設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

15吋嘅大低音真係未聽過,個感覺真係唔知會係點!
早排地牢M記推銷員師兄曾說過…如果真係要大鵬野..要聽15吋先至過癮!
(佢話佢之前響DD打碟的(卒碟嗰隻…勁!🤣)好傾得服務都真係唔錯!

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

Arong2020 發表於 2021-6-27 19:18
15吋嘅大低音真係未聽過,個感覺真係唔知會係點!
早排地牢M記推銷員師兄曾說過…如果真係要大鵬野..要聽15 ...

旺角女人街節X(威X隔離)有對JBL-4345(第一代鈷磁產品),它是JBL唯一用18吋低音的喇叭
有時間不妨去聽下.............

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

old8woman 發表於 2021-6-27 19:41
旺角女人街節X(威X隔離)有對JBL-4345(第一代鈷磁產品),它是JBL唯一用18吋低音的喇叭
有時間不妨去聽下... ...

好!經開一定去看看….都真係好大咪、18吋

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2021-6-27 19:41
有時間不妨去聽下... ...

有係有, 問題係當你行近聽, 會發覺只係當中1-2個單元出聲.
我擔心佢真係開大聲時間鋪會無左 .

4字系列之後的JBL 不是我杯茶,  
還是舊時代 的JBL Hartsfield , C3X系列的好一點

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
old8woman + 80 + 80 Hartsfield,olympus,Paragon都是經典作.

查看全部評分

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-6-27 20:11
有係有, 問題係當你行近聽, 會發覺只係當中1-2個單元出聲.
我擔心佢真係開大聲時間鋪會無左 .  ...

我仲諗住帶埋支跌打酒去添…

鑽石玩家

接客對喇叭時好聲時衰聲,可能係睇播乜音樂,始終細聲又冇擺位兼遮住哂。

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-6-27 20:11
我擔心佢真係開大聲時間鋪會無左 .  ...

JBL43字頭系列仍然是好的東西,但踏入80年代,JBL44字頭的Studio Monitor就已經完全兩回事
不聽也罷...........
補充,今天仍然存在的43字頭JBL(例如4312MKxx,4313xxx等)都已經不是當年JBL的聲音

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

koalaau 發表於 2021-6-27 20:29
接客對喇叭時好聲時衰聲,可能係睇播乜音樂,始終細聲又冇擺位兼遮住哂。 ...

呢對"大肥婆"4345純粹在"蘇哥里"居多,咁擺位兼加個"罩",吾衰聲至奇

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2021-6-27 20:38
呢對"大肥婆"4345純粹在"蘇哥里"居多,咁擺位兼加個"罩",吾衰聲至奇

其實
都係證明自己由賣CD賺左幾多錢
早些年佢都無呢對喇叭。

無甘大地方, 無甘足夠power的amp 就唔好用,
有些喇叭對地方有一定要求
日本人成日講near field玩到出神入化, 對我這個住過日本的人而言,有部份係一個笑話。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

賣CD純利有幾多就唔知…其實都好多人好捨得買,一次過兩三隻都經常見,每日嘅總收支都唔少!
而家我就冇買了,嗰時入得去都消費500左右.