設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[合併式擴音機] 等緊amp的等箱文...(最後一份包膠)

1萬

白鑽玩家

老而不

raysir 發表於 2016-4-26 23:26
不過人地大公司我都預左耐佢唔何!都好的是起碼Cyrus都有聽下我意見及回應我先 ...

Cyrus係一家幾好的公司.
之前初入手, 開/關機都聽到boop一聲, 關機之後一陣有細細聲的"tak" 於是問下,
佢都有話我知正常, 同時又提我留意下D聲有無變大, 如果有要送修.

以前都寄過信向唔同地方的廠問野, 其中一家是Bose, 主要就是問當年l初出的acoustimass 5 .
我最記得佢用特快的空郵掛號回信.   
內容真是答得好有心機, 仲解多少少technical 俾我知,  所以我先入對Bose 喇叭, 而且用到家下.

家下都仲有用email去問, 有時求證下一D人講的事.
有D廠真是係好有心機, 好負責. 有D可能言語唔通會叫代理幫幫手做翻譯,
不過有D真是只FW個email 去 代理, 答都唔答, 而個代理就抄少少網上資料的當答左.

長氣D講,
有本事的公司一定會在email 上答到你的問題, 一定有心機解到你明.  佢的出品保用也一定唔會得一年.
還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2016-4-27 19:56
Cyrus係一家幾好的公司.
之前初入手, 開/關機都聽到boop一聲, 關機之後一陣有細細聲的"tak" 於是問下,
...

我今次email了我所遇過的問題比UK cyrus,而它們只回email留下亞洲區代表聯絡給我後我再致電交談了解和反映一下對香港代理不滿及建議它們在upgrade問題作出跟進了解,從而改善一下香港代理的服務!

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
kinhungw + 10 + 10 一定要加分
kl122002 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

鑽石玩家

raysir 發表於 2016-4-27 22:05
我今次email了我所遇過的問題比UK cyrus,而它們只回email留下亞洲區代表聯絡給我後我再致電交談了解和反 ...

其實音响廠家今時今日都係幾惡做,Cyrus啲機的的式式,在英國,佢嘅代理差不多期期都在HiFi Choice及HiFi News落廣告,但價錢又唔係天價,賺得幾多?反觀香港的音响雜誌,一條線賣十幾萬都話超值,佢地講嘅產品,隻隻都前無古人,食水幾深可想而知,你估玩音响嘅人個個都係李超人咩,一套玩具計落成百萬,香港人真係咁好搵咩?香港代理搵得唔多,咪求求其其算囉!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

Audiolab 8000Q 8000PX Arcam CD17 
NAD1050 Chord Mojo Sonus Faber Concertino Bryston BHA-1  Meridian Explorer X-Can V3  
X-PSU JVC FX-850 Audeze LCD2  AKG-K812 Shure 1540 Sennheiser HD650  IE800

黃金玩家

先謝過Ching前輩的透徹分析我亦絶對認同。

1萬

白鑽玩家

老而不

香港的mark價方式, 用左甘多年都覺好怪.
標是標代理的價或者廠的MRSP, 好似如果一對線的MRSP是 USD 799, 代理就標HK$8K (即10算)
賣的是店方打8.5-9折之後的價, credit card 加3-5%  (即是HK$6.5K甘上下, )
甘樣店方都撐得到.
明知mark 價根本沒意思, 點解仲用呢?
還是好音樂最好.

黃金玩家

作為消費者就正是不可接受這大公司所謂香港代理的求求其其!做生意賺幾多係公司計算利潤後作離定.絕對不是賺得不多就做到售後就關人心態和求求其其作了事!它們好應該反省為何有不小客人對它們公司的服務不滿!繼續如是就ㄧ定做壞公司明聲,它日亦自作自受!

鑽石玩家

raysir 發表於 2016-4-28 23:30
作為消費者就正是不可接受這大公司所謂香港代理的求求其其!做生意賺幾多係公司計算利潤後作離定.絕對不是賺 ...

做代理要有長遠眼光,肯為創造口碑賺少啲,啲客一定會記住,並會將好事傳開去,我個仔四月中在百記買了一個 iem,用了個多星期,右邊忽然氣若游絲,百記當然不肯替換,上到代理個度,人地檢查後認為耳塞內應該是有一條連接單元間的糼線斷了,可能在運送途中受到震動所造成,同意為我一換一,整個過程輕鬆愉快,負責檢查的俊男雖然年輕,居然可以講得出幾十年前AR喇叭係氣墊式,,顯然係高人一個,接待的小姐更是人靚聲甜,非常nice,咁好服務,我梗係會週圍講話佢地好嘢,一隻牌子的成功與否,除了質素,作為代理的佔非常重要因素,有時賺得錢多嘅機,代理都未必會盡心服務。
Audiolab 8000Q 8000PX Arcam CD17 
NAD1050 Chord Mojo Sonus Faber Concertino Bryston BHA-1  Meridian Explorer X-Can V3  
X-PSU JVC FX-850 Audeze LCD2  AKG-K812 Shure 1540 Sennheiser HD650  IE800

黃金玩家

香港代理合作左咁耐都攪成咁差! Cyrus真是要好好考慮轉代理了!!

1萬

白鑽玩家

老而不

如果cyrus可以學CA一樣自已做翻, 或者可以幾好.  

還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2016-4-29 13:23
如果cyrus可以學CA一樣自已做翻, 或者可以幾好.

very good la!