設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: sum_gor

[請教] (學人玩DSD系列) 收費下載的source?

星級玩家

JimmyNgai 發表於 2016-5-2 01:34
我在另一個post日系大反攻 – Onkyo 手提音樂播放器 DP-X1 火熱登場有解釋過DSD其實冇乜可取之處。如下:

...

非常認同師兄所見 ,宜家買SACD主要為張碟,因為就算想買24/96但一來買file無野係手,二來選擇唔多 (所以有時如見blu ray都會買,我覺得rip出來既24/96非常好聲)
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

玩得PLAYER同耳機...
某程度上都係追求緊一種最最最高級嘅音質
我自己個人會覺得,有好大分別咩?絕對唔係
但有冇分別呢?會有(話冇嘅人請再仔細聽)
那怕聽同一首歌係16/44同DSD2.8嘅
入面當中細微位,音場等一都有D分別

先唔好學上面咁講咩REMASTER定咩
我講返最原點
買咁貴器材都係想聽更多更好嘅歌
那怕只係多少少,微到好似沙咁少
都想聽埋
呢個先係我自己買耳機同PLAYER嘅原點

唔係的話...我用手機聽MP3
淨係聽首歌嘅感覺就算了...
音質唔駛了...

小弟同時都有玩相機
70-300同328大家喺300MM大家影同一張相
你唔聞相你根本未必分得到有分別
大家如果用嚟曬4R相...根本兩枝鏡冇分別
但兩者差十倍價錢

我想講嘅係影音器材,比多一倍錢,更高級嘅嘢(歌又好,耳機又好)
都唔會係好一倍,只可能好少少

P.S.個人意見,唔需要別人認同,只係見好多人覺得DSD無分別,無謂等有感而發

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
sum_gor + 10 + 10 明明彼此有同感

查看全部評分

星級玩家

WINGZEROCUSTOM 發表於 2016-5-6 21:28

Ching, 認同你觀點
同時,其他ching 的觀點都有其可取道理

先不討論DSD背後的科學理論,因為關於DSD的效益,正如各位所提出,其實各有正各有反

我選擇信自己隻耳,利申我仍然係抱住半懷疑半enjoy 的心態黎研究DSD. 我確實聽得出DSD比44.1 所優越不少,48及192 就未試過直接同DSD比較老實講。我認為有好多因數可以左右大家對分辨DSD 音質上的落差,包括大家聽歌的音量習慣,聽覺的感覺不同,器材,狀態,etc. 再者,如果以DSD 為優越感,令自己心理上覺得好聽左,其實可樂而不為?欣賞音樂的本質是個人的一個感覺,對不對?

相機師兄提出左一個好實務的動機,點解我地班燒友要搞咁多野去懶勁聽歌?大家好應該嚮lee個位了解音樂世界下的自己。我好清楚自己已經過左「只追求好聽的melody」的聽歌階段,亦過左其他好多個欣賞歌曲的階段,而家我要既係透過各種方法令的便攜組合可以更立體真實而不失味精地令歌曲更好聽。。。自己野唔講太多了

絕對的自由,在現實世界已經好難達成。而音樂世界中,大家好應該珍惜個中的自由。。。珍惜彼此追求與欣賞音樂的自由。。。同枱食飯各自修行,那怕我有一日已經過左「聽歌」的階段,而去迷戀「行雷聲,子彈聲,玻璃杯碎聲」?那怕果部帶出街的Hugo, 會繼續有人覺得攞出街渣住黎聽係無法接受的行為?那怕有人批評自己套野爛聲,然後攞佢隻收音機聲耳機黎對比?哲學野唔講咁多了

補充相機師兄所講的「微增益」,講真,lee 個世界,9成9既增益都係marginal decreasing, 都係玩得越精進步越少。。。學術野講夠了

大家繼續良性討論

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 收起 理由
yodingdong + 5 + 5 的確洗嘅錢同音樂享受指數成正比.

