設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 係咩令到金仔甘出名?

1萬

白鑽玩家

老而不

MDLP 發表於 2016-3-26 12:35
我又唔見有邊度講到"配咩喇叭都好似非金仔不可"
祇不過係嗰種"貧民族又點睇...?"想法人仕
內心自覺不安而有 ...

之前我問 W數時, 你都有提議我去了解金仔數據, 數字plot過圖睇, 金仔在數值表現上幾強的. 呢樣我幾認同佢的科技.
只是呢個係我近10年, 也是大約SARS 之後最常留意的情況. 是自由行搞出來, 還是MK 班sales 吹作成風, 真是唔多明.

同朋友一齊做過D無聊扭計劇本問MK班sales,
如果一開波話自已用金仔, 要轉amp, 佢地好多話金仔不是.
如果一開波話自已用其他牌子, 要轉amp, 提議金仔的機會好大.

因此呢個十幾年的疑惑真是值得令我問問大家係D咩事.  

"貧民族" 嘛, 之前不就是吹左一陣咩? 唔使太上心的的.

不過你話相機, 我又唔覺可以同hifi 同時比,
相機入場費平, 而且有料無料好快被人睇出, 好快決定到玩家有無資格繼續落去.
家下菲林潮, 舊機潮退左, 終於過左一場妖亂之風,
唉, 求神拜佛唔好再來. 家下仲有好多手尾跟.

還是好音樂最好.

白鑽玩家

kl122002 發表於 2016-3-26 13:15
之前我問 W數時, 你都有提議我去了解金仔數據, 數字plot過圖睇, 金仔在數值表現上幾強的. 呢樣我幾認同佢 ...

我用金仔舉例並非等於有講過
"配咩喇叭都好似非金仔不可"
好在我仲有在其他你有去地方白紙黑字記錄

http://www.review33.com/avforum/ ... opic=65160203214900

見師兄你要約埋朋友上去MK扭計劇本
都估到你對金仔有幾大仇口
仲要睇你去友誠幾多樓問
唔通會走去6樓7樓16樓問金仔咩

當然師兄你上得MK一樣可以在P76
開個這樣post玩無聊扭計劇本啦
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

1萬

白鑽玩家

老而不

MDLP 發表於 2016-3-26 13:37
我用金仔舉例並非等於有講過
好在我仲有在其他你有去地方白紙黑字記錄

事實我又一直無甘樣的意思, 只是一個我發覺到的現象, 引起我多年的疑惑.
我唔用金仔, 之前都在此壇不少地方有提過. 你想的都可以去找.
至於你引的R33貼我都是第一次見,

果句

正確少少係
金仔+天朗 早知是吹出來, 奇也奇左吹足甘多年.  反而只是好奇左家下金仔變到好似神級機一樣 : 配咩喇叭都好似非金仔不可.
加上外國近三次出差+家訪的少少經歷, 嗯, 就是令這個幾十年的疑惑更疑惑.

事實C兄, 我留意到你好緊張我一切留言, 是否當中有所誤會?
還是好音樂最好.

白鑽玩家

kl122002 發表於 2016-3-26 21:27
事實我又一直無甘樣的意思, 只是一個我發覺到的現象, 引起我多年的疑惑.
我唔用金仔, 之前都在此壇不少 ...

可能師兄你心多
我祇不過在討論區見字答字
我既好奇在於你既好奇.......
要組織朋友去無聊MK班sales哥哥啫
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

簡單講句, 買金仔當裝飾品, 都叫睇得吓和晒得, 音色又勉強聽得入耳, 唔啱又有下手接, 係咁多。

1萬

白鑽玩家

老而不

MDLP 發表於 2016-3-26 22:16
可能師兄你心多
我祇不過在討論區見字答字
我既好奇在於你既好奇.......

心不算多, 只是一個積存十幾年的疑惑, 值得一研究.

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

za+gp 發表於 2016-3-26 22:18
簡單講句, 買金仔當裝飾品, 都叫睇得吓和晒得, 音色又勉強聽得入耳, 唔啱又有下手接, 係咁多。 ...

都睇左好多留言, 即是金仔的原因未必一定是聲, 唔計的話, 反而是

1. 金色機身
2. 不是MIC
3. 睇得
4. 晒得
5. 放得

還是好音樂最好.

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2016-3-27 01:06
都睇左好多留言, 即是金仔的原因未必一定是聲, 唔計的話, 反而是

1. 金色機身

容許小弟補多個point,窮人買唔起AA, FM……等一線品牌,咪買金仔填補下心寧囉

加上,現在有消費能力玩下hifi的人,大家早就心知係音質先決,定係外觀先決啦

而已新一代計,十個用家去買器材,九個都要過“海關”評核才可入屋,唔去買金唔買銀唔通抬部黑柴返歸衝關駁“X”咩 受了幾棍之後如重想再升級換嘢,更加無可能啦……

我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

1萬

白鑽玩家

老而不

terryc 發表於 2016-3-27 01:50
容許小弟補多個point,窮人買唔起AA, FM……等一線品牌,咪買金仔填補下心寧囉

加上,現在有 ...

即是
6. WAF (wife acceptance factor) 高
7. 音質貼近一D牌子的機, 但又是可以以較低價位取得

甘樣講...另一台有甘唔多甘多point 的牌子, 忽然令我諗起馬仔算唔算都係做緊金仔做緊的野, 不過是再入門D ?

馬仔
1.平
2.金色
3.放得 (低少少)
4.睇得, 都晒得 (新model 少左個錶仔)
5.WAF高
6.音質都可以 接受
7.唯一是可圈可點有些品種是MIC的說, 現在MIJ回歸入門位置

還是好音樂最好.

白鑽玩家

kl122002 發表於 2016-3-27 01:06

1. 金色機身

建議師兄你都係先换咗你對1:4模型天朗先決定到邊個牌子好聲