設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ernietse

[私人收藏] 展示吓你嘅: 那些「發燒音響黑膠影音」年潮物或成長玩意

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2019-12-13 14:10
回ernistse
如果你有印象讀過我提起當年的日治時代的香港 (在長氣貼 : 我的黑膠, 我的時代) , 日文是在那 ...

不如拿拿淋淋快啲親聖誕嚟睇下丸之內嘅浪漫彩燈祭

咪可以勾起你那些年你代表港人大戰唔少嘅日本妹或者小鮮肉 嘅甜蜜回憶囉

https://www.marunouchi.com/lp/inb03/

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
dc903 + 80 + 80 咁你都5好執輸 快快制造溫柔回憶第1章.

查看全部評分

[img=240,180]http://i1268.photobucket.com/albums/jj562/ernietse/20181111_102154_zps2zgy6okj.gif[/im

1萬

白鑽玩家

老而不

ernietse 發表於 2019-12-14 12:29
不如拿拿淋淋快啲親聖誕嚟睇下丸之內嘅浪漫彩燈祭

咪可以勾起你那些年你代表港人大戰唔少嘅日 ...

其實聖誕節在日本(以前)不太重視, 現在好似為了賣蛋糕而存在?
話說呢個東京車站都已有些陌生。 我去的時候個頂未還原。 見慣了那個臨時了六十年的東西之後, 呢個好陌生。

以前的女性好看。 在60年代穿起便裝和服街是很起眼,在三越百貨出入, 比起當時只穿潮流裝的一代不同。 還有前來送飯的身穿婦人白素衣的太太都是好看。

是把電話簿找了出來。 日本人很長壽是真的, 當年認識的人10中有7還在。 先盤數一下吧?

我只擔心忽然老人痴呆早上起身換衣服跑去上班....

評分

參與人數 2威望 +160 金錢 +160 收起 理由
dc903 + 80 + 80 和服的確好看
ernietse + 80 + 80 但係係東京始終都可以搵到一啲古蹟未拆.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

琴日行松板屋買埋綠茶福袋慢慢歎

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 3威望 +240 金錢 +240 收起 理由
old8woman + 80 + 80 正到爆
dc903 + 80 + 80 你另1post無野睇 stay calm stay cool
kl122002 + 80 + 80 正到爆

查看全部評分

[img=240,180]http://i1268.photobucket.com/albums/jj562/ernietse/20181111_102154_zps2zgy6okj.gif[/im

1萬

白鑽玩家

老而不

ernietse 發表於 2019-12-15 00:57
琴日行松板屋買埋綠茶福袋慢慢歎

昨晚原本是打了長途話過去日本問問看.
日本朋友的孫子忽然在旁邊問起了Line 還是什麼的, 於是來了一句, 不如視象吧?

今早梳理過了, 穿了像點樣子的衣服, 準時地弄好了電腦, 啊, 原來大家都是一個老而不.
朋友一家三代同堂, 我就只有豆丁一個.
豆丁還是頭一次聽我說流利日文, 還有朋友的孫子還是第一次聽他們的老爺爺說不錯的廣東話,
在不知不覺地聊了2小時, 後輩都很意外地聽我們在聊什麼 .
在完結前, 朋友的孫子忽然搶過來說, "你的聲音很不錯啊, 很有老東京的感覺. 請務必過來, 我有事想與你商討."

え?

評分

dc903 + 80 + 80 咁你帶你孫佢帶佢孫1起約個老地方(日)見見.
ernietse + 80 + 80 好嘢!你被誠邀訪日款待!其實你個豆丁幾多歲.

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

呢間專做紫菜嘅 山本山公司,都差隻腳做埋茶葉業務,包裝都幾好,唔知啲茶葉得唔得,要試過至知

x

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
dc903 + 80 + 80 1張紙 都俾佢地日本人變得sophisticated.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

回 ernietse,
那個....豆丁今年好似是三十多左右了吧.?

評分

參與人數 2威望 +130 金錢 +130 收起 理由
dc903 + 80 + 80 雖不是親孫總有1脈之源估你朋友也想見你們.
ernietse + 50 + 50 我諗佢當你係阿爺感覺多過老豆 因.

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

回 ernietse,
豈會呢, 人人都知我沒什麼戀愛感覺.

評分

ernietse + 50 + 50 真係羨慕你係君子唔係麻甩佬發女人寒.
dc903 + 80 + 80 如你不入商界入宗教想必是位德望教宗,羊估.

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

今次竟然喺成個旅程都搵唔到香港買到嘅 Dixie茶包袋,真係出奇

x

評分

dc903 + 80 + 80 cha cha 荼 , 或者下次跳隻舞 便出現.
kl122002 + 80 + 80 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

如無意外, 打算在4月出發去東京
是可以住進老朋友在練馬的房子, 不過一個老人家+一個豆丁, 似乎太打擾了
我也不太可能入住那種只有一個方格叫人爬進去的地方吧.

酒店的話, 我只想到帝國, 很久以前都是在那裡出入得多.
舊式的日式旅舍不知還有沒有?

評分

ernietse + 80 + 80 帝國比較舊,不如試下好多新建同級酒店喺附.
dc903 + 80 + 80 日本容納到新舊東西文化 實找到舊式旅舍.

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

討厭啊, 又錯過了!!!! 是三浦竹泉竹和 昭阿弥 !!!!

https://page.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/s705737165

https://page.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/n388529001

是當中兩大名京燒作家啊!!!!!

評分

dc903 + 80 + 80 不看其它 選首!
ernietse + 50 + 50 I like second one more Japanese

查看全部評分

還是好音樂最好.