設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

黃金玩家

kl122002 發表於 2021-2-14 08:11
Cyrus 的用原裝電源線便可.
而又他們也會付上一個磁環, 可以扣在電源線上試試

奧.. 因為我的cyrus是二手 所以沒有磁環,但也多謝告知

1萬

白鑽玩家

老而不

Siu1127 發表於 2021-2-14 14:50
奧.. 因為我的cyrus是二手 所以沒有磁環,但也多謝告知

那個磁環可以在鴨記, 電子零件鋪找到, 幾蚊粒.

樣子如此link:
https://www.google.com/search?q= ... mgrc=wxsIHjNPi5Ry3M
還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2021-2-14 20:03
那個磁環可以在鴨記, 電子零件鋪找到, 幾蚊粒.

樣子如此link:

師兄你之前試過真的有幫助嗎?

1萬

白鑽玩家

老而不

Siu1127 發表於 2021-2-14 21:35
師兄你之前試過真的有幫助嗎?

原本的Cyrus 8(2) DAC 全新送來時就是已有付上,  叫用家自己裝上去.
我的感覺是有一點用, 背景微微靜少少.
最大的改變是加PSX-R2
還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-2-14 23:43
原本的Cyrus 8(2) DAC 全新送來時就是已有付上,  叫用家自己裝上去.
我的感覺是有一點用, 背景微微靜少 ...

大師兄想問問你之前上網買左Supra 拖版   我又想換曬成套D線  我D係雞線  都係買機送,

我見你推薦Supra 我上威達睇過,我6插位都係2000唔貴  ,如果我換曬成套D線 有咩平靚推薦呢?

我想換喇叭線 RCA線 同部串流機 REGA條電源線     我其實最想換喇叭線同RCA線 仲有拖版  純粹想試下 係咪換左會有大分別!!

我見你買8個插位 有咁多器材插? 而且我見消委會都唔建議 用户 ,一個拖版同時插太多電器, 如果唔係同時開黎用應該冇問題   

黃金玩家

三星玩樂勲章

一斤花生@G 發表於 2021-2-21 11:09
大師兄想問問你之前上網買左Supra 拖版   我又想換曬成套D線  我D係雞線  都係買機送,

我見你推薦Su ...

我真係有二部CD機一部AMP 一部串流機 電腦 router 有心可以唔夠

插後級就唔好 CD機 合併機正常可以嘅

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
HD_2 + 20 + 20

查看全部評分

鑽石玩家

ATC7 發表於 2021-2-21 12:46
我真係有二部CD機一部AMP 一部串流機 電腦 router 有心可以唔夠

插後級就唔好 CD機 合併機正常可以嘅 ...

其實我見都好多人用黎插埋電視 電腦之類用品, 但一次過插太多一齊用電器感覺唔係咁好....

如果淨係插音響我感覺都冇咩大問題,  前級 後級  CD機  串流機 黑膠,都係5樣,      

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-2-21 11:09

我見你推薦Su ...

的確拖板係唔應該插甘多, 主要擔心的地方係全部用電量過大會造成overload而發生火災.
不過現今的器材用電量實際好低,  你睇下spec 再計下A數就知 (部機如果有問題漏電就另計).
我有一個位沒用上, 平日著的多的係電視機, 其他的全部都是OFF, 另一台沒怎樣用的 av amp 則是standby, 所以負載唔太,

我印像中你的amp 是 Rega Elicit R ,  喇叭應是 Audiovector ?
還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2021-2-21 15:07
的確拖板係唔應該插甘多, 主要擔心的地方係全部用電量過大會造成overload而發生火災.
不過現今的器材用 ...

是阿,rega 。audiovector  qr1喇叭,

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2021-2-21 20:29
是阿,rega 。audiovector  qr1喇叭,

那就是視乎你現在想要的音色了 . 我自己認為Rega 電源線插回Rega Elicit-R 是可以的,  
你DAC 方面, 電源線,  RCA 線, 喇叭線的地方,  可以視乎你現在希望想要的音色去找? 你現在最希望有的是什麼音色, 以及現在不妥的是什麼地方?

Supra 的6 / 8 位拖板就視乎你的需要, 至於跟拖板我電源線最好還是用回Supra LoRad 2.5 SPC 的最妙.
對了, 你的DAC如果想低noise 又不想太厚聲, 都可以考慮一下此電源線. 線價本身就不貴, 印象中特價時才800元有找
還是好音樂最好.