設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-7-22 22:07
雖然我知你真的很喜歡人聲,
只是有時候當source 不只一個(比如多了黑膠, CD) ,  聽的音樂種類多了就會留 ...

冇錯我真係人聲為主(我覺得我需要呢樣嘢,好似評判話齋,睇吓佢感唔感動到我啦…人聲😅)一般試聽喇叭都係聽人聲行先,跟住就係鼓聲,夠唔夠真聲,有啲真係假假地!好似耳機我都係揀動圏,動鐵始終滿足唔到我。

謝謝師兄提示,source 不只一個真係會出現問題!我早月前試過下啲CD機,聽完之後係咪真係要用呢!?聽完後又冇想過好想要嘅感覺🙈最後聽某店員講,CD機都係價錢問題…一分錢一分貨啦!所以最後都打消念頭,一機走天涯,真係好方便!😆
而家我就聽m.files and Tidal, 各方面都好滿意包括低頻,自然又舒服,有飄逸嘅感覺,都冇話欠缺啲咩野!最後一講3/5A都唔係冇低音…聽得舒服……便可以!

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 恭喜哂Ching
ATC7 + 10 + 10 恭喜哂Ching

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

搵緊三條Ethernet cable 1m..
唔知有冇師兄有沒好嘢介紹!?
到時會展或者會去搵下…..睇吓有冇筍野執

黃金玩家

三星玩樂勲章

Arong2020 發表於 2021-7-23 18:44

音響展成日清舊貨 如果你幸運早去

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 明白!thks!

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2021-7-23 18:44

自己用的是 Supra Cat8
我不敢說在Lan 線的角度出發音質上是不會因不同料材料而有出入 (始終是digital類輸入) ,
只可以由電腦角度出發而言, Cat 8 級的 screening係暫時最高, 傳送最快的設計。我將此線用在普通上網係快少少。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-7-26 07:51
自己用的是 Supra Cat8
我不敢說在Lan 線的角度出發音質上是不會因不同料材料而有出入 (始終是digital ...

爬文睇咗成星期,我都想知相差有幾遠,而家嗰啲又話係AUDIOPHILE/Hifi GRADE
價錢由幾佰到過萬都有,而家用緊淘寶cat8,都應該好過cat6既!(我有比較過)

咁以下的組合係咪都有影響呢!?
Modem>Router
Router >switch
Switch>Nas
Switch >T2

有店舖師兄話,switch>T2 最重要,俾條好嘢佢好啲!

所以而家起碼都要換呢條,睇吓效果如何!?…..都想請教下邊條比較好啲
,價錢實際啲,換晒都唔平!

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2021-7-26 11:52
爬文睇咗成星期,我都想知相差有幾遠,而家嗰啲又話係AUDIOPHILE/Hifi GRADE
價錢由幾佰到過萬都有,而家 ...

TB 的cat 8到底是不是真的Cat8 ?
Cat 8線不平係真的, 因為連個Lan頭都有要求做shielding。 Supra 的線價也可能有少少水份, 但應不及其他廠的多。

我將呢條線插modem 入wifi router, 由用電腦的角度出發可以話係貴野粗用。只對上一條舊的係cat 5E 一般的線 用左10年,何況我一插左上去就唔會再搞佢,甘樣的話我又唔覺貴。

我都有見好多人話一定要個switch box 我估都係為左filter 走noise之類的東西。
看著係由LPS , 到線材都一堆堆.....真係好似越來越多野, 搞到我對Nas 都有d怕

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-7-26 14:08
TB 的cat 8到底是不是真的Cat8 ?
Cat 8線不平係真的, 因為連個Lan頭都有要求做shielding。 Sup ...

串流聽Nas + Tidal/或其他收費音樂,係最方便,之前覺得音質未達標(或者自己唔知但身體最誠實會去加野或改野)所以有啲意思想加CDP….現在我覺得LPS,switch 及所有線材,配合得好嘅話,真係可以一機走天涯。(我只係喜歡聽音樂,當然不是要求太高的人)聽得來舒服就唔會胡思亂想!

呢兩個星期改嘅嘢我覺得最大幫助嘅係LPS比T2, 我覺得係上咗一層樓以上,之後LPS比switch…聽有師兄講:其實大部分都switch 係改咗 OCXO 或者再加屏蔽先會對聲音有改善。
但我只係靠自己耳朵去聽,我覺得係有幫助的,上咗半層樓!嗰條R CA都覺得真係非常滿意,之前諗住入新的,但我想要direct,但而家呢條Swisscable Reference Protect 都原來唔錯,之前係驚用佢節奏感冇咁好!

最後而家諗緊Lan 線, 希望呢個再有幫助,咁我就可以唞一段時間了!(我搵錢唔係多真係要唞吓😅)

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2021-7-26 18:05
串流聽Nas + Tidal/或其他收費音樂,係最方便,之前覺得音質未達標(或者自己唔知但身體最誠實會去加野或 ...

swiss cable 係一個我唔會碰的牌子. 我PM你點解.
如果真係要瑞士線材, 可以一找找 VoVox . VoVox 係爽爽地唔錯的 .

基本上我不反對你對人聲的喜愛,
人聲由流行歌, 快歌, 慢歌, jazz, 演歌, 民歌, 鄉謠, 合唱, 清唱, 歌劇, 聖詩曲, 法國香頌, 百老匯音樂劇.... 你留意一下不同種類都有所要求不同, 你的系統可以做多到多少種?  
無非在此只想提你無論如何, 酒醉都要有留3醒, 不要玩玩下玩到偏晒聲而不自覺.
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

明白!謝謝大師兄提示!
新手真係唔知…會係咁

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

大師們,請問有無啲平平地幾舊水既釘腳腳墊可以推介下?諗住比對座地用

現正用緊Mission LX6 MK2