設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] (學人玩DSD系列) 收費下載的source?

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟想揾多d 中港台流行曲的DSD...hifitrack睇落唔太多

求ching 指點

1萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章

如果hifitrack都滿足唔倒你, 唯有買SACD碟自己Rip了

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄以可試下sony新出果部黑膠機PS-HX500,佢可以直接張黑膠轉dsd file.
服役中WM1Z + Ten5

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

其實依家既DSD好多都係PCM轉的,我覺得聽24/96都差唔多。
(Post76 Android 手機版送出)

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
JimmyNgai + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

我在另一個post日系大反攻 – Onkyo 手提音樂播放器 DP-X1 火熱登場有解釋過DSD其實冇乜可取之處。如下:

好多人都覺得DSD係勁D、好音質D、因為high-end設備先支援(硬解)DSD… 但我覺得DSD只係舊酒新瓶的玩意,marketing味濃。

單睇DSD取樣率可以去到2.8224 MHz、5.6448 MHz甚至11.2 MHz或更高,似乎比PCM高得多,但大家可能忽略左佢o係人耳聽唔到的高頻範圍先天性係好多noise,解碼後必須經過low pass filter。咁樣比filter濾一濾,實際上可用的頻率範圍唔會高得過50 kHz,音質好壞好睇呢個low pass filter有幾好。但咁又唔係話PCM冇呢D問題,因為好多PCM DAC都係用delta-sigma方法解碼,其實即係DSD的編碼方法,所以一樣係需要經low pass filter將高頻率的noise去掉…

至於硬解/軟解DSD大家就更唔應該執著,因為數碼混音係處理PCM格式訊號,用DSD錄完音都係先轉做PCM混音,最後你想要DSD格式咪將PCM轉番做DSD比你… 所以我唔覺得聽DSD比聽PCM有任何明顯可取地方。如果我要聽hi-res,PCM 24bit/96kHz已經足夠有餘,再高只係浪費儲存空間。
HiFiMAN HE-500
AKG K702, K374
Fostex T50RP
Philips L2, M1, M2L, S2, E5
JVC FX850
Audio-Tech CKM99
iBasso DX90
JDS Labs O2, ODAC, C5D, Element
Massdrop m9xx
ADL GT40
Audioengine D1
FiiO E12
Aune B1

銀級玩家

DSD最可取既地方就係side L曬D storage同蒸熱部portable device~

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
samuel2046 + 10 + 10
窮小子 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

我都認同分別唔大,但都分辦到2者的微妙分別。。。現階段當係研究下DSD 這種產物

高級玩家

其實DSD完全只係種市場手法
所謂嘅hi-res都係
有人話聽得出天與地嘅分別一般都係母帶master嘅唔同
詳見https://xiph.org/~xiphmont/demo/neil-young

如果你單純想研究做實驗可以係http://www.2l.no/hires/下載(mqa/24/352.8/DSD乜都得)
自己downsample落16/44.1係foobar做個ABX test
https://www.foobar2000.org/components/view/foo_abx
老實講想分出320k mp3同16/44.1已經係非常非常之難
更唔好講所謂hi-res

當年CD定係16/44.1係有原因嘅
就係因為再上冇意思
hi-res可取之處係多張貼紙

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
WCHK + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ps3 la rip SACD
334+000, Layla I + PD8 + Ak380 copper & Copper AMP, UM Maverick + Plussound X8 gold platted copper + Effect audio Heracles

銀級玩家

yodingdong 發表於 2016-5-3 19:04
其實DSD完全只係種市場手法
所謂嘅hi-res都係
有人話聽得出天與地嘅分別一般都係母帶master嘅唔同

Ching 好奇一問 嘅然夠用 咁為何錄音室內最常見的錄音使用96KHz/24bit 48KHz/24bit ?用嚟制作CD呢?