏輯與常識吧

至於WAV同FLA ...

老老實實香港呢邊個個都嘥幾千蚊落耳機線度
我真係唔知一般人器材技術知識可以去到咩程度
我只知道係我見過所有地方中最差嘅
雖然對比嘅只有大陸台灣同head-fi
不過冇計, 因為香港試器材太方便

WAC同FLAC我就唔講細節啦
反正人耳可以扭曲物理法則

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

yodingdong 發表於 2016-5-8 01:11
Orz

小弟就係試咗最後先選WAV, 覺得FLAC相對比較平和,WAV就比較有音樂感。其實背後佢地都可能係基於同一堆數據,只係不同演釋。

至於選擇係基於個人品味不同。C兄再提到盲測,又引起小弟興致,而家兩台DAC都可玩DSD,必定玩清玩楚,或者遲d又係地頭私帖出番段盲測個人聽感,睇下DSD啱唔啱feel

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

yodingdong 發表於 2016-5-8 04:35
我只知道係我見 ...

"....WAC同FLAC我就唔講細節啦反正人耳可以扭曲物理法則"

C兄最尾呢段,小弟好有感想,人耳亦不過係物理法則下運作既受體,甚至大腦本身亦然? 咁是否意識在扭曲? 意識本身既構成,又係咪係基於物理法則? 可能從來都未有離開過物理法則 (如果物理法則可以被扭曲, 係咪意味背後有一個更廣泛既"統一"法則運作緊,亦從來都未有離開過"統一"法則)..... 咁問题出咗係邊處?

大鑊,小弟老無病又發作,自言自語唔知講咩,C兄唔好介意,睇完得啖笑,小弟而家去食藥睇醫生

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

sum_gor 發表於 2016-5-8 02:21
唔係reply你唔玩DSD呀...比喻黎咋

「每一段不得不完結的關係  只是一種選擇」

而家係"我"聽歌,關人叉事?!  

同様既意思,直d俗d講既演䆁,會唔會更傳真有韻味d呢? 又係個人選擇

星級玩家

ghhf 發表於 2016-5-8 09:18
而家係"我"聽歌,關人叉事?!  

同様既意思,直d俗d講既演䆁,會唔會更傳真有韻味d呢? 又係個人選擇 {:6_ ...

你個演譯斯文左, 我心目中係d 單字要換一換

祝你個劇集post長玩長有!

星級玩家

yodingdong 發表於 2016-5-8 04:35
我只知道係我見 ...

藝術始終係感覺的產物,又好難下下跟死一個邏輯框框既。。。
我見ching 對相關的學術理論好熟,唔知ching係咪做開lee一行?
有理論唔怕理性分享,多個角度比我地知多d學多d