設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

’低燥‘你講得啱嘅,主因我用嗰條香港買的(佢好似話加咗屏蔽+冷凍左)用後太過靜態,音樂感少左,或者我而家用緊keces p8, 所以因此多了.聽後不太適合所以退回!

USB 原來係咁,因為我都冇接觸過,係一兩次聽過舖頭話用USB線做解碼就可以!🙈

咁我就用現在嘅BNC+同軸線做解碼…其實我都係想問清楚想了解多啲….唔該晒師兄🙏

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

上次就入咗兩條!
係咪真正cat8就唔知…我覺得可以😅

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2021-9-11 14:53
’低燥‘你講得啱嘅,主因我用嗰條香港買的(佢好似話加咗屏蔽+冷凍左)用後太過靜態,音樂感少左,或者我 ...

應該係“低噪” (用語音打字真係失敗)

我唔會理什麼冷凍的事了。 冷凍聽起來好似好特別, 但事實效果真係見人見智。 早幾年真係多人講冷凍, 但隨著hifi的發展已步入Hi Res, 我想已少要利用這種技術去提高某音域的表現。 現在除了少量公司還在做之外, 我諗市場上都已淡出了不少。

BNC 係同軸線的其中一種接頭。 原本是為了在無線電上使用, 目的是為了快捷拔插和固定, 現在變成了hifi 都用。 技術細節上或者會有出入, 然而我不覺有某種好過某種的說法。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

唔緊要啦我都睇得明😂
冷凍我真係唔知咩一回事,最緊要聽起上嚟自己鍾意,我條電源線sine 插頭都好似係用冷凍技術,我就聽唔出分別,但呢條lan 缐我加咗就真係多咗靜態,或者本身已經係啱啱好!

BNC 我都Google過,確係你所講的…不過而家最緊要啱聽…..就用佢算數

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2021-9-11 16:06
唔緊要啦我都睇得明😂
冷凍我真係唔知咩一回事,最緊要聽起上嚟自己鍾意,我條電源線sine 插頭都好似係用冷 ...

冷凍的本質呢... 其實就係目的為左令果樣金屬物質的粒子排序順返 , 根據某公司的說法就是少左noise
只係令我覺奇怪的是"粒子排序" 呢個既係科學名詞又有點奇怪的動作形容..真是有點點很寄怪.
我不會說它們沒有效果, 只是有些很明顯, 有些不太起眼.
只能說, 這個技術是我存疑的地方之一

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 話題性討論,極具參考價值

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-9-11 21:21
冷凍的本質呢... 其實就係目的為左令果樣金屬物質的粒子排序順返 , 根據某公司的說法就是少左noise
只係 ...

冷凍歷史好短,我諗概念係來自退火,但有幾多係真冷凍,效果又有幾多,就好難講,除非有同款的冷凍版和非冷凍版ab比較。

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2021-9-12 01:04
冷凍歷史好短,我諗概念係來自退火,但有幾多係真冷凍,效果又有幾多,就好難講,除非有同款的冷凍版和非 ...

記得秋姐倘在的時候, 有冷凍和沒冷凍版的13A插頭. 買過一對比較.
在普通的家電上沒什麼大分別; 在Hifi 上給我的大體感覺上是聲音有點硬, 猶如在2010年代時HiRes未流行大家借SACD 和XRCD追求的果種聲音.
外國有forum 講Cyro 技術在一些hi-end牌子可能有用過, 只是廠沒刻意去說, 未知真否.

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

kl122002 發表於 2021-9-12 08:08
記得秋姐倘在的時候, 有冷凍和沒冷凍版的13A插頭. 買過一對比較.
在普通的家電上沒什麼大分別; 在Hifi  ...

閒話,更新一下近況

最近因為被人嫌我和外地老朋友zoom 的聲音不好, 於是跑去了找mic, 再研究錄音技術。 錄音是電聲學中的另一章, 也是我沒接觸過的地方。 昔日的錄音過程複雜而少理, 但到了今天就真是簡單不少(雖軟件DAW的操作還是有一定困難), 但值得一試。
沒想到自己昔日已認識的Shure mic 到了今天還有得賣, 而舊版賣的好貴....早知當年封塵都買定一支了  

hifi 玩的是出聲, 錄音玩的是入聲。令我到聽得到的聲音有了新的睇法。
不得不說終於明白了為什麼LinnT Kable 用的是mogami mic 線。 Mogami線材在錄音界是有名氣, 受歡迎程和Sommer 的不相上下。簡單的說就是聲音暖少少但不失中性的感覺。
Sommer 線材上 我現在用的是SC-Carbokab. 是中性聲材而且聲音不會硬不暖, 近乎原聲原味,換了之後才知自己的真正聲音如何。問題是此線有點粗和重, 想找輕身少少。 手上還有未用的Gotham線, 可以diy 玩下。
用hifi的XLR當咪線呢? 果然連自己的聲都變到認唔到。
反過來, 不知用Mogami 的2534, 2549 去做hifi RCA線又會是如何?

至於mic 呢?
當年可恨我沒入手有名的Neumann M50. 想起來那時候不個為什麼走過一家結業中的無線電用品鋪, 就是有支封了塵的膽mic. 在那裡。 年老的東家就是想我買走, 可惜我當時不領情。這支老mic 在今天可是一mic 難求。
回過頭來, 沒想到mic 已連USB 都有。 但我還是找舊式的方式去產。
現在常見的Mic 有分 condenser (大/細 diaphragm), dynamic, ribbon, 而且還有不同的polarity patterns, 再加上各牌子不論新舊都各有特色...真係試到試到眼花。只係到了最後, 發覺不需要太貴的mic 有時候還更適合家居環境使用。

又至於headphone呢?
本來真係無打算搵, 用個$12蚊店的東西。只是反正抱住玩的心態去試, 真是被studio headphone一次過令我大開眼界。
Open, closed, semi-open 三大類。 對我來說還是closed 合耳。
也不一定高級的才是好, 而是聲音不偏不倚的才是最難找。
和headfi 的對比, studio 用的headphone是清, 價位上可以略分高低質素,但不要跌入這個盲點:  有些可能只是在不同的場合上有個別需要要應生, 所以價位不一定要高。
個別的牌子可能在人聲上有少少boost up 之外, 一般都是很相近。 Ohm 數大之下可以聽到的細節位是一般的headphone聽唔到。
打聽之下那些有點貴的model 原來也不是人人用, 不同的錄/混音師都有自己的喜好 . 於是要平要貴,  是很視乎大家如何的想法.
至少我聽了2副有名氣的headphone ,  一個是Grado, 一個Sennheiser,  都不是合我耳"實用"的物品, 如果和泛用的比起來AT , Beyerdynamic DT PRO, 以至Neumann 自己出的那個似乎合耳一些.

進階玩家

各位師兄/姐好,上次開咗個POST問關於黑膠盤嘅問題
https://post76.hk/thread-332316-1-1.html

我原先打算買,REGA P1 PLUS + KANTO YU6 / AIRPULSE A100
貪佢有內置唱放可以直駁有源喇叭就播得,唔洗用咁多線

但依家諗諗下想試下用埋合併機,方便日後升級,所以有以下諗法

1. REGA P1 + Cambridge Audio AXA35 + Mission LX-2 MKII
2. REGA P1 + NAD D3020 V2 + Mission LX-2 MKII

因為兩個合併機都有唱放,所以唔需要揀P1 PLUS
兩個PLAN加埋最開頭的諗法價錢相差唔太多,想知道呢兩部合併機有咩評價,夠唔夠用落LX-2度?
或者同價位上,有冇更好的配搭推薦呢?

定係可以考慮REGA IO ?但功能就差少少。
如果可以駁埋藍芽同電視就最好

唔該咁多位

1萬

白鑽玩家

老而不

R75 發表於 2021-9-30 23:39
各位師兄/姐好,上次開咗個POST問關於黑膠盤嘅問題
https://post76.hk/thread-332316-1-1.html

如果合併機本身係有phono-in, 就真係可以唔使用PLUS版本.
至於NAD D3020 V2還是 AXA35就真的視乎你的口味了.  直覺上應是CA 會有力多少少?
Rega IO就真是有得太入門 , 可能唔夠力推 LX-2 MKII?
反而如果你都想找一套的話,  可以留意下Rega 自己出的書架喇叭, 都是一個唔錯的選擇.
問題是Rega的機大多真的沒有藍牙接收 ...

可以1機做齊的....的想另一個牌子是Cyrus ONE HD, 那個就真是基本上大多想要的功能都齊了.

還是好音樂最好.