設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

鑽石玩家

Keigo 發表於 2021-9-9 17:52
嗨! 各位Ching, 半年前開始進入2聲道世界, 入手SCM7 & Atoll IN300. 之前也一直看文章開始了解一些音響問題 ...

講到感冒聲,師兄試下播蔡琴老歌,這碟我個人覺得靚聲但不算天碟,用來試音反而是因為難播得好,尤其低音與人聲,如播得不好,低音係唔出或擁腫,而人聲亦會似感冒鼻塞。如播此碟感冒咁聲,就要諗計調較下器材了。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

之前我都覺得有呢個問題…但經過一番加野、改嘢(真係用咗好多心機同時間)而家對喇叭出嘅聲…都算滿意。好有現場感

見習玩家

koalaau 發表於 2021-9-10 00:53
講到感冒聲,師兄試下播蔡琴老歌,這碟我個人覺得靚聲但不算天碟,用來試音反而是因為難播得好,尤其低音 ...

我搵蔡琴試下先, 謝謝ching 建議.

見習玩家

Arong2020 發表於 2021-9-10 10:29
之前我都覺得有呢個問題…但經過一番加野、改嘢(真係用咗好多心機同時間)而家對喇叭出嘅聲…都算滿意{:6_ ...

我都係呀, 之前新買回來時候比較易聽到這問題, 後來自己嘗試加改已經聽唔出, 電DIY, Oyaide R0 US, Oyaide AP-029, AC-029, Belden 電源線, 喇叭線1313a配star 銀蕉插, AMP 用過金屬釘腳, 黑檀木腳墊, 最後選了OREA Indigo, 聽交響樂時候線條結像才比較好. 喇叭還有AMP 我也有用2CM的黑金石墊底. 最後喇叭暫時用了金屬釘腳, 因為個人覺得聽感上樂器泛音比黑檀木好一些, 木的聲音比較暖一點, 我喜歡3頻平衡一點. 最後想的是不是我的喇叭只放在電視櫃面, 沒有用腳架關係, 令到喇叭運作時振盪影響到中低頻段人聲有1點點感帽的感覺.

其實之前還算滿意, 不知道聽音樂時間多了, 耳朵是不是進化了, 開始又發現這些小細節的問題, 而家仲會聽到開風扇也會影響聲音表現, 之前真的聽唔出開風扇慨影響......

鑽石玩家

釘、墊、架都係金屬線條較好,木就濃厚,個人認為寧取高分析力,音色最好別影響。

不過加釘換線太頻密,其實未聽熟把聲又換,係會好麻木,音響係世藝野,都係攤長來玩更有趣味。

鑽石玩家

喇叭最好落地,唔係會差點,如一定要放櫃面,都用釘和墊避/化下震。

見習玩家

這設定已經聽2個月, 我也認同師兄說的攤長來玩更有樂趣. 慢慢去享受自己喜歡慨音樂, 了解自己套音響, 再去找尋原因同學習如何修補不足地方, 這過程同滿足感就是一種無法言語的樂趣 : )

1萬

白鑽玩家

老而不

用過IsoAcustics 之後我諗我都唔會建議再在其他墊材上花時間和金錢。 Iso 的特色係真的化震同避震, 物理上佢做到而且做得幾好。 最近認識的以玩錄音為主(audio engineering)的同好才令我知不少是用這個牌子。

圈點的地方係有些hifi同好會覺化震同時減少了好多低頻, 這點我都有留意到, 然而出來的中低至低音是少了鼻塞的感覺, 大提琴的線條係聽到。 這和之前用Sonic Design 有很大出入。

見習玩家

kl122002 發表於 2021-9-10 13:39
用過IsoAcustics 之後我諗我都唔會建議再在其他墊材上花時間和金錢。 Iso 的特色係真的化震同避震, 物理上 ...

認同師兄所說, 我也用IsoAcustics A/B test 後發現它的墊材用後不會收走其他頻段而突出某些頻段, 而且能令樂器的線條結像改善比較明顯.
我也有考慮過要不要在喇叭下面改用 Orea Bronze, 換掉金屬釘腳. 但又在想如果把花在Bronze的錢, 可能加多一點錢換對腳架改善會不會更好.
但腳架真的不知道要如何選擇.

1萬

白鑽玩家

老而不

Keigo 發表於 2021-9-10 14:55
認同師兄所說, 我也用IsoAcustics A/B test 後發現它的墊材用後不會收走其他頻段而突出某些頻段, 而且能 ...

找Iso出俾專業器材用的的那些,我認為 那個的系列價格相對地合理。你可以看看前少少的文字, 我用的是isopuck mini , 本來就是給小型的studio monitor用的。當然還有些大一點的model, 要視乎你的需求了。

或者因為近年多了人玩直播, 那些賣錄音器材的地方多了人發掘, 我發現由電處到後級以至墊材皆有, 效果總比起為口味尋聲的hifi 玩法有不同的新感覺