設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ADA

[討論] 音色取向問題

1萬

白鑽玩家

老而不

hksarac 發表於 2015-12-3 11:26
當年Telarc出了很多數碼LP,都未有CD,何來打算出CD???

>>>當然了, 現在不知為何重吹黑膠風....事實光是 ...

當年D 老世係甘樣同我講的wor, 唔通是一直積左好多年錯誤?   
不過198X年前又真是未有CD.  
又者, 198X年的電腦當家下的出入好大, 我有時都疑惑當年的電腦東西是不是真的有現在的規格.

不過, 我見就當年 198幾年是這樣的, DDA 東西是為了LP市而托CD場的方式出沒.
所以, 都是一句, 有D分析是要除去個人喜好. 有喜好就左右了純分晰.
還是好音樂最好.

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

redioleong 發表於 2015-12-3 11:19
請問即是係,定唔係呀
(Post76 Android 手機版送出)

師兄佢好似答左話佢啲機除左一部唔係DIY外,  其他全部都係
2ch:
TURNTABLE: TRIO KP-700 with JVC JL-B44 Tonearm & SHURE M3D MM Cartridge
PREAMP: PG Frank  Telefunken Tube CD & PHONO
AMP: PG Frank Mono Block 2A3
SPK: JBL 4343B Four-Way Studio Monitor

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

pig1129 發表於 2015-12-4 11:46
師兄佢好似答左話佢啲機除左一部唔係DIY外,  其他全部都係  ...

因我對SM的膽機都有興趣,想了解下乜效果
(Post76 Android 手機版送出)

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

我記得我在POST76頭一兩個POST,問我想進入2.0世界,我的要求是「高清沒味精」。
到而家,我要求的是「動人的音樂」。
我而家玩舊黑膠、naim nat02 tuner、harbeth ls3/5a,Leben 膽機,跟「高清沒味精」完全扯不上關係,不過就真的越來越「動人」。
現代的音響,要求動態,速度、像真,以表達真實音樂的力量,我的Harberth M30.1,播出來的音樂,TIMBER幾乎跟真實的一樣。幾可亂真,用NAIM Supernait 2推,有動態有速度。
LS3/5A,動態弱,但又真的憾動人心。
現代的取向就像相機影相,上一代的就像油畫。兩種作品都一樣可以令人感動。要二揀一實在難以取捨。最好兩者兼得。

黃金玩家

david1503 發表於 2015-12-4 16:46
我記得我在POST76頭一兩個POST,問我想進入2.0世界,我的要求是「高清沒味精」。
到而家,我要求的是「動人 ...

LS3/5A只得中頻,收音機的監聽喇叭

1萬

白鑽玩家

老而不

david1503 發表於 2015-12-4 16:46
到而家,我要求的是「動人 ...

很同意最後一句, 不過又不至於覺得舊日子的聲音很油畫美. 不過我覺得要盡可能還原的同時,  留少少虛幻, 那就剛剛好了.
我自已的取向是 還原80/ 虛幻20.    可能抽象少少, 我自已的經驗上只是當你常聽的一張發覺彷真很強時, 就是虛幻的比例過大了.
CD只是錄音, 是沒法還原當時錄音室的一切.
還是好音樂最好.

白鑽玩家

hksarac 發表於 2015-12-4 17:28
LS3/5A只得中頻,收音機的監聽喇叭

我都係35仔用家, 記得某啲師父話我對喇叭聽落去好似廣告喇叭咁! 即係鑑聽野, 剩得中頻, 但係我多數聽流行曲, 小品又Ok喎
2ch:
TURNTABLE: TRIO KP-700 with JVC JL-B44 Tonearm & SHURE M3D MM Cartridge
PREAMP: PG Frank  Telefunken Tube CD & PHONO
SPK: JBL 4343B Four-Way Studio Monitor

白鑽玩家

redioleong 發表於 2015-12-4 12:23
因我對SM的膽機都有興趣,想了解下乜效果,
(Post76 Android 手機版送出) ...

師兄! 我自己就係SM機用家!不過比唔到啲乜意見您, 不如師兄上一轉添置19樓聽吓啦! 有人歡喜又有人唔鍾意, 自己聽過鍾意咪扑鎚囉
2ch:

1萬

白鑽玩家

老而不

pig1129 發表於 2015-12-4 21:24
我都係35仔用家, 記得某啲師父話我對喇叭聽落去好似廣告喇叭咁! 即係鑑聽野, 剩得中頻, 但 ...

我覺得"鑑聽"呢個詞係不少人久而久之加上去, 現在是不是還用3/5去鑑聽就不得而知了.

我都聽過了3/5仔, 人聲是ok, 小型的音樂會chamber仲可以, 大型野唔得了.

還是好音樂最好.

白鑽玩家

kl122002 發表於 2015-12-4 21:35
我覺得"鑑聽"呢個詞係不少人久而久之加上去, 現在是不是還用3/5去鑑聽就不得而知了.

我都聽過了3/5仔,  ...

所以好彩我係唔鍾意聽大棚野架啫! 用35仔無呢個煩惱!
2ch: