設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 係咩令到金仔甘出名?

黃金玩家

kl122002 發表於 2016-3-25 21:45
當年801是reference speaker, 中間有幾個變種. 它也是Decca studio, Abbey Road Studio 都有用的喇叭, 有 ...

大肥婆801以雷明用 ML 20.6 mono block 100w A類推最最名,801的15" 低音單元難搞。有人竟然用300B膽機去推,話好聲喎。

白鑽玩家

hksarac 發表於 2016-3-25 21:57
ML, 從來都沒有怕金仔,80年代是美國機天下,合併就是日本機天下,因老美的機好貴。 ...

無話怕唔怕
根本唔同市場
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

白鑽玩家

hksarac 發表於 2016-3-25 22:02
大肥婆801以雷明用 ML 20.6 mono block 100w A類推最最名,801的15" 低音單元難搞。有人竟然用300B膽機去 ...

嗰陣時資訊無依家咁發達
無話吓吓都去家訪求真
華眾取寵讀者睇完
一時成為佳話
流傳坊間當秘CUP

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

hksarac 發表於 2016-3-25 22:02
大肥婆801以雷明用 ML 20.6 mono block 100w A類推最最名,801的15" 低音單元難搞。有人竟然用300B膽機去 ...

吓? 300B...?
是膽皇的朋友將300B放上神枱的的傅說吧? 之前先聽過有人用300B搞舊Quad的 ESL同其他傳奇喇叭
300B的傳說應就快步入神級地步了?
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

MDLP 發表於 2016-3-25 22:08
嗰陣時資訊無依家咁發達
無話吓吓都去家訪求真
華眾取寵讀者睇完

我印象中 show 對喇叭的鋪好似得好少, 而且播到的仲少,  記得都是要用mono block的去推.
猶如你說, 當年資訊唔發達, 好多人都因為雷明和其他大師的文章去一窺虛實, 我都是其中一份子.   
而且當年hifi 雜誌多, 多人寫編, 如果雷明係老吹的話, 佢都應比人寫信, 寫文章去丙死左都似,  唔會有今日大師的傳奇.

相反今日資訊太發達, 是可以人人寫, 但D review 又時時不同, 時好又時壞,
唔集中又唔統一同時, 店方又多左個理由推人唔好在店內試.
唉....

不過又真的, 801 聲是好, 但對喇叭以今日看太食力,
除非在外國, 用平少少的如Bryston的mono block. 不然都幾難推得好.

對了, 當年的一手的金仔 E303X 是幾多? 我只是因好奇而入2手, 約是在19883-4年入

還是好音樂最好.

白鑽玩家

如果雷明係老吹的話, 佢都應比人寫信, 寫文章去丙死左都似

正如今時今日發霉音響老吹你寫信去投訴
你估塵煮篇佢會唔會登你封投訴書出呢 ?

正如我當日就係聽佢講話4312D
係屎上唔洗煲靚聲嘅4312系列
因為我玩過4312A
買咗先知

黃金玩家

kl122002 發表於 2016-3-25 22:27
吓? 300B...?
是膽皇的朋友將300B放上神枱的的傅說吧? 之前先聽過有人用300B搞舊Quad的 ESL同其 ...

是不是很好笑呢??那些年,有很多人当300B是神一样

黃金玩家

七,八,九十年代,以海洋中心最的最多高级和品牌的器材。

1萬

白鑽玩家

老而不

hksarac 發表於 2016-3-26 07:46
是不是很好笑呢??那些年,有很多人当300B是神一样

不, 現在也有不少人把300B當神一樣.
唔知遲少少會不會有300B 主理的CAS出現?
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

hksarac 發表於 2016-3-26 07:51
七,八,九十年代,以海洋中心最的最多高级和品牌的器材。

以前我在舊萬宜附近返工, 萬宜樓下有hifi店, 記得有家叫麗珊,  附近真的仲有幾多hifi店之外,
同時又可以行去士丹利街吹相機水

今時今日的中環好似乜氣氛都無.
還是好音樂最好.