設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ADA

[討論] 音色取向問題

黃金玩家

kl122002 發表於 2015-12-2 08:24
家下的取向都有D怪, 即新機上要找彷舊日的analogue感? 呢那種感覺好複雜, 而且是我見得最多 : 要用膽機上找 ...

你覺得膽器材播唔到rock n' roll?
有聲就算...

黃金玩家

oldappletree 發表於 2015-12-2 00:45
C hing 我有d 朋友會批評現在新機嘅聲唔夠 analogue 味。

我以為朋友是說現在新機太追求分析力,太清淡, ...

或者咁講~例如LUXMAN D08我覺得都幾analogue~但去到LUXMAN D06我就覺得清爽HIFI少少

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
oldappletree + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

有聲就算...

銀級玩家

師兄們,

其實我對音色嘅形容真係唔係好捉到。乜嘢叫清淡,乜嘢叫誇張呢?又或者高清其實唔係應該更analog嘅咩,我意思係高清檔案應該更容易還原真聲個噃!可唔可以用頻律響應嚟解釋下乜嘢叫清淡,乜叫誇張,乜叫高清呢?最後加埋瞬變速度就更好啦。
KEF R1, Benchmark AHB2 bridged, DIY SRPP Tube Pre, Chord Dave & M-Scaler, Aries G2, CA CXU, Clearaudio Perfor. DC, TT-5,Ortofon Quintet Bronze, PS Audio Phono, Intona USB Isolator, Nordost Fie

黃金玩家

samuelt 發表於 2015-12-2 11:50
師兄們,

其實我對音色嘅形容真係唔係好捉到。乜嘢叫清淡,乜嘢叫誇張呢?又或者高清其實唔係應該更analog ...

形容詞既野,人人都可能有不同演繹~不過點樣分別,我覺得我地只能去聽多D不同器材。
有聲就算...

1萬

白鑽玩家

老而不

kkkiu 發表於 2015-12-2 10:03
你覺得膽器材播唔到rock n' roll?

我覺得石機出的聲, 力, 速度都會硬過膽 (幾乎是事實, 以一台合併機而言). 膽的在我聽過幾次copland 播rock 時唔多夠喉. 如果是早期的好似貓王的仲ok.
不過去到80s之後開結有電子音樂, 重低音電結他果樣野( 雖然我也不肯定, 自已都只是聽過一兩次) 介入時, 就覺膽唔多夠那種強力.
唔只rock,80之後的pop 太多電子混音元素加入, 我都有D疑惑膽機是不是真的很切合.

還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2015-12-2 13:48
我覺得石機出的聲, 力, 速度都會硬過膽 (幾乎是事實, 以一台合併機而言). 膽的在我聽過幾次copland 播roc ...

其實玩膽同時有石機既力量同速度不是不可能,亦有人在做,我覺得佢係做到~不過一般住家要放得落果壇野唔容易姐~

一般人如果想2者兼得,其實會選擇膽前石後~但你既提出係全膽,我只能說不是不可能~
有聲就算...

1萬

白鑽玩家

老而不

samuelt 發表於 2015-12-2 11:50
師兄們,

其實我對音色嘅形容真係唔係好捉到。乜嘢叫清淡,乜嘢叫誇張呢?又或者高清其實唔係應該更analog ...

話說waht's hifi 有期說了零人工添加的機種比拼 (好似是上期還是今期? 上週日在圖書館看過)
雜誌說了3台 Rega Elex-R, Arcam A29, Audiolab 8300A

算不算是清淡類...我不知怎樣定義.
只用過, 聽過的, 應會明白. 零人工添加就是不會令聲音各某一個方向特別明顯"突出", 也不是什麼高清.
聲音是清, 響, 亮. 就是這樣些機的特色, 不會有在好似某方面(人聲/ 小提琴) 中與其他的很出眾, 高音若是粗就粗, 幼就幼, 用什麼喇叭的聲音都是一樣. 這樣更知喇叭有什麼聲底.

只要想想上面的Rega Osiris, Archam A49 是刪去金仔的獨有感覺就對了.  

還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2015-12-2 14:06
話說waht's hifi 有期說了零人工添加的機種比拼 (好似是上期還是今期? 上週日在圖書館看過)
雜誌說了3台 ...

如果你有咁既追求,其實錄音室既系統比較適合你~

或者咁講,你追求既係F1賽車中邊位是冠軍,但我自己比較鐘意睇GT賽車~
有聲就算...

1萬

白鑽玩家

老而不

kkkiu 發表於 2015-12-2 13:54
其實玩膽同時有石機既力量同速度不是不可能,亦有人在做,我覺得佢係做到~不過一般住家要放得落果壇野唔 ...

或者現在的膽同線路好過以前   

自已玩的時候都是主張用當年的龜甲, 由彷膽線路去到家下自已的獨立方式, 真是已同膽的出入很大了.
還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2015-12-2 14:12
或者現在的膽同線路好過以前   

自已玩的時候都是主張用當年的龜甲, 由彷膽線路去到家下自已的 ...

其實你會DIY,應該不會未聽過PETER套機~
有聲就算...