設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[合併式擴音機] 等緊amp的等箱文...(最後一份包膠)

1萬

白鑽玩家

老而不

忽然睇左Tannoy要關左Scotland 的廠房, 真是嚇死.
唔知咩事, 越來越多英國牌子放棄自已在英國的廠房, 轉去用來中國的. (當然被收購之後的操作是無法控制)

講真, 以中國大陸的廠戶關門的消息已聽到不少, 英國人做生意也唔會傻.
唔知中國大陸上次訪英中間有幾多商業合作野, 不過最大話事人MUSIC 要Tannoy 執左Scotland 廠房, 目的只為了cut 70人 加塊地, 真是唔知好笑定點樣.

事實近幾年中國出的Tannoy係唔差的, 只是一旦執就真的無左Tannoy本身現時已少有的英國hand make 貴氣,
無人想要對MIC的 Westminster 吧?

我同場有D擔心Cyrus 會不會跟上呢種BDCM (British design, Chinese made)風氣.

間中都有人問我英國聲係點樣? 係唔係即老爺膽機一樣的矇厚聲? 點解佢的甘失望....
我除左網上見之外, 路上同行真人都被問及十數次.

我唔想樣樣都跟社會風氣話乜乜, 只能憑記憶中所見所及, 好多時都有MIC成份, 當中可以是喇叭, 也可以是amp, CDP等等
自已也發覺和90年代比較, 現在的英國聲真是有出入. BDCM 到底影響係唔係好大, 我未到大師水平, 憑感覺只可以話聽到有少少.

未來5-10年仲有無以前的英國聲? 會不會變成了 BDCM聲 或者中國聲 ?
可能只有有靠Naim, Linn, Rega, Cyrus 或者一些牌子高階機可以重現?
仲有遲少少會化骨灰的人才知吧?
還是好音樂最好.

黃金玩家

英國今時今日真是今非昔比了!

1萬

白鑽玩家

老而不

raysir 發表於 2016-4-30 20:31
英國今時今日真是今非昔比了!

時下的英國有D人物太主張跟在美國之後了, 沒了昔日獨領一格的風格

Tannoy係英國的喇叭代表之一, 算是少數中的老代表了
無左, 係真的幾可惜.
還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2016-4-30 20:37
時下的英國有D人物太主張跟在美國之後了, 沒了昔日獨領一格的風格

全球經濟一體化下就經濟行先,風格要向現實低頭啦!

黃金玩家

但我認為Cyrus該不會跟上 (British design, Chinese made)風氣的!

黃金玩家

kl122002 發表於 2016-4-30 20:37

Tannoy係英國的喇叭代表之一, 算是少 ...

無左就慘!

1萬

白鑽玩家

老而不

試左一個月,  又打少少感想. 最後應是這一篇.
不停的 8(2) DAC 中的DAC 比對Arcam CD 37 的 內置DAC, 有少少感想.

用CDP analogue 入amp, 即用CDP 的DAC的話,
聲音可以因為用的RCA線的特性, 令聲音走出來開放收縮的變化不少,
大體上音樂感好濃, 用RCA時的泛音是可以很多, 活躍, 在聽古典時可以很明顯.
顯得有少少華麗感.

另一個情況, 轉用 8(2) DAC 的內置DAC的話,
我用的是同軸輸入. 分析性立即變得很高. 聲音也算是中性,  只是帶了一點點冷傲.
可以與唱SACD層時用雙聲道RCA 輸出的聲音對比
自己聽久了也不覺悶, 順暢中我想不出要挑骨的地方.

CDP DAC vs amp DAC 音量上兩者出入5db.

=======
如果有台CDP 比較便宜的, 用數碼輸入cyrus 8(2)DAC 的內置DAC係會出到比較好的聲音,
相反CDP貴少少, 用CDP的或者比較好.
兩者出入不大的就視乎用家了.

少少limit 係8(2)DAC 的內置DAC只限在PCM , 如果不是PCM就沒法出聲
平時聽CD 是ok的, 但bluray audio, SACD 的DSD 就唔得了.

Cyrus 有一個小update版, 就是加上Qx 字樣, 即是把DAC的元件升級少少,
說是聲音可以更好 (當然價位又貴多少少).
未知有無C兄用緊?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
bugki + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

還是好音樂最好.