設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ernietse

[私人收藏] 展示吓你嘅: 那些「發燒音響黑膠影音」年潮物或成長玩意

1萬

白鑽玩家

老而不

回 ernietse:
        以前快圖美一小時沖印好興奮 轉下眼就有相.

以前有班好無良的攝影人士, 成group的, 利用快圖美的 "不滿意退相"服務.
即是你唔滿意張相, 就退回去果張唔計錢
佢地沖就沖左, 曬就曬左,
即場曬完睇過覺自己影得唔好就退回去 , 係成張曬左的相!
對焦無錯就只係自己構圖甘解炸,  
好心佢地自己學下睇底片了!  

我以前試過當場丙過呢D人,  話明佢地甘玩遲早連曬相鋪都無.  果班人就成堆話返我轉頭老而不, 遲早會搵人幫自己影遺照!  
一D口德都無.

時距不遠, 就是10年前無啦啦D人搵舊機老鏡的果陣

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
ernietse + 50 + 50 嗰個年代啲租金冇依家咁誇張舖頭可以頂得住.
dc903 + 10 + 10 hk越來越多d搏著數事 不過轉為只淮觀放火.

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

呢個聖誕節買咗哥師奶昭和年代藍光碟返屋企煲,
呢套60年代嘅戲應該係你留學日本嘅年代,
嗰陣時啲人喺公司食冷麵係咪真嘅呢?
你有冇喺寫字樓食個冷麵呀?

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
dc903 + 80 + 80 E兄喜看英文字幕呵

查看全部評分

[img=240,180]http://i1268.photobucket.com/albums/jj562/ernietse/20181111_102154_zps2zgy6okj.gif[/im

1萬

白鑽玩家

老而不

ernietse 發表於 2019-12-29 00:39
呢個聖誕節買咗哥師奶昭和年代藍光碟返屋企煲,
呢套60年代嘅戲應該係你留學日本嘅年代,
嗰陣時啲人喺 ...

有. 只是我覺冷麵不太飽, 而且我還是偏好熱食.

果時果個地方叫 "食堂".  是公司員工用膳的地方. 現在象印的廠房內也有.  記憶中他們有自家的咖哩烏冬, 我在參觀時試過, 當時是獨有菜色. 不知現在還在不在?
價格不貴, 好似是 300yen 左右已有很不錯的菜色.
當時食堂的最大敵人是員工家中的太太們,  所以一定要做得非常好食才行.

對了, 以前真是沒有什麼下味之素的事.

以前在日本有不少這種的食堂, 大至上是大同少異的, 大多由一個家庭去經營.  各自的出品是有自己的拿手菜色.
有些是流動地在推車賣便當
家庭式的食堂好少會變式上市公司, 反而大多是前鋪後居的那個樣子, 而且好大機會只做一代人.
我認識的那戶在80年代退休之後都沒再做. 老人家過物後, 兒子不想做,
但反而孫子說想做, 因為孫子話家下日本真是好多過勞死的事, 公司也黑心化了.

扯題了, 不過由我打聽的日本職場文化真是和我一代的變了很多
以前入去由見學做起, 是行終身的一樣, 要進修的話基本上由社長到你的小組長, 同事等都極力支持, 而且不會阻你去返夜校, 有考試時放假不是問題.
現在不知為什麼是看了人家OT所以自己不好意思不OT也於是OT.

食堂家的孫子遇過無良的公司. 起初還是OK, 不過入面的人好怪, 苦奴的一樣拼命做, OT, 他有天中得了流感時公司還是早午晚打去問病情,
這種過火的事令他回去想辭退時被課長拍罵, 之說他是可以被取代, 又說他不上進, 他緊持要走的時矢卻把他的辭職信撕掉.
之後待遇變得好差.

他老豆出面說事時也不成時, 終於忍不住在一次來港旅行時才向我提過, 我再追問才知成個故事. 真是恐怖.
於是我是托了昔日在日本認識的法律事務所的朋友去幫忙處理. 我們是利用公司在對他患病時的滋擾提控後, 那公司以和解的方式解約.
也可能因此, 孫子想辦起了食堂吧?