查看全部評分

高級玩家

WINGZEROCUSTOM 發表於 2016-5-6 21:28

相機比喻用得好
平機貴機影同一張相曬4R唔會有分別放落大相先睇得出
但我地人類耳朵嘅限制就係4R(當佢300ppi 1200*1800)
其實連4R都不如
咁點解啲人會睇得出應該一樣嘅4R相嘅分別?
因為佢地跟本唔係同一張相Orz (remaster bla bla bla

其實仲有一個好重要嘅理由
人類聽得出嘅音響分別全部都有佢嘅存在
只要唔係雙盲設定就冇可能避免
叫expectation bias
https://en.wikipedia.org/wiki/Observer-expectancy_effect
例子:
A俾B試聽2條耳機線
A同B講一條值3萬一條街邊賣50蚊
B聽完後覺得3萬嗰條好聽好多
B:高音甜中音準低音勁音場更開闊etc.
但實際上A俾左B 2條完全一樣嘅線
而B亦都實際上聽得出其中一條更好
到底點解?因為大腦係度欺騙自己
唔信大腦威力嘅可以睇呢條片
[YouTube=640,360]https://www.youtube.com/watch?v=G-lN8vWm3m0[/YouTube]
呢個效果係西方耳機壇可以話係常識咁濟
係唔知點解亞洲呢邊啲人拒絕現實
呢個效果亦被唔少生產商利用
音響產係非常黑暗嘅

ching如果覺得mp3音質差嘅
可以試下呢個簡易browserABX
http://abx.digitalfeed.net/lame.320.html
做完結果滿分後依然覺得mp3同無損音質差別好大嘅
我冇野好講

星級玩家

sum_gor 發表於 2016-5-6 23:51
Ching, 認同你觀點
同時,其他ching 的觀點都有其可取道理

無錯無錯
我打字睇唔到說話語氣
可能重左,還望大家見諒

我自己係會覺得
聽歌,係一種享受
亦係一種玩意
自己開心就得

而我自己亦聽到有分別,唔係心理作用
學師兄們話齋
如果冇分別又咁大食mb, 我都真係覺得好多餘
我諗我唔會蠢到玩自己嘅~哈哈

Enjoy music

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

David Bowie 留給家人「7000 萬英鎊」

藝人又點會無生存空間? TAYLOR SWIFT就係一個好例子, TAYLOR SWIFT又點會只值百幾蚊, 億億聲呀大佬

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小弟未開始聽DSD,遲些少都會試下,分别實有,不過唔知小弟聽唔聽得出,聽得出,又唔知夾唔夾味

小弟而家用WAV唔係偶然,之前聽過既各種無損格式,覺得WAV效果係最理想,最能保持韻味及音樂感,DSD會唔會更吸引小弟? 無需任何技術分析,亦唔理係咪市場銷售策略,一切耳聽為實。如果真係鍾意,唔介意用多d碟位,比多些少銀両亦係心甘命底。不過小弟認同可能有腦放因素,所以亦會用"盲測",究竟有無分別

另外,呢個世界點可以全部用線性比例?! 100公尺跑10秒唔易,跑9秒9要付出更大努力,跑9秒8要付出努力更可能係之前倍數計,分别只係0.1秒,背後所隱含既代價又有幾多人去留意?! 不過飛人世界冠軍個牌就係咁由點秒或更少差别所決定既

星級玩家

ghhf 發表於 2016-5-7 19:47
小弟未開始聽DSD,遲些少都會試下,分别實有,不過唔知小弟聽唔聽得出,聽得出,又唔知夾唔夾味
...

Ching 你部Hugo 著白色燈喎。。。真係唔係DSD?

星級玩家

jaffeinism 發表於 2016-5-7 18:32
David Bowie 留給家人「7000 萬英鎊」

我覺得咁。。。
揾唔到錢就會比人感覺「藝術人/音樂人好慘」
揾到錢就會比人感覺「商業化音樂,為錢的音樂」

咁究竟音樂應該圍到皮定唔圍唔到皮先係好音樂/真音樂?
其實諗咁多做乜。。。自由既音樂先係屬於個人的音樂。。。
你有你唔玩DSD,我有我玩DSD, peace~~~

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

sum_gor 發表於 2016-5-7 21:46
Ching 你部Hugo 著白色燈喎。。。真係唔係DSD?

似乎係d相燈光色温唔準,應該係192!

講開192, 小弟又有口水噴,當年試咗96, 192同384, 最後覺得192最正,小弟唔識點解,咁就無謂自尋煩惱咁辛苦,係都要窮追揾個理性同技術解釋,總之就係信咗自己隻耳,係咁簡單

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
sum_gor + 10 + 10 Yo! Practical approach

查看全部評分