設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: sum_gor

[請教] (學人玩DSD系列) 收費下載的source?

高級玩家

jbengof 發表於 2016-5-3 22:45
Ching 好奇一問 嘅然夠用 咁為何錄音室內最常見的錄音使用96KHz/24bit 48KHz/24bit ?用嚟制作CD呢? ...

文章講嘅技術細節我都明唔哂
基本上高sampling rate=加工較容易+幾十年用慣左
早係04年所謂hi-res未出現SACD暴死時就有人出過文反駁192好聽過44.1嘅BS
http://lavryengineering.com/pdfs/lavry-sampling-theory.pdf
24bit=提高容錯度, 因為低底噪易搞好多
以上嘅好處係consumer角度黎講完全冇用,仲會有壞處(例如24kHz-192kHz冇人聽到冇機播到亦冇mic錄到嘅訊號會係20-20k出現成為雜訊)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

甘硬解同軟解?

黃金玩家

yodingdong 發表於 2016-5-4 00:42
文章講嘅技術細節我都明唔哂
基本上高sampling rate=加工較容易+幾十年用慣左
早係04年所謂hi-res未出現S ...

高sample rate不是為了錄/播24kHz以上, 是為了準確紀錄訊號
較高頻(8000/10000Hz 以上) 會因 sample不足無法準確紀錄
下圖上兩行是12000Hz sine wave 96kHz / 44.1kHz sampling
下兩行是10000Hz sine wave 96kHz / 44.1kHz sampling
可以看到44.1kHz sampling的變形

真音樂的, 仔細看波形也有些不同
96 44.jpg

看是容易, 聽到與否是另一會事, 我是沒多大信心A/B test分辨

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
sum_gor + 10 + 10 有野學

查看全部評分

銀級玩家

96KHz/24bit是IASA (International Association of Sound and Audiovisual Archives )為數碼音頻定立的標準.在專業的軟硬件發展而定下的 而CD的44.1KHz/16bit對96KHz/24bit是有損的 二者分别係明顯嘅

正正因為呢個96KHz/24bit標準對專業錄音師來說 如何在損失最小的前提下 把96KHz/24bit數碼母帶降頻到44.1KHz/16bit是一個非常非常重要環節 錄在母帶精彩內容因為要降頻盡最地把損失做到最小可以講係一個專業錄音師功力表現 如果同個專業錄音師講唔使啦320k MP3都一樣聽落都分唔到用Foobar2000轉咪得囉 我驚佢會吐血

DSD和CD最大分别是DSD高頻自然衰減  而CD高頻在22KHz之上完全沒有訊號 理論上人聽唔到22KHz以上有無所謂 但人體結構唔係只有聽覺還有感覺 在營造空氣感上CD己經無得發揮了

DSD有一個先天缺點 同CD比較 DSD嘅Noise floor有6dB 但DSD有非常大嘅頻寬 只要用Noise shaping濾波把雜訊推至20KHz以外 人耳聽唔到Noise floor反而比CD更低

DSD好聽唔好聽視乎器材 之前所有硬件廠商都因為44.1KHz/16Bit而作出針對性發展當然會比DSD成熟 攪得唔好覺得DSD唔好聽唔出奇

96KHz/24bit192KHz/24bit也好 1 Bit/2.8224MHz也好 没有足夠不足夠 最重要是錄音母帶時原生檔 不作任何轉換是最好

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
窮小子 + 10 + 10 精彩報告
sum_gor + 10 + 10 好中

查看全部評分

星級玩家

jbengof 發表於 2016-5-4 02:58
96KHz/24bit是IASA (International Association of Sound and Audiovisual Archives )為數碼音頻定立的標準 ...

評分:*好中肯

其實真正「最無損」的格式是24bit/48, 因為那是studio 錄製的母帶格式,而其他5花8門的format 都係經過不同的升頻及降頻而成。可以這樣理解?l

評分

窮小子 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

henryctw 發表於 2016-5-2 12:42
DSD最可取既地方就係side L曬D storage同蒸熱部portable device~

其實 聽歌 ( 1 味追求 ) 大數據  岩5岩 ?

☆★ 忽略 聽歌真正樂趣 由其 ( 樓主 ) 係 要求 華語歌 ,

有無試過 真正用 ( CD rip ) 過,  聽分別,

現今 ( 翻出 華語 ) SACD 質素真係  " 麻麻 "

舊裝 頭版碟 CD 雖然 ( rip 出係 16 / 44.1 )  但 好多時 勝過 乜乜 DSD 及 升頻 file...

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
sunboy + 50 + 50
WCHK + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

銀級玩家

sum_gor 發表於 2016-5-4 10:29
評分:*好中肯

其實真正「最無損」的格式是24bit/48, 因為那是studio 錄製的母帶格式,而其他5花8門的fo ...

