設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

Arong2020 發表於 2021-6-19 10:35
絕對係非常貴!(你嘅記性比我好好多👍🏿🤣)
當年我都有買LD機、但啲碟通常都係租的!當時好流行租,或 ...

80年代,黑膠唱片,CD,LD,VHS都有得租
而最流行是租VHS錄影帶,記得有間
叫金柏的,全盛期幾乎全香港都有
分店,有次我買左套票不足兩日
突然宣佈全線結業,套票變成廢紙

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2021-6-19 10:58

應係金獅KPS 吧?

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

old8woman 發表於 2021-6-19 10:58

黑膠唱片都有..我又冇留意到有🤔
金柏我就真係唔記得咩商舖了!我諗嗰時都已經係沒落,陸陸續續買小見小!我記得租過一隻LD,不小心整爛咗,都係朋友幫我響第二間鋪搵返你,但都要$400!如果唔係我諗租嗰間舖會收原價或者八折都好貴!

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-6-19 14:09
應係金獅KPS 吧?

就算係金獅我都冇乜印象😅

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2021-6-19 14:15
就算係金獅我都冇乜印象😅

你太後生了
KPS 之後係百視達,
百視達結業時連佢的出租碟盒都有的賣。

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2021-6-19 14:13
金柏我就真係唔記得咩商舖了!我諗嗰時都已經係沒落,陸陸續續買小見小 ...

LD當年一只一手可以過$500
可以話幾貴

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-6-19 14:26
你太後生了
KPS 之後係百視達,
百視達結業時連佢的出租碟盒都有的賣。  ...

我都唔年輕了..起碼都聽過百視達

網上資料:
1999年,美國百視達從破產管理官收購金獅部份分店,繼續經營。曾由19間分店擴充至24間。但在盜版問題,與VCD、DVD影碟銷售逐漸盛行等情況下,百視達亦在2004年逐漸結業,全面撤出香港。[15] 百視達結業前,在香港擁有24間分店,約有20萬會員。

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

Arong2020 發表於 2021-6-19 14:13
金柏我就真係唔記得咩商舖了!我諗嗰時都已經係沒落,陸陸續續買小見小 ...

今天旺角威X隔離開果間"節X",80年代就是在荷李活商埸(山東街/西洋菜街交界那個商埸)
做租黑膠碟起家,當年叫"節X唱片試用",每張唱片3曰兩夜(今日租後日還計)只需要10元以下
唱片出街一次會在封面加一個貼紙(最多只能夠有4個),已經有4個貼紙的只賣不租
方法是你租用時如果隻碟是全新的,你要付足碟價,如果已經有1個貼紙
價錢會平少少,再多1個貼紙又再平d餘此類推.................
租全新碟時,店員會在唱片(紙圈部份)蓋上公司的印作識別(當然,你早決定買下不還的話可以要求不蓋印)

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2021-6-19 14:09
應係金獅KPS 吧?

可能我也記錯,但肯定不是金獅

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

old8woman 發表於 2021-6-19 17:37
今天旺角威X隔離開果間"節X",80年代就是在荷李活商埸(山東街/西洋菜街交界那個商埸)
做租黑膠碟起家,當年 ...

確是這樣…你再次勾起我回憶🤣
碟上面可以見到你是第幾個租客!如你所講👍🏿😛
雖然好細個真係記得幾十蚊一隻😅

網上資料:

https://www.hk01.com/18%E5%8D%80%E6%96%B0%E8%81%9E/295937/%E6%B8%AF%E9%BB%91%E8%86%A0-%E5%8F%97-%E5%93%A5%E5%93%A5-%E5%95%9F%E8%92%99-%E4%B8%AD%E4%BD%AC%E6%84%9B%E7%8E%A9%E8%86%A0-%E9%BB%91%E8%86%A0%E5%BA%97-%E5%BB%A3%E6%9D%B1%E6%AD%8C%E5%A7%8B%E7%B5%82%E6%9C%80%E5%A5%BD