設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 係咩令到金仔甘出名?

1萬

白鑽玩家

老而不

MDLP 發表於 2016-3-25 23:23
正如今時今日發霉音響老吹你寫信去投訴
你估塵煮篇佢會唔會登你封投訴書出呢 ?

今日今日的發X 音響又點同當年的198X年代的日子比呢?
當年呢本唔登而走左去另一本對頭登, 果樣先至係當年睇甘多本雜誌的最大樂趣
家下唔會有呢樣野lo, 仲未計入到萬宜大廈同sales一齊笑.

我記得大約90年代左右聽過由Pioneer 前後推一對JBL 4312 (model A定咩野不記得了, 位舊同事家下都仙遊左7-8年)
聲音和英式的唔同, 講真係幾切合80年代走日/美式hifi 風向 : 立體, 鮮明, 動態.
有時我都想再聽一次, 只是可惜可惜

還是好音樂最好.

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

見有朋友講300B,小弟又搭下嘴...
不得不說明當時日本仔話300B好聲的時候,大家要回帶到當年....
日本仔口中的300B係真正嘅西電300B.
日本仔口味根本同鬼佬唔同,佢地聽演歌,聽簡單的日本女聲為主.
日本仔當時有錢到可以玩300B並聯,或者推挽式,重要係電子分音!
基本上與今時今日現代玩法根本不同,而且新一代的日本仔已經無再追求300B了,一方面係西電300B太貴,新一代日本人的住宅人越嚟越細,根本玩唔到大喇叭.
另一方面膽機的其他選擇比以前多很多,優秀的更多.
所以現在重講300B係膽皇其實已經out晒.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

金仔點解係甘出名,
今時今日都仲係個迷...
還是好音樂最好.

白鑽玩家

kl122002 發表於 2016-3-26 09:05
今日今日的發X 音響又點同當年的198X年代的日子比呢?
當年呢本唔登而走左去另一本對頭登, 果樣先至係當 ...
金仔點解係香港甘出名, 今時今日對我而言都仲係個迷...

所謂金仔天朗天仙配祇是香港代理吹出嚟
見親外國網站真正天朗用家都係用膽機配
不過音響又真係百客中百貨
正如我第一次見到一對四寸mini autograph
祇不過是一對廠出會出聲嘅1:4模型
當時中環showroom見到要求到一試
店長知我地玩開乜野
祇回報一笑話唔係嗰樣野
但果然又真係又有人買
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

多人玩,同二手市場有關,
有D似Rolex……

白鑽玩家

日本仔口味根本同鬼佬唔同,佢地聽演歌,聽簡單的日本女聲為主

祇要大家有走一轉東京CD二手店/HiFi店
就知演歌同日本女聲是否主流 ???

而且佢地用多部300B電分推高效率號角大單元
佢地出嚟但8W嘅300B出嚟效果音壓
不等於我地聽到300B配3/5A

1萬

白鑽玩家

老而不

MDLP 發表於 2016-3-26 11:28
所謂金仔天朗天仙配祇是香港代理吹出嚟
見親外國網站真正天朗用家都係用膽機配
不過音響又真係百客中百 ...

金仔+天朗 早知是吹出來, 奇也奇左吹足甘多年.  反而只是好奇左家下金仔變到好似神級機一樣 : 配咩喇叭都好似非金仔不可.
加上外國近三次出差+家訪的少少經歷, 嗯, 就是令這個幾十年的疑惑更疑惑.

新舊天朗聲底唔同係真的.  新天朗的聲比以前清爽, 舊天朗用膽機推是多音樂感, 如果舊天朗用石的就一舊舊.
早兩日CB原音裡聽過Octave 前後 + 對Tannoy Westminster GR, 好唔好聲?
甘貴的組合, 我又點敢講個問題出來?

還是好音樂最好.

白鑽玩家

我又唔見有邊度講到"配咩喇叭都好似非金仔不可"
祇不過係嗰種"貧民族又點睇...?"想法人仕
內心自覺不安而有所型住

再講HiFi同玩相機一樣
唔係靚body+靚lens
就影到張張靚相
祇要掌握要門及器材持性
手機相一樣出到佳作

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
3g184 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

師兄,我係話當年,唔係現在,如有誤會請多多原諒,對不起,小弟多言了。

白鑽玩家

ADA 發表於 2016-3-26 12:47
師兄,我係話當年,唔係現在,如有誤會請多多原諒,對不起,小弟多言了。

小弟所講嘅二手店所買都是當年唱片
走一轉東京有間分層分年份賣二手碟
看看各種音樂及各年份數量比例就知