設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 音色取向問題

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
有咁上下音響資歷的朋友有無發覺現在新人買機的取向與老一輩的朋友的音色取向有很大分別?
以前由黑胶出身的朋友應該喜歡真實,活躍,動態自然的音色,但現代人較鍾意誇張,修飾的音色。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
vm8833 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

係呀..聽得嘢少既人會係咁...
No Music No Life

星級玩家

C hing 我有d 朋友會批評現在新機嘅聲唔夠 analogue 味。

我以為朋友是說現在新機太追求分析力,太清淡,比較舊聲太 hifi 。

膽機聲,金仔,luxman 果D甜聲是不是應該歸類為舊聲?新機如mark levinson , Jeff 較近期款果D清爽無味是不是應該稱為新聲?

聽歌:淘寶膽前,永恆之音合併機,Creek 50CD
睇戲:LG 65UB9500 Denon AVR-X4100W
            F:Elac 244.2 C:Epos Elan 20 Sur:Mirage OMD 5
            Atmos:Atlantic Onkyo Sub:Sunfire HRS12

黃金玩家

首先我覺得你聽乜野類型既音樂最影響到你選擇器材既口味......然後就係聽多左不同地方及不同人既系統,我會對不同人系統既"音色"有不同睇法....

有人喜歡貴豐既狠勁,有人喜歡GOLDMUND既質感,又有人喜歡金仔既華麗高雅,亦有人喜歡老麥既純厚.....

更加唔可以唔講有類人為了專精某類音樂而配合線材得出更絕既效果~有可能人地花好多心機十幾萬配線只為播好陳潔麗~~但咁又如何???我覺得好難分類或評高低~

meridian既音樂感正唔正???正!!!!esoteric既高分析力勁唔勁???勁~!!!!點比較???

你拜訪某人對zellaton~你聽張學友覺得些小勞嘈,其實人地成套野主力用黎聽古典~~

然後又在某人聽對SF amati~又覺得播古典有少少含糊,其實人地聽張學友人聲....

然後就評定某套野或某件器材唔得~!!或條友隻耳仔或品味有問題~!我覺得武斷...

同埋,乜野為之最全面或"皇道"器材???邊度有???真係有???我相信可能有,但可能比我見識到我都玩唔起~ 當然財力+時間,同好聲有直接關係,但又不是絕對關係~

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
ykluk + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分

有聲就算...

黃金玩家

不過有樣野係初哥既我自己個人既小小心得,我真係聽得唔夠多,識既亦好少。

我只可以講:「你不能人云亦云地去玩,要知自己想要乜之餘,也絕對絕對不可自己封閉~」
有聲就算...

1萬

白鑽玩家

老而不

家下的取向都有D怪, 即新機上要找彷舊日的analogue感? 呢那種感覺好複雜, 而且是我見得最多 : 要用膽機上找rock n' roll 的感覺.

以前是要求盡量還原, 少量修飾就算了. 家下真是有少少誇張過度, 還原與否變成了另一回事.
還是好音樂最好.

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

新手疑問:
小弟的確無聽過黑膠~咁現今黑膠係未都係高清聲??
自從數碼化後~好似個個都追求高清聲~其實真係無聽過神級cdp+神級解碼器~完全想像唔到咩係高清聲.......

黃金玩家

以前既黑膠,同現在既CD、SACD,大家追求既都唔係analogue咩?
有聲就算...

黃金玩家

just_for_uhk 發表於 2015-12-2 09:14
新手疑問:
小弟的確無聽過黑膠~咁現今黑膠係未都係高清聲??
自從數碼化後~好似個個都追求高清聲~其實真係無 ...

黑膠同CD其實都可以好高清、生活感~
有聲就算...

黃金玩家

或者有人錯把analogue及慢、濛 加上了等號??????
有聲就算...