師兄 我相信錄製的母帶格式96KHz/24bit是最常見和數量最多 48KHz/24bit次之 192KHz/24bit比較少

升頻及降頻的好壞亦不是絕對 專業嘅儀器 優良嘅制作技師 可以盡量要升頻及降頻的訊號做到最按近原生母帶系有機會嘅

高級玩家

dlmc 發表於 2016-5-4 01:33
高sample rate不是為了錄/播24kHz以上, 是為了準確紀錄訊號
較高頻(8000/10000Hz 以上) 會因 sample不足 ...

然而現實聲音回放並唔係將一點點連成線咁簡單
跟據Nyquist–Shannon sampling theorem頻率2倍嘅sampling rate可以將原本音頻完全重構
https://en.wikipedia.org/wiki/Nyquist%E2%80%93Shannon_sampling_theorem
https://en.wikipedia.org/wiki/Nyquist_frequency
詳細解釋請睇片

基本上就係話係限制內可以經過全部點嘅答案只會有一個
https://xiph.org/~xiphmont/demo/neil-young#toc_sfam
呢道都有講

高級玩家

jbengof 發表於 2016-5-4 02:58
96KHz/24bit是IASA (International Association of Sound and Audiovisual Archives )為數碼音頻定立的標準 ...

Orz

首先, IASA係一個推動音樂保存嘅機構
佢地定嘅完全唔係會有人需要跟嘅標準
而係建議由類比母帶轉做數碼作保存用時嘅指標
佢地嘅建議基本上係越大越好, link作參考
http://www.iasa-web.org/tc04/key-digital-principles
原因如下:
1. 多左嘅超聲波可以令音樂更好聽---偽科學
2. 無論啲超聲波係咪有用都好,錄埋母帶嘅超聲波可以更接近無損---我同意
再者24bit擁有嘅noise floor可以係mastering時增加容錯度, 我之前都有講過
然而以上功效同我地消費者完全無關

同專業錄音師講mp3出黎嘅聲會一樣?
好可惜, 現時大部分流行樂嘅master都有嚴重嘅dynamic range compression
大多數"專業"嘅調音師都係以係電台同ipod+apple earpod出到"好"嘅聲音下master
品質可想而知, 320k mp3同master之後嘅母帶聽唔出任何分別真係唔出奇
詳細請google loudness war
至於high res音質同downsample後16/44.1聽到嘅分別?
http://drewdaniels.com/audible.pdf
http://www.bostonaudiosociety.org/explanation.htm
Audio Engineering Society文章證明超過60人參與經過一年嘅ABX test
冇人可以聽得出SACD同原碟downsample落16/44.1嘅分別
另一個:
http://www.aes.org/e-lib/browse.cfm?elib=12799
同樣, 冇人聽得出DSD同PCM嘅分別

係超聲波可以比人體"聽"到嘅方面
首先, 完全冇科學根據, 至少我冇見過
如果有相應文章我會拜讀
其次, 因為DSD將noise floor推到20kHz以上
你所"感覺"到嘅超聲波會有好高嘅雜訊
再者, 就算真係有人"感覺"到超聲波對音質帶黎嘅變化(唔理好壞)
要將超聲波準確回放需要系統內每一件機器都支持超聲波(錄音時嘅mic, 耳擴, 耳機 etc.)
我睇過現時耳機旗艦支時最高frequency range嘅係sennheiser he1060, 可上到100kHz
理論上播24/192係唔會出現問題
但一上到384嘅時候100k-192k嘅訊號會因為driver或amp嘅非線性做成反映係可聽見區域內嘅雓訊
SR-009只支持到42k所以係24/96就會開始出問題
簡單黎講你硬係要比你嘅amp/耳機播佢播唔到嘅高頻訊號d所謂改善音質嘅超聲波會變成低頻噪音
呢個亦可能係一般人聽到嘅分別, 但絕對唔係綠音師做出嘅效果
高頻帶黎嘅aliasing distortion我就唔提鳥
詳見https://xiph.org/~xiphmont/demo/neil-young#toc_1ch

至於覺得CD嘅96dB noise floor唔夠嘅可以down個手機app測下自己屋企最靜時有幾靜

其實講咁多冇用,聽落最實際
唔信foobar resampler(SOX)品質嘅可以自己將任意high res音樂降頻到24/44.1然後再ABX
我自己做過, 木耳聽唔出
但唔排除有金耳聽得出嘅可能性

最後總結,黑膠>所有數碼

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
窮小子 + 10 + 10 精彩報告^_^又學到野。。。
themouse + 10 + 10 超正!
WCHK + 10 + 10 一定要加分
sum_gor + 10 + 10 堅,,學到野

查看全部評分

黑鑽玩家

個人愚見: 科技進步係殺雞取卵, 聽Live 變黑膠再變CD再變HiRes file.... 係方便咗, 音樂更普及, 但越高質又便宜, 大家就更唔珍惜音樂; 音樂人就缺乏生存空間, 多少年月磨練創作, 只值一百幾十蚊.

評分

窮小子 + 10 + 10 絕對認同^_^

查看全部評分

https://www.instagram.com/chsw2019/