設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 係咩令到金仔甘出名?

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

terryc 發表於 2016-4-3 15:39
窮人一向無任影響力架

你哩個"窮人"...你有無諗過
果d比你毒害左嘅C兄們...聽到你哩句說話
佢地情何以堪...

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
terryc + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ilavbnm 發表於 2016-4-3 15:45
你哩個"窮人"...你有無諗過
果d比你毒害左嘅C兄們...聽到你哩句說話
佢地情何以堪...  ...

叮噹大師,你未必明白同感受過,窮人無能力買心目中想要的感受

但窮有窮著,小弟現在已好滿足,唔會再有大幅度升級了
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

1萬

白鑽玩家

老而不

ilavbnm 發表於 2016-4-3 14:54
如果只係一個單純嘅市場學問題
咁我又要提返"配咩喇叭都好似非金仔不可"哩12個字
但係...我要講明...我並 ...

猶如你說間中有不少以 "窮人" 起首命名的主題,
還以為這個只是玩笑的名字可以用, 才知有些人真的心存介意.

原先我都未太明白, 因為一些文字, 加上叮噹兄指 "金仔" "窮人" 中間的少少關係, 現在有了一點點眉目
成個post, 碼自#57之前我都唔覺有問題, 仲被人在#27 笑話是我打算搞起金仔風
你發覺我的立場怎麼搖攏不定,   其實這個貼子本身, 甚至我都也沒什麼立場.

那個#57 當中的 12 個字的回應 ... ...  無任何作對的意思 , 我也怎樣都連不上你提出的要點.
如#57 所言呢個係我積左好多年疑問, 一個比76成立更早時已存在的事物. 既然講開, 也只是順道把當時所見所聞講出來.
我已在#57前文後理中, 再加上#61都解左一次.
再講多一次, 只是一個積左好多年疑惑, 一個可能比76成立更早時已存在的事物,  或者是我棄用E-303X之後留意到的一個似是而非的滾存出來的現像.

我覺得無奈的是有人還是要把 "配咩喇叭都好似非金仔不可" + "窮人" + "係咩令到金仔甘出名?" 3者用不同組合的方式連結.  
事實:
"係咩令到金仔甘出名?" 係一直在這裡的主題 : 只是好奇地想知金仔有咩吸引到大家的地方, 又有什麼是經濟因素, 又或者其他原因令大家鐘意.
"窮人" 只想問下現在的金仔用家的看法, 點配, 配咩好, 配咩唔得
"配咩喇叭都好似非金仔不可"  <---解左好多次了!

來來回回的問題, 經不同的文字之下放大, 變成了集中在 "如果甘睇點解有#57?" 與  "如果係#57 你又事實呢個post?"  
解完又解的事, 好似被不斷問雞先定蛋先.  
如果有人還是心存另外的種感覺, 真是很抱歉我都不知再怎樣解話,好明顯覺得有太多被越描越黑的感覺.

一而再, 再而三的被塑好了一個形象. 混亂亂中的要被套入都被套入左,
唯一這點實在令我覺得失落.
還是好音樂最好.

白鑽玩家

越描越酸
不如改個主題做

係咩令到葡萄會咁甜?
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

銀級玩家

講堅,
喺HI-FI & CAS 討論區 開呢個post ....
我個人覺得有d無聊,而且開始有鑽牛角尖既味道,
放喺吹水區洽當d

個人意見,不喜勿插

評分

kkkiu + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

Aurender N100S
NorthStar Excelsio
Accuphase E-600
JBL Array800

銀級玩家

其實係唔係窮,各人心中有數,
講一兩次就係謙虛,
講三四次就當係搞笑,
講五六次就開始腌悶,
不停話自己窮就真係有些許.....

評分

kinhungw + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

Aurender N100S
NorthStar Excelsio
Accuphase E-600
JBL Array800

鑽石玩家

無論貧富,聽得開心咪得囉,最緊要套機唔係用嚟做擺設啫!

評分

panerai + 10 + 10

查看全部評分

Audiolab 8000Q 8000PX Arcam CD17 
NAD1050 Chord Mojo Sonus Faber Concertino Bryston BHA-1  Meridian Explorer X-Can V3  
X-PSU JVC FX-850 Audeze LCD2  AKG-K812 Shure 1540 Sennheiser HD650  IE800

星級玩家

咁對比富貴台,呢邊真係窮好多

黃金玩家

panerai 發表於 2016-4-5 09:47
講堅,
喺HI-FI & CAS 討論區 開呢個post ....
我個人覺得有d無聊,而且開始有鑽牛角尖既味道,

發燒呢個行徑本來就係鑽牛角尖架啦~

我都無時無刻都轉牛角尖架.....每次家訪人地,頂,成日覺得人地一個二個都好聲過我既.....

成日諗,如果我有某某既音場,某某既分析力,某某既音樂感~~~~嘩...............破產都似~!!!!!!!

對心中理想仙音既追求無可口非,但量力而為囉(窮L mode)................亦唔需要下下妄自菲薄既同時,又能保持到一個一直學習既心態...(世界真係好L大)....希望大家一齊玩得happy啦~!

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
ibo + 10 + 10 一定要加分
kinhungw + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

有聲就算...