評分

參與人數 3威望 +180 金錢 +180 收起 理由
CDROMRW + 50 + 50 日本開鋪嘅壓力應該細過香港好多!.
ernietse + 50 + 50 日本人民族觀念 可以盡量都庭外和解.
dc903 + 80 + 80 做食物要體力毅力魄力想像力..不太難亦不易.

查看全部評分

還是好音樂最好.

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

手提 space invader

x

評分

CDROMRW + 50 + 50 俾個Like你啦
dc903 + 80 + 80 自己都有幾部舊機 有空都showshow大家看.
ernietse + 50 + 50 very cute! keep show us your treasure

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

我年代的旅行生活  (船版)

留意一下,  以前的冷氣系統都是用真空膽管做控制的.

---------
豆丁幫我plan的日本旅行...
6am去機場, 8am上機, 正午左右落機點半食飯3點check-in ....
好似走難?

評分

dc903 + 80 + 80 係優哉亦優閒也優越 不同今天罷,時代!.
CDROMRW + 50 + 50 自駕遊就唔係走難啦!
ernietse + 50 + 50 我通常都係搭十點上午機, 可能擔心你朝頭早.

查看全部評分

還是好音樂最好.

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2019-12-26 22:06
又再講少少相機野...往事真特別引人說話...

當年流行的有 120, 135, 4x5, 仲有後來110菲林.

果時一腔熱誠試玩部6X8,啱就平平地幾千銀連一堆鏡讓畀我,我抬兩次出街已經投降了,咪發燒啦!

連埋鏡頭重十幾磅,掛頸頸都斷,加埋腳架搬嚟擺去都好喺

x

評分

參與人數 3威望 +210 金錢 +210 收起 理由
ernietse + 50 + 50 Fuji once was very influential brand
dc903 + 80 + 80 幾十磅 受不了啦 咪攪
kl122002 + 80 + 80 XD

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2019-12-26 21:08
70年代有Nikon F2 . 但那個年代的機頂都是偏好用外間光去照入那個快門錶或光圈錶. 是Canon A-1 (70年代尾) ...

E+手機影相真係掂(係手機睇),我曾經畀人話用部 iphone 影得好過我部無反

係時候退出江湖嘞

評分

參與人數 2威望 +130 金錢 +130 收起 理由
dc903 + 80 + 80 科技絕大部分只向前走
ernietse + 50 + 50 yes technology is irresponsible to belie

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

CDROMRW 發表於 2020-1-3 03:59
E+手機影相真係掂(係手機睇),我曾經畀人話用部 iphone 影得好過我部無反

係時候退出江湖嘞{:6 ...

呢個年代影相已唔需要太執著於器材. 器材依然有一定重要性但就我覺今時今日已不如以前, 除非是為了生計而用.

評分

ernietse + 50 + 50 modern attitudes seeking for convenient
dc903 + 80 + 80 絕對認同
CDROMRW + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

CDROMRW 發表於 2020-1-3 03:05
果時一腔熱誠試玩部6X8,啱就平平地幾千銀連一堆鏡讓畀我,我抬兩次出街已經投降了,咪發燒啦! {:6_223 ...

Fuji呢一部都算OK了, 以前仲有Bronica ,  Hasselblad , Rollei SL66, Pentax, Mamiya ...特別想講的是 Mamiya C330, C220 是可以換鏡的TLR.  好大部, 好重, 實用性真是一個疑問?

真係講句實話, 以120菲林而言,
如果是為了大闊畫面, 6x9 是好足夠, 一般是6X6.
645, 6X7等之類的, 不如用回135 相機.

所以以前我自己真是很好用一台Rolleiflex 2.8 , 機內有個自動感光反應的測光錶, 除了菲林之外, 我沒什麼要帶.
不過今日嘛....要彎著頸來對焦真是對我點點痛苦...

評分

dc903 + 80 + 80 咁你可以叫d細路幫手睇 可順便教授下一代.
CDROMRW + 50 + 50 絕對認同
ernietse + 50 + 50 HK mamiya TV commercial impressed me a l

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

之前在我的小年代貼提過膽的電腦, 還有只有relay 的電腦

由日本人出的, 公司就是現在的Fujisu .

評分

dc903 + 80 + 80 好野, 肯試
CDROMRW + 50 + 50 用晒tube,要開足冷氣呀!
ernietse + 50 + 50 nice bigger than a room original compute

查看全部評分

還是好音樂最好.