設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 係咩令到金仔甘出名?

1萬

白鑽玩家

老而不

tomtomsuccess 發表於 2016-4-1 20:51
重點唔係批唔批評金仔, 而係你覺唔覺得自己講野好迷失。
(Post76 Android 手機版送出) ...

真的有少少迷失左,
#30左右提起ML + 801,
#45講起聽評
#47講300B

我有好幾次都想帶返轉頭, #53都想返轉頭, #61, 66都有表示,
係的, 都可以話我搞左個無聊的1234表lo,
靜左一排#72有人問喇叭, 開始有比較聽聲經驗

一路再望落下會發覺有D位置成日唔對路, 想曲到圓, 但又都被覺太圓而到非不可, 之後變左去7-11返工.
我都是只可以話:
我無辦法控制人的思路方向.

呢個post, 真係幾有趣

不過又講真, 我知金仔係好多人用, 咩喇叭唔夾, 邊個夾, 都值得留底個文字,
有咩想講就講了, 反正我家下對Mini多個"模型"雅號, 出去同人都有得講笑.   
還是好音樂最好.

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2016-4-1 21:16
真的有少少迷失左,
#30左右提起ML + 801,
#45講起聽評

師兄你睇完D師兄回覆,又不停質疑
其實你開得哩個post已經心裏有數(我估)
我並冇惡意,只係覺得奇怪
吾好話金仔出名,重有好多牌子都好出名
沒有最好,只有更好是常識吧!
小弟只係一個新手,乜都吾色

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
MDLP + 10 + 10 絕對認同
terryc + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

3g184 發表於 2016-4-1 22:04
師兄你睇完D師兄回覆,又不停質疑
其實你開得哩個post已經心裏有數(我估)
我並冇惡意,只係 ...

又唔好甘講 , 如果我好堅持話無質疑, 我諗都無人會信.

講金仔而唔講其他牌子, 係因為有好多家下都已轉型又或者消失左, 又者其他牌子唔係唔想講, 而係有D一早有人講.
金仔由198X年到我識到家下, 都算是一家keep足甘多年無點走過樣 (Luxman, 老麥都變左)
近10年金仔似乎仲紅過198x年的時代 (可能是早前少少的自由行效應?)

如此的疑問, 又是不是質疑呢?
還是好音樂最好.

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

最佳方法好過問人:

自己買部feel 吓

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
terryc + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2016-4-1 22:51
又唔好甘講 , 如果我好堅持話無質疑, 我諗都無人會信.  

講金仔而唔講其他牌子, 係因為有好多 ...

近十年更紅,就梗係有高人用到佢出神入化啦……

小弟我都係跟MDLP大師同首領佢哋先識玩炸
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

za+gp 發表於 2016-4-1 23:01
最佳方法好過問人:

自己買部feel 吓

不能同意更多!但記住買新金呀
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

1萬

白鑽玩家

老而不

za+gp 發表於 2016-4-1 23:01
最佳方法好過問人:

自己買部feel 吓

我係等yen跌炸, 望6時點知彈上去7

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

terryc 發表於 2016-4-1 23:02
不能同意更多!但記住買新金呀

仲買舊金咩?以前又唔係未用過.

還是好音樂最好.

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

MDLP 發表於 2016-3-26 11:28
所謂金仔天朗天仙配祇是香港代理吹出嚟
見親外國網站真正天朗用家都係用膽機配
不過音響又真係百客中百 ...

金仔+天朗並非天仙配
但係咁配我覺得都係有原因
我覺得金仔比較適宜配一D效率偏高+單元偏大嘅喇叭
同時...代理當然會為自己嘅品牌做勢
而且...我覺得金仔+天朗其實都唔差(12吋以上喇叭計)...

P.S
"模型"哩個形容詞...又真係幾"抵死"...

i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

kl122002 發表於 2016-3-26 12:19
金仔+天朗 早知是吹出來, 奇也奇左吹足甘多年.  反而只是好奇左家下金仔變到好似神級機一樣 : 配咩喇叭都 ...

"配咩喇叭都好似非金仔不可"
樓主何解有此想法...
我又唔覺哩度嘅C兄係咁喎
我覺得哩度嘅C兄...係先導你入金仔
當你踩左隻腳入嚟啦...然後再導你入JBL / 山葉多D喎...

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
terryc + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money