設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[合併式擴音機] 等緊amp的等箱文...(最後一份包膠)

黃金玩家

我收機後用-30db至-25db煲左約兩星期到已大有不同

黃金玩家

再換下推坐地喇叭又推下書架真係各有千秋!

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

raysir 發表於 2016-4-8 22:13

咁物好大聲??

黃金玩家

just_for_uhk 發表於 2016-4-8 22:26
咁物好大聲??

個人感覺這音量才發揮到Cyrus功力

1萬

白鑽玩家

老而不

raysir 發表於 2016-4-8 22:13

台機的輸出是70W in 8 ohm, 我對Mini是20-100W, 受得到.
我都扭過去-20db, 真是大聲到第一次聽對mini可以甘大聲又唔拆

就我對喇叭而言, 最佳最高是-30db. 始終太大怕有損器才.

不久前聽左一張james bond 主題曲合集,  
啊,
第一次找回舊時在戲院看 Moonraker的感覺...主題曲比起以前更多感情.

明晚找找somewhere in time, 聽聽有沒有當年碧麗宮戲院的感覺 (當年都睇左3次, 初上, 中期一次, 落畫時一次)
還是好音樂最好.

黃金玩家

個人非常欣賞Cyrus有種活躍的分析力

1萬

白鑽玩家

老而不

聽出了對馬仔av amp vs 2CH amp 不同的地方.

馬仔 av amp (SR7001) 感覺不是不好聽, 而是它會把音樂都當成moive的音效方式處理.
在背黑 (black stage) 中下了一點點手腳, 比如加重低音, 加"黑", 動態, 特別是節拍強的地方中音效很明顥強化.
又因為當中有什麼尺數, LF/HF cut off之類的野, 令聲音可以被控制在指定地方, 從中被修整.
如果一開始是以av amp 玩起的話, 或者會因為av amp 在音效上表現出眾, 一直唔覺個問題所左?

而2 CH amp, 即我之前手上的Arcam A38, 現在的Cyrus 6(2) DAC , 還有以前用過的機,  我覺得在歷年中變化左好多.
以前的2 CH機 (唔計4聲道)玩音效的都有, 不過主力還是音樂調聲的機印象中多少少.
無論音樂感, 還是環繞聲, 實情都是兩者音效, 之不過家下又好似有少少唔同.
5.1 av發起之後, 新av amp 就主力在環繞音效處理的一環, 而2CH amp 似乎走向了音樂感為主力音效的路線,
漸漸兩者有很不同方向的聲.  如是這樣的話, 或者現在的2CH機更值得留意
還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2016-4-9 06:54
聽出了對馬仔av amp vs 2CH amp 不同的地方.

馬仔 av amp (SR7001) 感覺不是不好聽, 而是它會把音樂都當 ...

食嘢有冇加味精,味道梗係唔同啦,問題係師兄究竟係想聽音效定音樂啫,兩聲道機做得好,就好像食物新鮮,有活生感,AV主要係加重影片的音效,點會冇味精呢!
Audiolab 8000Q 8000PX Arcam CD17 
NAD1050 Chord Mojo Sonus Faber Concertino Bryston BHA-1  Meridian Explorer X-Can V3  
X-PSU JVC FX-850 Audeze LCD2  AKG-K812 Shure 1540 Sennheiser HD650  IE800

1萬

白鑽玩家

老而不

kinhungw 發表於 2016-4-9 08:02
食嘢有冇加味精,味道梗係唔同啦,問題係師兄究竟係想聽音效定音樂啫,兩聲道機做得好,就好像食物新鮮, ...

算不算味精...?
中立而言, 應是2CH 同av amp 的取態不同. 當然我信有av amp 都會把音樂感元素加入去, 好似最近出的Arcam av amp (即使如此, 還是帶少少音效取向)

平時聽人講的一樣, 話 "因為av amp 要用一只牛+水塘去推7-8個喇叭, 而2CH就推2個, 當然聲唔同了" 的方式去講,
我就覺好似唔太完整.

還是好音樂最好.

黃金玩家

kinhungw 發表於 2016-4-9 08:02
食嘢有冇加味精,味道梗係唔同啦,問題係師兄究竟係想聽音效定音樂啫,兩聲道機做得好,就好像食物新鮮, ...

絕同認同ching這番說話,中了我從前的想法

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kinhungw + 10 + 10 用家心得

查看全部評分